Aktuelt

Svetlana Aleksijevitj modtager Sonningprisen 2021

Svetlana Aleksijevitj

Den belarussiske forfatter og systemkritiker, Svetlana Aleksijevitj, modtager Sonningprisen 2021. Det er Danmarks største kulturpris på 1 mio. kr., som bliver uddelt af Københavns Universitet.


“Vi glæder os til at modtage og hylde Svetlana Aleksijevitj for hendes forfatterskab og bidrag til europæisk kultur. Hendes indsats for befolkningen i Belarus efter præsidentvalget i august ligger i indlysende forlængelse af livsværket og vækker endnu mere anerkendelse af hendes mod og indsats.”

Det siger rektor Henrik C. Wegener i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Modtageren af Sonningprisen 2021, Svetlana Aleksijevitj, er kendt for sine vidnesbyrdberetninger fra borgere i det tidligere Sovjetunionen i sit monumentale værk Det røde menneskes historie.

Det består af i alt fem bøger, der er udgivet mellem 1985-2013. Bland andet Bøn for Tjernobyl, hvor HBO-serien om atomkatastrofen har hentet meget inspiration.

“Aleksijevitj har beriget vores fælles europæiske fortælling med oversete og ukendte aspekter, blandt andet oplevelsen af Anden Verdenskrig set med sovjetiske børn og kvinders øjne,” siger Tine Roesen, lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet, som har indstillet Aleksijevitj til Sonningprisen.

LÆS OGSÅ: Uddrag fra bogen Bøn for Tjernobyl

Aleksijevitj kunne i mange år ikke få udgivet sine bøger i Belarus, fordi man anså dem for at være systemkritiske. Hun forlod Belarus i 2000 efter politisk chikane fra Lukasjenko-regeringen.

Gennem nullerne boede hun flere steder i Vesteuropa blandt andet i Paris og Berlin, inden hun flyttede tilbage til Minsk i 2012. Efter præsidentvalget i Belarus i august blev hun medlem af oppositionens koordineringsråd, hvis mål er at sikre et fredeligt politisk skifte i landet.

LÆS OGSÅ: Hun gav kraft til spæde stemmer – vandt Nobelprisen og måtte flygte fra sit hjemland

Aleksijevitjs bøger er oversat til 52 sprog i 55 lande. Hun har modtaget adskillige litteraturpriser i blandt andet Frankrig, Tyskland og Polen. I 2015 modtog hun Nobelprisen i litteratur.



Bøger af Svetlana Aleksijevitj på dansk:


Bøn for Tjernobyl

Svetlana Aleksijevitj, Bøn for Tjernobyl

Svetlana Aleksijevitj modtager Sonningprisen 2021Den russiske forfatter og journalist Svetlana Aleksijevitj tegner i bogen Bøn for Tjernobyl et portræt af de mennesker, som blev allermest påvirket af atomulykken i Tjernobyl.

Den 26. april 1986 eksploderede en reaktor i Tjernobyl, Ukraine. Det var en global katastrofe, som har haft store konsekvenser for både miljø og mennesker. 

LÆS OGSÅ: Bøn for Tjernobyl: Bogen der var inspirationskilde for HBO’s hitserie

På en 3 års lang rundrejse, interviewede Svetlana Aleksijevitj folk i udsatte områder, som var meget tæt på ulykken – både uskyldige borgere, brandmænd og dem, som skulle rydde op efter det hele. I bogen hører vi deres tanker om fortiden, nutiden og fremtiden.

Du kan finde Bøn for Tjernobyl på dit nærmeste bibliotek.



De sidste vidner

De sidste vidner, Svetlana Aleksijevitj

40 år efter afslutningen på Anden Verdenskrig opsøgte forfatter og journalist Svetlana Aleksijevitj hundredvis af mænd og kvinder, der var børn i Sovjetunionen under krigen, for at bede dem beskrive krigens rædsler.

Bogen giver børnene en stemme og viderebringer hjerteskærende fortællinger om et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien.

De sidste vidner er dermed et vigtigt bidrag til fortællingen om en krig, som ikke kun ramte datidens voksne, men i høj grad også formede eftertidens generationer.

Du kan finde De sidste vidner på dit nærmeste bibliotek.



Zinkdrengene

Zinkdrengene, Svetlana Aleksijevitj

Mere end 1 million sovjetiske soldater deltog i krigen i Afghanistan fra 1979 til 1989. Zinkdrengene er en fortælling om krigen, der kostede mere end 50.000 mennesker livet.

Forfatter og journalist Svetlana Aleksijevitj har gennem interviews med soldater, sygeplejersker og andre involverede kortlagt den sande historie om den altødelæggende krig.

Da Zinkdrengene udkom, blev den af det sovjetiske styre kaldt en “gang urigtig og æreskrænkende opspind”. Den resulterede desuden i en retssag mod Svetlana Aleksijevitj, hvor hun måtte kæmpe for sandheden og sin ytringsfrihed.

Du kan finde Zinkdrengene på dit nærmeste bibliotek.