Indefra

Salget af marcipangrise kan eksplodere efter censur-skandale på SVIKMØLLEN

Svikmøllen 2019

Danskerne risikerer at skulle hamstre marcipangrise for at sikre årets mandelgave, efter en censur-skandale har ramt det årlige satirehæfte SVIKMØLLEN.

Ikke siden “gærkrisen” i 1998 – hvor en truende storkonflikt fik danskerne til at hamstre hævemiddel til det brød, de alligevel aldrig selv bagte – har landet stået over for en mere alvorlig mangel-situation. Tankstationer og supermarkeder ser med stigende bekymring på udviklingen.

Skandalen handler om, at Svikmøllens redaktør Søren Anker Madsen i årets hæfte har valgt ikke at bringe en tegning om voldtægtssagen, som omfatter en københavnsk borgmester fra Enhedslisten. Sagen, som nu er anket, førte i første omgang til en dom på et års fængsel til en 30-årig mand.

Vrede læsere

“Man skal jo ikke gøre grin med den yderste venstrefløj i Danmark ligesom man ikke skal lave satiretegninger om muslimer. Så bliver de vrede,” skriver en Hans Peder Pedersen på Berlingskes Facebook.

Mange bakker op med lignende tilkendegivelser. Dermed kan salget af en af danskernes mest elskede mandelgaver vise sig at være truet.

“Øh, det handler ikke om partifarve. Jeg havde heller ikke bragt tegningen, hvis den var om en borgmester fra Dansk Folkeparti. Men vi gør ikke grin med voldtægt i Svikmøllen,” forsøger Svikmøllens redaktør at bortforklare skandalen:

“Hvert år er der 4-5 tegninger og en del tekster, som aldrig bliver bragt pga. lidt overproduktion, men omtalte tegning var røget ud uanset hvad. Jeg beder altid tegnerne og tekstforfatterne om at gå til stregen – og hvert år vurderer jeg så som redaktør, om jeg synes, vi går over stregen. Det handler for mig at se kun om ganske almindelig sund redaktionel dømmekraft,” siger Søren Anker Madsen.

Salget af marcipangrise kan eksplodere efter censur-skandale på SVIKMØLLEN
Peter Heydenreichs kommentar til Brexit i årets Svikmølle under overskriften: Bådflygtninge.

Tegner bakker op

Tegneren, Jens Hage, er ikke enig i redaktørens vurdering af, at tegningen handler om voldtægt, men han bakker op om beslutningen i Berlingske:

“Det har jeg det fint med, og jeg har været satiretegner i for mange år til at føle, at det har noget med min ytringsfrihed at gøre. Jeg har hyppigt fået valgt tegninger fra (…) jeg forstår redaktørens beslutning og havde sikkert gjort det samme, hvis vores roller var byttet om.”

Det dæmper selvfølgelig ikke den berettigede vrede hos mange frustrerede danskere, som nu skal se sig om efter en anden mandelgave.

“Så skuffet over Svikmøllens censur, køber ikke det blad igen,” skriver en Ernst Abildtrup eksempelvis på Berlingskes Facebook.

Læs Berlingskes afsløring af skandalen her: