Børnebøger Carlsen

At vokse op med min søster, var som at leve i en anden verden

At vokse op med min søster, var som at leve i en anden verden

Hanne Hundige er en sjov og fantasifuld pige, der gør tingene på sin helt egen måde og som er ligeglad med, hvad de voksne og andre børn tænker om det. Forfatteren Tomas Lagermand Lundme fortæller her, hvordan Pippi og hans egen søster inspirerede ham til historierne om Hanne Hundige, der netop er udkommet i en juleversion i 24 kapitler.

Af Tomas Lagermand Lundme

Jeg vidste egentlig ikke, at jeg skrev historierne om Hanne Hundige, da jeg begyndte at skrive dem ned. Jeg troede, det var en bog om min søster. Som barn var jeg glad for Pippi. Det er alle børn nok. Jeg ville også gerne have mange penge i en kuffert og kunne løfte en hest. Men først og fremmest ville jeg gerne leve som Pippi i et stort hus uden voksne og med selskab af en abe. Det gjorde jeg ikke. Jeg delte værelse med min søster. Hun havde kaniner, jeg havde marsvin. Hun havde undulater, jeg havde kanariefugle og zebrafinker. Og så havde vi hund og kat – til deling.

Hjerneskadet søster

Vi er vokset op i et miljø, hvor der var højt til loftet. Vi fik lov at leve på vores egen måde uden at tænke så meget over det. Især min søster. Hun har aldrig tænkt så meget over, hvad andre mener om noget som helst. Måske ligesom Hanne Hundige også gør det.

At vokse op med min søster, var som at leve i en anden verden

Min søster er født hjerneskadet. Det har jeg skrevet andre bøger om. I Hanne Hundiges verden, som på en eller anden måde også er min søsters, er Hanne et barn for sig selv, men det er alle børn heldigvis. Det er først, når de bliver unge og senere små voksne, at man prøver at tilpasse sig, være som de andre, fordi man hele tiden forregner sig og tænker, at flertallet har ret. Det har det nok sjældent, men det er en anden historie.

Vi leger stadig sammen

At vokse op med min søster, var hele tiden som at leve i en anden verden. Først var vi på meget samme niveau. Jo ældre jeg blev, var det mere og mere tydeligt for mig, at min søster fastholdt sin version af verden. Et sted, hvor alt blev leget frem. Det gør hun stadig i dag, selvom hun er 42 år. Når vi er sammen, leger vi. Vi tegner, maler og fortæller historier. Historier om os selv, men altid fortalt som om vi var andre mennesker eller dyr. Kun sådan kan man pynte lidt på sandheden og gøre den meget mere fantastisk.

Lykkelige i City 2

Da vi var børn, var vi vilde med at gå i Tivoli. Dengang var Tivoli ikke døgnåbent, men kun åbent om sommeren. Min mormor og morfar ville gøre os glade, så de tog os tit med i City 2, der lå i Hundige. Der var der et indendørs-tivoli med karruseller, luftgynger og tombolaer i et stort indkøbscenter. Det var ikke helt som det rigtige Tivoli, men næsten. Der var softice og pomfritter. Både min søsters og min livret. Det er det stadig. Vi var meget lykkelige de eftermiddage i City 2.

At være lige den, man har lyst til

Mine bøger om Hanne Hundige er en fortælling om at være lige den, man har lyst til. Om at have en far, der ikke er verdens bedste til at regne noget logisk ud. Om at have en mor, der altid skal på arbejde. Om at have en mormor, der slår verdens største prutter. Om at have to puddelhunde og en onkel, der har klædt sig ud som nisse og nu går rundt og klør sig i skægget, fordi miljøet kradser i ansigtet og jul er noget, man ikke ved, om bliver med eller uden snevejr?

At vokse op med min søster, var som at leve i en anden verden

LÆS OGSÅ: Pippi møder Krummerne – Her er Hanne Hundige!

I december er ingenting som det plejer

Kort sagt handler Hanne Hundiges jul om at leve livet 24 dage i december, hvor ikke alting er, som det plejer at være. Hanne Hundige er gået i gang med lim, saks og noget luftguitar, fordi hun er sådan en, der ikke gider sidde stille og vente alt for længe på at blive pakket ud. Det gider ingen. Hverken at være pakket ind eller sidde stille. Det er en historie i 24 afsnit om at leve livet, nu når ingen andre gør det for dig. Det er om små ting og om store ting. Om glæde og sorg. Men mest af alt om at være lidt som Pippi. På sin helt egen måde. Heldigvis. Og det et sted i Hundige med et indendørs-tivoli i hele sit knaldrøde decemberhjerte. 

Om Tomas Lagermand Lundme

Tomas Lagermand Lundme (f. 1973) er forfatter, skribent, dramatiker og kunstner. Han står bag en lang række af fantastiske og anmelderroste bøger til børn, unge og voksne. Foruden historierne om Hanne Hundige har han for nyligt bidraget til ungdomsnovellesamlingen Mellem os.


Hanne Hundiges jul

Hanne Hundiges jul

Sjov og fantasifuld højtlæsningsbog til drenge og piger om Hanne Hundige og hendes familie.

I 24 kapitler hører vi, hvad Hanne Hundige, der går i børnehaveklasse, og hendes ikke helt almindelige familie finder på, mens de venter på sne og jul.

“Er det jul?” spørger Hanne 1. december. Men der er lang tid til. Heldigvis har hun puddelhundene, sin far og mor, sin mormor og så er der lige onkel Bobby Brun fra Slagelse Syds Lokalcirkus, som i virkeligheden er en kravlenisse, der blev til et menneske.

Fra ca. 4 år

Du kan købe Hanne Hundiges jul i vores webshop eller i din nærmeste boghandel.