Fagbøger

Skal du renovere hus? De her 7 ting må du aldrig gøre

soren vadstrup, landhuset, byhuset, huse med sjael, renovering af hus

Har du købt drømmehuset og skal til at renovere? Så læs her, INDEN du går i gang. Ekspert Søren Vadstrup gennemgår de 7 dødssynder inden for renovering.


Søren Vadstrup er arkitekt med speciale i renovering af huse. Som forfatter til Landhuset, Byhuset og Huse med sjæl er han en af Danmarks førende eksperter i, hvordan du renoverer dit hus med respekt og med de bedste resultater.

LÆS OGSÅ: Ekspert Søren Vadstrup: Gør så lidt som muligt, når du istandsætter dit landhus

Her får du hans liste med de 7 ting, du ALDRIG må gøre, når du går i gang med renovering af dit hus. Listen er et uddrag fra bogen Landhuset.

De 7 dødssynder

Når man behandler ældre huse, opført før 1960, som om de var nyere huse, har det store negative konsekvenser. Med ’man’ menes håndværkere, arkitekter, materialeleverandører, ansatte i byggemarkeder og så videre, der ikke har særlig forstand på eller erfaringer med ældre huse og disses materialer og metoder. Der er især syv områder, hvor man skal være særlig opmærksom på, at det kan gå galt

Dødssynd # 1. Udskiftning hvor der burde repareres

Ældre huse er skabt til at kunne repareres og vedligeholdes. Alt er indrettet på det. Vinduesrammerne kan eksempelvis skilles ad, da de ikke er limede, så man kan reparere dem. Man må derfor ikke udskifte husets originale dele med nye, medmindre de er totalt vejr-nedbrudte. Det gælder først og fremmest vinduer, døre, gulve, lofter og skillevægge, der er skabt til at have levetider på mindst 200-300 år.

Dødssynd # 2. Brug af moderne materialer i stedet for de oprindelige

Nogle dele af ældre huse holder ikke i 200-300 år, for eksempel tegltage, stråtage, bindingsværk, facadedekorationer. Her er det uhyre vigtigt ved istandsættelse at benytte de samme materialer og udførelser som oprindeligt. Man må ikke benytte moderne materialer eller udførelser.

Dødssynd # 3. At fjerne arkitektoniske detaljer

Man må ikke fjerne arkitektoniske detaljer på facaderne eller i husets rum, for eksempel vinduesindfatninger, gesimser og bånd, terrakotta-elementer, loftstuk og så videre.

Dødssynd # 4. Overpudsning og kemisk rens af murværk

Man må ikke overpudse murstensfacader med en tynd cementpuds, der blandt andet dækker mønstermurværk, eller afrense murstensfacader med kemisk afrensning eller sandblæsning.

landhuset, soren vadstrup, byhuset, huse med sjael
Foto: Landhuset. Nogen har været så dum at skifte de gamle vinduer i dette landhus på Lolland fra 1890’erne ud med nye termovinduer. De gamle var opdelt i tre felter af lodrette, hvide, profilerede cementpiller, og de fejlede ikke spor. To-tre andre bygninger i landsbyen har stadigvæk disse vinduer i intakt stand. Men nu ser huset pludselig grimt og utilpasset ud, og ingen ville købe det, da det kort efter blev til salg. I dag er det revet ned. De nye vinduer kostede huset og ejerne dyrt.

Dødssynd # 5. Brug af cementmørtel på bygninger opført før 1910

Man må ikke pudse murede sokler på bygninger opført før 1900-1910 med cementmørtel (KC-mørtel) og heller ikke tjære soklen med asfalttjære.

Den pudsede sokkel skal udføres af hydraulisk kalkmørtel (uden cement) og kalkes med hvidtekalk iblandet pigmentet kønrøg (eller oxydsort), der giver en mørk skifergrå farve, eller trætjære iblandet pigmentet kønrøg (eller oxydsort), der giver en kulsort farve. Derved vil sokkelpudsen fungere som et offerlag, der absorberer fugt fra murværket.

Dødssynd # 6. Plast- eller akrylmaling på mur- og træværk fra før 1960

Man må ikke (aldrig!) overfladebehandle murværk eller træværk på huse, der er ældre end 1960, med plast- eller akrylmaling. Træværk skal males med linoliemaling, der indeholder olie, som bevarer træet. Murværk, der skal stå farvet eller hvidt, overfladebehandles med hvidtekalk eller kalkfarve.

Begge overfladebehandlinger er totalt diffusionsåbne, de har, korrekt påført, en uovertruffen vedhæftning og holdbarhed, begge forstærker og forlænger levetiden på de overflader, de sidder på, og endelig er begge billige og enkle at vedligeholde.

Dødssynd # 7. At overromantisere huse

Man må ikke overromantisere huset med falske, pålimede vinduessprosser, falske trævinduer af plastik eller aluminium, buede rudeglas, gamle vognhjul, blomsterkasser under vinduerne og så videre.

Få indgående kendskab til korrekt renovering i Søren Vadstrups bøger.


Bøger af Søren Vadstrup

landhuset, søren vadstrup

Danmarks mest vidende mand om landhuse er Søren Vadstrup. Den viden har han brugt til at skrive bogen Landhuset om den gamle form for bolig.

Bogen Landhuset indeholder helt lavpraktisk rådgivning til hvordan man istandsætter og ombygger landhuse, og samtidigt bibeholder omtanken for husets oprindelige arkitektur og diverse materialer.

Landhuset giver også en gennemgang af landhusenes udvikling gennem tiderne, og en opridsning af de forskellige typer landhuse.

Du kan købe Landhuset online, fx hos Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.


Byhuset

Guide til dig, der gerne vil bygge om eller istandsætte din bybolig.

En smuk og omfattende bog om, hvordan man istandsætter ældre byhuse og lejligheder i overensstemmelse med husets oprindelige arkitektur.

Byhuset giver en historisk gennemgang af byhusets og bymiljøets udvikling fra de ældste tider til i dag – og ikke mindst en masse konkret og systematisk rådgivning og vejledning i ombygning, istandsættelse, bygningsbevaring og reetablering. Alt sammen formidlet på en engageret og letforståelig måde af landets nok mest vidende mand på området, Søren Vadstrup, og med smukke fotos af Stuart McIntyre.

En relevant bog for alle, som bor i etagehus, rækkehus, villa eller parcelhus i en af de danske storbyer, forstæder eller provinsbyer.

Du kan købe Byhuset online, fx hos Gucca, eller i din nærmeste boghandel.


Huse med sjæl

Gamle huse har gennem tiderne været underlagt diverse modeluner, f.eks. forsænkede lofter, elementkøkkener eller plastikvinduer. De seneste årtier har dog haft et langt større fokus på at istandsætte på den “rigtige” måde.

Huse med sjæl er en smuk og gennemillustreret bog om hvordan (og med hvad) du bedst behandler dit gamle hus – uden at ødelægge huset i forhold til dets oprindelige udseende og håndværksmæssige kvalitet. Samtidig indebærer de principper, du lærer i bogen, også at istandsættelsen bliver langt billigere end ellers.

Du kan købe Huse med sjæl online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Læs mere på Søren Vadstrups hjemmeside bevardithus.dk