Svikmøllen

Svikmøllen hylder de danske bladtegnere på 109. år

Svikmøllen 2023

Bladtegnerne er et truet folkefærd, og den daglige satiretegning i aviserne er under pres fra flere sider. Svikmøllen står dog vagt om traditionen på 109. år.

Bladtegnerne er et truet folkefærd, og den daglige satiretegning i aviserne er under pres fra flere sider. I 109 år har Svikmøllen været det årlige satirehæfte, hvor Danmarks bedste bladtegnere gjorde købmandsregningen op for det forgangne år i politik, kongehus, kulturliv og blandt folket. Og sådan bliver det heldigvis ved med at være.

Men det voldsomme økonomiske pres på aviser og magasiner fra sociale medier som Facebook, Instagram og TikTok, der har betydet en fatal åreladning af de gamle mediers annonceindtægter og oplag, har kastet den ene sparerunde efter den anden af sig, hvor også mange bladtegnere er blevet slynget af karrusellen.

Alene i juli blev hele tre prominente avistegnere, alle Pulitzer-prisvindere, afskediget i USA ifølge Berlingske. Her ligger antallet af professionelle satiretegnere i dag på omkring 30 efter at have været flere end 100 for nogle årtier siden. 

Og sådan går det desværre også i Danmark. Da jeg selv var ung journalist på Berlingske Tidende midt i halvfemserne, havde mindst 3-4 bladtegnere deres daglige virke på avisen. I dag er satiretegningen begrænset til lørdagsudgaven af papiravisen.

Svikmøllen hylder de danske bladtegnere på 109. år

Frygt og politisk korrekthed

Det aktuelle debatklima i verden med krig og konflikter koster ulykkeligvis også bladtegnere livet – helt bogstaveligt, da den franske satireavis Charlie Hebdo i 2015 blev angrebet af to bevæbnede islamister med automatiske våben, som dræbte 13 personer og sårede 11. Men også i forhold til den frygt, selvcensur og politiske korrekthed, som naturligvis kommer i kølvandet.

For nylig har The Guardian stoppet samarbejdet med tegneren Steve Bell efter en tegning af Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, med boksehandsker, som gør klar til at skære en stykke af sin hud, der er formet som Gazastriben.

Det fik Weekendavisen til at spørge Steve Bell, om den satiriske tegning som kunstart er ude af trit med tidens meninger?

“Det burde den jo ikke være. Jeg tror, behovet er der, men det er svært at få det udgivet. Tegnere er truet på livet, nogle gange endda blevet dræbt. Og måske bryder folk sig ikke så meget om offentlig debat. Der er en vis foragt for politik i tiden (…) Verden er sær og modsætningsfyldt. Man skal jo forstyrre folk med politiske satiretegninger. Man laver vrede sammenligninger, bruger bitter ironi. Om det er muligt, er en test af ytringsfrihedens grænser. Og måske består vi ikke testen for tiden,” siger Bell.

Narrens opgave at sige sandheden

I Danmark har der altid været tradition for (i hvert fald hidtil), at politikerne ser det som ære at blive portrætteret satirisk af bladtegnerne. Nærmest som et ridderslag for, hvis man bliver udsat for satire, er man jo noget og nogen.

“I renæssancen var det narrens opgave at sige kongen sandheder pakket ind som satire. En risikabel plads at besidde. Men en institution, som man ikke desto mindre mente var en forudsætning for, at de magthavendes egoer ikke skulle vokse ind i himlen. 400 år senere er vor tids hofnarre under et stigende pres, men det er ikke længere kongen, der med et vink til sin skarpretter kan få latteren til at forstumme. Det er en langt stærkere magt end tronen, der har pillet Steve Bell fra bestallingen som hofnar. Det er den gode viljes dæmoniske kraft over fornuften,” skrev Kristian Lindberg i en kommentar i Berlingske.

At være offer er en ære

Så for 109. gang har Svikmøllen samlet Danmarks bedste bladtegnere, og årets julehæfte er i boghandlen nu.

13. november 2023 uddeler Svikmøllen sin traditionsrige pris som årets yndlingsoffer under optagelsen af TV2s kavalkade ÅRET DER GAK. De foregående år er prisen gået til Søren Pape, Dan Jørgensen og Søren Brostrøm.

Hvem det tilfalder æren at blive offer, kan ses på TV 2 i december. For det er et af de ofre, det ikke er synd for. Tværtimod!


Svikmøllen 2023

Svikmøllen hylder de danske bladtegnere på 109. år

Alt, der er værd at huske fra 2023, samt en del, du hellere ville glemme.

Årets begivenheder inden for kongehuset, det politiske liv, medieverdenen, kulturlivet og danskernes hverdag tages under respektløs behandling: Flirtekurser med Lizette og Jon, familiehygge på Amalienborg, støttekoncert for Onkel Reje samt hemmeligstemplede retssager mod Findsen, Claus Hjort og Samsam.

På tegnerholdet bl.a. Roald Als, Jens Hage, Claus Bigum, Lars Andersen, Annette Carlsen og Gitte Skov. På tekstholdet bl.a. Jan Hedegaard, Sebastian Dorset, Vase & Fuglsang og Jan Svarrer.

Du kan købe Svikmøllen 2023 online hos fx. Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel fra 2. november.