CarlsenPuls Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge Ditte Wiese Kristina Aamand Sarah Engell Young Adult-romaner

Dårlige tinderdates, karakterræs og angst. 10 rå og realistiske YA-bøger

Dårlige tinderdates, karakterræs og angst. 10 rå og realistiske YA-bøger

Vi har samlet de allerbedste ungdomsbøger, der rammer lige i hjertet med realistiske skildringer af både det skønne og svære ved at være ung i dag.

Hvis du trænger til en pause fra dystopiske fantasybøger eller romaner om den store kærlighed, så er realistiske young adult bøger helt sikkert en genre, du skal tjekke ud.

Det er bøger, der fortæller gribende og troværdige historier om alt fra præstationskultur, angst og smertefuld kærlighed til venskaber der går itu.

Her får du en række af gode realistiske YA-bøger som med garanti giver dig all the feels (af og til på den hjerteskærende måde).


Mindre end en kilometer væk

mindre end en kilometer æk, sarah engell, noveller, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, læsning, bog, bøger, ya-bøger, realistiske ya bøger

Otte noveller af Sarah Engell – en af de stærkeste stemmer inden for YA-litteraturen

Mindre end en kilometer væk skriver Sarah Engell blandt andet om Tobias, der er fanget i sin egen krop; om et søskendepar på en dødsensfarlig flugt over Middelhavet; om pigen, der aldrig har set hverken himmel eller hav; om Lukas og de rotter, der forfølger ham.

LÆS OGSÅ: Tinder og tilgængelighed – læs et uddrag fra Sarah Engells novellesamling

Fælles for novellerne er, at de kryber ind under huden på læseren og efterlader en følelse, som er svær at ryste af sig. De er en afsøgning af menneskets skyggesider. Historier om at klamre sig til noget, der allerede er mistet, og den smertefulde længsel efter dét, der på samme tid er tæt på og uopnåeligt.

Sarah Engell er en af de mest markante og mest anerkendte danske forfattere inden for YA-litteratur herhjemme. Hun er en mester til realistisk ungdomssprog, troværdige karakterer og aktuelle tematikker. I år er det 10 år siden hun debuterede som forfatter, og det fejres med denne samlede udgave af hendes noveller – inklusive tre helt nye, som ikke har været udgivet før.

Du kan købe Mindre end en kilometer væk online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandler.


Og så drukner jeg…

all the feels, Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen, realistiske ya bøger

Stærk dansk ungdomsroman om forventningspres, perfektionisme og det sorte hul!

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være ligeså perfekt og dygtig som sine venner.

LÆS OGSÅ: Når presset bliver for stort – læs det første kapitel af Og så drukner jeg …

Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt. Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret.

Hvad er der galt med hende? Hvorfor kan hun ikke bare følge planen? Hun presser sig jo til det yderste. Presset er så stort, at Josephine er ved at drukne. Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Du kan købe Og så drukner jeg online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Mørke rum

Mørke rum, Kristina Aamand, YA, realistiske ya bøger

Dine dybeste hemmeligheder er dem, du ikke selv kan se.

En barsk YA-roman, der med skiftende perspektiver og flere sammenflettede historier gør op med vores forestillinger om overgreb, ofre og tilsyneladende gerningsmænd.

“Det er jo forfærdelig synd for de piger, men når man leger med tændstikker, kommer der ild.”
Sophia har sin mors ord med sig, da hun starter i sygeplejepraktik på Klinikken for seksuelle overgreb. Bærer kvinderne virkelig en del af ansvaret for, at de er blevet overfaldet?

LÆS OGSÅ: Et opgør med vores vante forestillinger om overgreb, ofre og gerningsmænd

Sophias veninde Maysun har regnet det hele ud: Det gode liv betyder ingen sex før ægteskab, et godt job som financial controller og en succesfuld forretningsmand som fremtidig ægtemand. Har hun regnet rigtigt?

Parvatis forældre har accepteret et ægteskabstilbud fra en passende bejler. Men kan hun leve op til sin mands krav?

Elias er Sophias storebror: fornuftig og ansvarlig, og så skal han være læge. Elias drømmer om Nanna, men da han endelig har hende på tomandshånd, bliver drømmen til et mareridt.

Og så er der pigen, der ligger i sin seng alene om natten – indtil døren til hendes værelse går op, og hun svæver ud af sin krop. Hvem skal hjælpe hende?

Mørke rum tager følsomt og frygtløst læseren ved hånden, inviterer ind i mørket og tænder lyset.

Du kan købe Mørke rum online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel.


21 måder at dø

21 måder at dø, sarah engell, ya, young adult

Hvor lang tid tager det at gå fra at være en af klassens mest populære piger til at være en social taber, udstødt og stemplet af alle? Ikke ret lang tid, konstaterer Stella, da hun efter en misforståelse kommer på kant med sin bedste veninde, Amalie.

I løbet af ingen tid får Amalie vendt klassen mod Stella, og hun skyer ingen midler: Facebook-hetz, sms’er og groteske YouTube-klip. Stella er forsvarsløs og kan ikke andet end se til, mens hendes hadeside får flere og flere likes, og Amalies angreb bliver mere og mere ondskabsfulde. En lille trøst er Filippa, der også går i klassen, men hvor meget er en veninde egentlig værd, hvis hun ikke tør mødes, når andre ser det?

Stella kan mærke, hvordan hun langsomt dør indvending. Den musik, der før var hendes et og alt, visner, og de få mennesker, som hun stadig stoler på, falder fra en efter en. Så hvad er der tilbage at kæmpe for? Ingenting. Det er jo bare at vælge en af de 21 måder, som hun har listet op. 21 måder at dø …

Du kan købe 21 måder at dø online, bl.a. hos Saxo, eller i din lokale boghandel.


Provinspis

Provinspis, Ditte Wiese, YA, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, realistiske ya bøger

En bog om at finde et ståsted, når man er i frit fald.

Ida lider af en alvorlig omgang bøhlandsblues. Der sker absolut INTET i det hul, hun bor i. Alle er som levende døde, der bare gør det, som alle andre gør. Drømmer om det, som alle andre drømmer om. Det er kun weekenderne, der giver kedsomheden modspil, og den kaster Ida sig grådigt over i en tåge af sex, sprut og stoffer.

Hun må væk. Ud. Bort. Provinsen er som kviksand: jo mere Ida kæmper imod, jo mere bliver hun trukket ned i et bundløst hul. Hvad gør man, når der er så meget at kæmpe imod? Når den største fjende … er en selv?

LÆS OGSÅ: Fra provinspis til forventningspres, prestige og perfektionisme – Q&A med Ditte Wiese

Du kan købe Provinspis online, fx hos Saxo, eller i en boghandler nær dig.


For enden af din pegefinger

For enden af din pegefinger, Kristina Aamand, bogforum, bogforum 2017, realistiske ya bøger

En rå og gribende roman om at blive forelsket i den forkerte og betale prisen for at følge sit hjerte.

17-årige Sheherazade føler sig klemt imellem sin mors forventninger om, at hun skal være en god muslimsk pige, og sine klassekammerater, som lever et helt andet liv. For at holde sig oven vande skriver hun fanzines om de ting, hun oplever som flygtning i Danmark, selvom hendes mor insisterer på, at hun ikke skal skrive, men være læge. Hendes far bakker hende op, men da han bliver indlagt med hjerteproblemer, bliver det sværere for Sheherazade at holde til presset.

Så møder hun den jævnaldrende Thea, og pludselig åbner der sig en helt anden verden. Sheherazade kan ikke lukke øjnene for, at hun er forelsket, men er hun parat til at betale prisen?

For enden af din pegefinger giver et indblik i et miljø og nogle skæbner, vi sjældent hører om – eller fra.

LÆS OGSÅ: Kristina Aamand: Jeg håber, at de unge finder mine bøger og tænker: “Okay, der er håb”

Du kan købe For enden af din pegefinger online, fx hos Saxo, eller i din lokale boghandel.


Valget

valget, sarah engell, ya, young adult, ungdosmbog, ungdombsbøger, realistiske ya bøger

Hvor meget ville du ofre for at hjælpe en fremmed?

18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den forskel i verden, som hun brænder så meget for.

Men da hun møder en lille pige, der er flygtet alene til Danmark, bliver hun sat i et svært dilemma, for det viser sig hurtigt umuligt at vælge både succes og samvittighed. Situationen spidser til, og tidspunktet, hvor hun må træffe et valg rykker tættere på.

Valget er en intens og eksistentiel beretning om de gange i livet, hvor man bliver konfronteret med nærmest umulige valg. Valg, som kan have store konsekvenser for både én selv og for andre mennesker.

LÆS OGSÅ: De første kapitler af “Valget”

Du kan købe Valget online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Mellem os

Mellem os, teenager, teens, bøger

Mellem os er en novellesamling med bidrag fra ti danske forfattere, som alle forholder sig til familien. 

“En vellykket samling dyk i familiehavets dybder. En stærk samling noveller for unge om at leve med de voksne. Det er både til at grine og tude over.”
– Politiken

Hvordan er det at blive forelsket i en fætter? Kan man flygte fra sin egen familie? Hvad gør man, når ens skilsmisseramte far er gået i hundene? Det er ikke altid nemt at være en del af en familie, og der kan ske hvad som helst mellem familimedlemmer.

LÆS OGSÅ: Fra fætterforelskelse til frontkæmper – læs et uddrag af hver historie i ‘Mellem os’

Du kan købe Mellem os online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


For evigt. Måske.

For evigt. Måske, YA, young adult, Anica Mrose Rissi

Når kærligheden efterlader mærker på krop og sjæl …

Da 17-årige Betts møder Aiden, bliver hun overvældet og næsten øjeblikkeligt forelsket. Han er alt det, hun har ledt efter – og aldrig fundet – i andre unge mænd. Aiden er der altid for hende. Altid. Hun er så heldig! Og han vil også bare have hende helt for sig selv. Så meget elsker han hende. Betts veninde, Jo, mener ikke, at det er stor kærlighed. Hun mener det er usund kærlighed. De to veninder glider væk fra hinanden. Betts kan ikke holde ud at høre Jo tale nedsættende om Aiden. Men Jos ord gør alligevel indtryk. Der er nogle ting ved Aiden, som er mindre rare. Ting, der i starten er okay, men som til sidst bliver kvælende og omklamrende. Og voldelige.

Kan Betts nogensinde slippe fri af Aidens ejerfornemmelser over hende?

Du kan købe For Evigt. Måske. online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Forbandede mødom

Forbandede mødom, sarah engell, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger

Maria og Christina har været bedsteveninder i evigheder og har ingen hemmeligheder for hinanden.

Men da Christina får en ny kæreste, bevæger hun sig hurtigt ind i en verden, hvor Maria ikke kan følge med. Endnu.

Det skulle have været en sommer med venskab, forelskelse og fester, men i løbet af de solfyldte dage og varme nætter skrider verden og mange af dens grænser langt ud for Maria …

Læs også fortsættelsen Forpulede kærlighed.

LÆS OGSÅ: Sarah Engells tre første YA-romaner er tilbage på hylderne i nye klæder

Du kan købe Forbandede mødom online her eller hos din lokale boghandler.