Fagbøger Mad og drikke

Thomas Alcayaga klar med “Mad på 20 minutter”: “Undgå madspild og få lækre retter ud af dine rester”

Mad på 20 minutter

Spar i krisetider og undgå madspild: Thomas Alacayaga tryller en lækker ærtesuppe og zombiekartofler ud af sine rester fra køleskabet og skufferne.

”Jeg kan ikke rigtig blive klog på, om det er, fordi jeg er nærig eller fornuftig, men det skærer i mit hjerte, når jeg er nødsaget til at smide mad ud,” siger Thomas Alcayaga, som har udgivet bogen ”Mad på 20 minutter”. Han er også kendt fra sine faste sider i BT: Det bedste af det billige.

”Jeg vil meget hellere lave en ny ret ud af rester, så vi undgår madspild, og det er slet ikke så svært. Derudover sparer jeg faktisk tid, når jeg laver mad af allerede tilberedt mad. Fx en steg, der er stegt. Der er faktisk også nogle retter, der smager bedst dagen efter. Det er fx en chili con carne eller en bolognese. Det er, som om de får lidt ekstra dybde og umamismag, når de står på køl og trækker til dagen efter.” Her er to opskrifter fra bogen, hvor han bruger rester, de fleste danskere står med hver dag i køkkenet.

Thomas Alcayaga klar med "Mad på 20 minutter": "Undgå madspild og få lækre retter ud af dine rester"

Ærtesuppe

4 PERSONER

Det her er en af de nemmeste supper, jeg kender. Og så er den god, både varm på kolde dage og afkølet på varme. Jeg bruger chorizo til at give lidt tekstur, men hvis du ikke har det på lager, så tag noget daggammelt brød i stedet, bræk det i mindre stykker, og steg det sprødt i olie. Du kan bruge både hvidt brød og rugbrød.

25 g smør

2 spsk. olie

1 løg

1 fed hvidløg

1 lille bundt dild

3 laurbærblade

1 liter hønsefond

400 g ærter, evt. frosne

2 dl fløde

1 citron

100 g chorizo

1½ dl creme fraiche, 38 %

Varm en gryde op med smør og olie i bunden. Pil imens løg og hvidløg, og skær dem i strimler. Kom i gryden, og svits dem, til de er klare, men uden de tager farve. Skyl dilden, gem lidt til pynt, og hak resten groft. Kom den i gryden sammen med laurbær og hønsefond. Læg låg på, og bring det i kog. Når det koger, tilsæt ærter og fløde. Hvis du bruger frosne ærter, kan de sagtens komme direkte fra frost. Kog 3-4 minutter. Hold øje, så de ikke bliver armygrønne. Det tager lidt af charmen af suppen, fordi den får samme farve. Kom det hele i en blender, og blend, til suppen er helt glat og ensartet. Afhængigt af hvilken blender du har, kan det være, at du skal gøre det ad to omgange. Hvis du bruger en kraftig stavblender, kan du blende det direkte i gryden. Kom suppen tilbage i gryden, og varm den godt igennem. Smag til med salt, peber, citronsaft og citronskal. Skær chorizo i små tern, og rist den på en pande med en smule olie. Den smider selv en masse olie, som du skal bruge til at toppe suppen med. Server suppen med en spiseskefuld creme fraiche, lidt dild, tern af sprød chorizo og olien derfra.

Thomas Alcayaga klar med "Mad på 20 minutter": "Undgå madspild og få lækre retter ud af dine rester"

Zombiekartofler

4 PERSONER

Denne ret lavede jeg en aften, hvor vi skulle have haft nachos, men hvor jeg havde glemt at købe nachos-chips. Til gengæld havde jeg nogle kogte kartofler på køl, og jeg havde på et tidspunkt set et madprogram, hvor en amerikansk restaurant lavede zombiefries, der var kørt alle mulige dressinger på. Der var en klar lighed mellem dem og mine kartofler. Og navnet på retten faldt desuden i rigtig god jord hos min søn. Zombiekartofler er reelt set bare knuste kartofler, som har fået et godt lag ost og er toppet med kylling og andre gode sager. Du kan variere efter, hvad du har på lager af rester.

800 g små kogte kartofler

4 spsk. olivenolie

Salt og peber

250 g tilberedt kylling

2 avocadoer

125 g cherrytomater

1 lille dåse majs

Frisk koriander

250 g revet ost

Syltede løg

1 dl creme fraiche, 38 %

Tænd ovnen på 225 ⁰C. Fordel kartoflerne i en bradepande eller fad, og pres dem ca. 1 cm tykke med et glas eller en paletkniv. Dryp olivenolie over, og krydr med salt og peber. Bag dem 10 minutter i ovnen. Skær eller riv imens kyllingekødet i mindre stykker. Skær avocado i tern. Skyl, og halver tomaterne, og dræn majsene. Skyl koriander, og hak det fint. Tag kartoflerne ud, og fordel kylling og ost over. Sæt dem tilbage i ovnen i 7-10 minutter. Tag fadet ud af ovnen, og top med avocadotern, tomater, majs, syltede løg, creme fraiche, salsa og koriander. Server med det samme.

Thomas Alcayaga klar med "Mad på 20 minutter": "Undgå madspild og få lækre retter ud af dine rester"

Lær at lave god og varieret mad på 20 minutter.

I denne kogebog finder du både opskrifter, der tager kun tager 20 minutter fra start til slut, og opskrifter, der kræver en indsats i køkkenet i 20 minutter, og hvor komfuret klarer resten. Derudover finder du en række basis-opskrifter, hvor du kan lave det meste i forvejen og få retten færdig på 20 minutter, og desuden forslag til, hvordan du kan trylle med dine rester.

Thomas Alcayaga er opskriftudvikler og har madsitet madetmere. Han er desuden kendt for B.T.s Det bedste af det billigste

Du kan købe Mad på 20 minutter online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.