Historiske romaner Åsa Hellberg Romantiske bøger

Bestsellerforfatter om ny trilogi: Hoteller er fyldt med drama, kærlighed og konflikt

velkommen til flanagans

Svenske Åsa Hellberg har sovet i gode og elendige senge. Fået god og ringe service. Drukket god og forfærdelig kaffe. Givet mange drikkepenge og få drikkepenge. De mange års erfaringer fra bl.a. London, New York og Sverige er nu inspiration til romantrilogien Velkommen til Flanagans om et glamourøst hotel i London.


Sammenligningen med TV2’s successerie Badehotellet er nærliggende med Åsa Hellbergs Velkommen til Flanagans. Men selv har hun ikke set den danske serie endnu:

“I danskere er så gode til at lave film og TV-serier, men jeg har den til gode. Her i Sverige er min nye romantrilogi blevet sammenlignet med Vårt tid är nu (på dansk Familien Löwander, vist på DR1). Den udspiller sig i restaurationsbranchen, men har også familiekonflikter, hemmeligheder og et opgør som omdrejningspunkt. Men i min serie bytter jeg dog hovedpersoner i de næste bind. Det er en ny generation af kvinder, som leder hotellet i både bog 2 og bog 3.”

LÆS OGSÅ: Kærlighed, drama og intriger. Smuglæs i Velkommen til Flanagans

Velkommen til Flanagans er første bog i ny historisk romantrilogi om svenske Linda, der arver det fine hotel Flanagans i London i 1960’erne. På Hotel Flanagans er gæsterne rige og berømte, og alle stræber de efter at blive indbudt til hoteldirektør Linda Lansings famøse og overdådige fester på hotellet. Men i virkeligheden trives Linda ikke helt i rollen som hotelejer. Hun er egentlig bare en meget almindelig og jordnær kvinde fra Fjällbacka i Sverige, som har arvet Flanagans efter sin engelske far.

Åsa Hellberg har solgt over en million bøger i sit hjemland Sverige, og hendes serie om Sonja er også udkommet på dansk.

Hvordan fik du ideen til at følge livet på et hotel gennem tre årtier? (60’erne, 80’erne og år 2000)

“Først og fremmest havde jeg lyst til at skrive endnu en trilogi. Hoteller er ofte med i mine romaner – ikke mindst i serien om Sonja. Omkring et hotel kan der ske så mange ting. Man kan følge personalet, ejere, gæster osv., der alle omgås med hinanden. Der er klasseskel,’upstairs and downstairs’, mulighed for herlige kvindeportrætter og en indbygget mulighed for konflikter. Og kærlighed, selvfølgelig!

Jeg arbejdede en sommer på et hotel i Fjällbacka, men resten af min research har jeg samlet op fra hoteller i London og New York, som jeg har nærstuderet. Jeg har interviewet personalet, fulgt dem tæt, sovet i gode og elendige senge. Fået god og elendig service. Drukket god og forfærdelig kaffe. Spist fantastiske frokoster, flyttet fra dårlige hoteller, besværet personalet for at studere deres reaktioner, givet mange drikkepenge, givet få drikkepenge.

Lige nu er jeg taknemmelig for at jeg besøgte London i december 2019, og at jeg kom hjem fra New York i begyndelsen af marts, en uge før nød-tilstanden trådte i kraft der. Jeg har så meget research, at jeg har rigeligt til tre bøger.”

Hvorfor er kvinderne det gennemgående perspektiv i trilogien?

“Jeg holder af at skrive om kvinder, som har styr på deres eget liv. Som alle ved, forholder det sig ikke altid sådan i virkeligheden. Ikke engang i dag – i 2020 – har vi ligestilling, og forestil dig så, hvordan det var i 1960, hvor Velkommen til Flanagans foregår. I alle mine bøger er der et vigtigt feministisk budskab. Jeg giver kvinderne egen økonomi og ret til at vælge sit liv. De skal altid klare sig, uanset om det er i 1960, 1983 eller 2020 som i sidste bog. Jeg har jo også mange mænd med, men fokus er på kvinder, venskab og først derefter kommer manden ind i billedet.”

Linda er som du selv fra Fjällbacka – hvilke ligheder har hun med dig?

“Linda, som er hovedperson i den første bog, vokser op hos sin mormor i Fjällbacka, præcis som mig. Men hun har til forskel for mig kontakt til sin far. Han er englænder og ejer hotel Flanagans i London, et hotel som Linda arver som 21-årig. Jeg synes, det var sjovt at væve min hjemby ind i historien, og det giver fra begyndelsen min hovedkarakter et andet perspektiv end mange af hotelgæsterne.

Der er stor forskel mellem Fjällbacka og London. Fattig og rig. Alt det gennemskuer Linda – og det gør jeg også.”

Du begyndte at skrive romaner som 49-årig – hvorfor? Og hvad betyder det for dine romaner og dine karakterer?

“Jeg skrev min første bog – en ikke særlig munter selvbiografi – da jeg var 47, og det faldt mig så let at skrive, at jeg ville forsøge mig med noget opdigtet. Mange drømmer om at blive forfattere, men den tanke havde jeg slet ikke. Jeg var enlig mor og arbejdede som en hest for at få hverdagen til at hænge sammen, gik i et med tapetet.

Men så solgte jeg et lille hus i Fjällbacka, og pludselig havde jeg råd til at sige op fra mit stressende arbejde og tænke på mig selv et år. Så tog jeg en coach-uddannelse og skrev min første bog. To år senere skrev jeg min fiktionsdebut: Sonjas sidste vilje,” fortæller hun.

“Hidtil har jeg skrevet om kvinder på min egen alder. Erfaring er naturligvis en god ballast, når man skriver. Om den kommer fra et langt liv eller andre oplevelser betyder ikke noget. Det er først i Flanagans-serien, at jeg lader dem være unge. En 50-årig har oplevet ting før, som kan være en førstegangsoplevelse for et ungt menneske. Det er en vigtig forskel, for det afgør, hvilken reaktion vi kan forvente af karakteren. Følelsesmæssigt er der dog ikke så stor en forskel. Vi bliver lige forelskede, kede af det og glade, når vi er 50, som når vi er yngre. Derimod opfører vi os nok anderledes end en 21-årig, når vi har været i samme situation før og kan håndtere problemet.”Åsa Hellberg: Velkommen til Flanagans

Velkommen til Flanagans af Åsa Hellberg

Velkommen til serien om Hotel Flanagans! Den svenske bestsellerforfatter Åsa Hellberg, har skrevet første bog i en ny historisk romanserie fuld af kærlighed, drama og intriger.

Første bog udspiller sig i 1960’ernes London på Hotel Flanagans, der er fuld af rige gæster og overdådige fester. Men modsat gæsterne er hotellets direktør, Linda Lansing, en helt almindelig kvinde fra Sverige, som har arvet hotellet fra sin engelske far.

Udfordret af både rollen som kvindelig hotelejer og af sin egen familie, der vil gøre alt for at tage hotellet fra hende, må Linda træffe en beslutning: Hvor langt vil hun gå for at holde sin fars livsværk på egne hænder?

Du kan købe Velkommen til Flanagans online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Åsa Hellberg: Kvinderne på Flanagans

Bestsellerforfatter om ny trilogi: Hoteller er fyldt med drama, kærlighed og konflikt

Hvor meget kan et venskab holde til?

Emma og Elinor har overtaget driften af Hotel Flanagans efter Linda Lansing. De to veninder har lagt utallige arbejdstimer og ofret alt for at bevare hotellets gode omdømme, hvilket heldigvis er lykkedes. Men hemmelighederne lurer under overfladen, og alt deres hårde arbejde risikerer at have været forgæves …

Kvinderne på Flanagans er anden bog i trilogien om Hotel Flanagans, som denne gang finder sted i 1980’ernes London, hvor der hverken er mangel på sex, stoffer eller intriger.

Du kan købe Kvinderne på Flanagans online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Åsa Hellberg: Nye tider på Flanagans

Bestsellerforfatter om ny trilogi: Hoteller er fyldt med drama, kærlighed og konflikt

London, 2000. Frankie elsker at drive hotel Flanagans. Det gør hende ikke noget, at hendes søster, Billie, fokuserer på sin filmkarriere og er langt væk fra London. Men lige pludselig ramler alt om ørerne på hende, og hun må indse, at hun ikke længere kan stå for ansvaret af hotellet alene. Hun har brug for sin søster.

Billie er flyttet til New York, er nyforelsket og har netop fået en hovedrolle i en film, som alle stjerner og konkurrenter er misundelige over. Verden og mulighederne ligger for hendes fødder, men kan hun sige nej til sin elskede søster?

Sidste og afsluttende bind om luksushotellet Flanagans og de hemmeligheder og intriger, der omgærder stedet og dets ejere.

Du kan købe Nye tider på Flanagans online, eller i din nærmeste boghandel.