Fagbøger

Ekspert Søren Vadstrup: Gør så lidt som muligt, når du istandsætter dit landhus

soren vastrup, landhuset, byhuset, huse med sjael

Restaureringsarkitekt Søren Vadstrup guider i ord og billeder til, hvordan man bedst bevarer landhusets sjæl og arkitektoniske udtryk, hvis der skal bygges om. 


Skal man vedligeholde eller istandsætte et gammelt hus på landet gælder hovedreglen, at man skal gøre så lidt som muligt!

Det mener restaureringsarkitekt Søren Vadstrup, der er en af de førende kapaciteter på området for bygningsbevaring.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med nye og kommende bøger

Men det kan jo blive nødvendigt at lappe og pille ved sit hus, og så er det vigtigt, at man er nænsom og istandsætter med husets oprindelige arkitektur for øje og anvender klassiske materialer og håndværksmetoder. På den måde bidrager man til at bevare husets oprindelige udtryk og ikke mindst et stykke dansk kulturarv.

En guldgrube af viden

Hvordan man går til den opgave, vil man blive meget klogere på i Søren Vadstrups bog Landhuset, der er oplagt læsning for alle, der bor på landet eller dem, som drømmer om at flytte ud og sætte i stand.

LÆS OGSÅ: Derfor er nænsom istandsættelse af ældre huse vigtigt

Men den er også relevant for fagfolk inden for byggeriet og for dem, der er interesserede i arkitektur-, bygnings- og kulturhistorie. Der er god viden at hente om de forskellige typer af boliger, som landhuset dækker over. Lige fra bindingsværkshuse med stråtag til murede huse, træhuse, sommerhuse, parcelhuse fra 1960’erne osv.

soren vadstrup, landhuset, byhuset, huse med sjael
Foto: Stuart Mcintyre

Bogen, der er fyldt af billeder og illustrationer, er en guldgrube af viden og en hjælpende hånd til restaureringsprojekterne med en masse konkret rådgivning og vejledning om istandsættelse, ombygning, bygningsbevaring og reetablering, hvor de forskellige bygningsdele gennemgås systematisk.

De 7 dødssynder inden for renovering

Når man skal forberede sit renoveringsprojekt, vil det for eksempel være en god ide at læse kapitlet De syv dødssynder: Det skal du ikke gøre og lige bagefter følge op med kapitlet: Det skal du gøre.

LÆS OGSÅ: Tilbage til naturen – hjemme i din egen have

Eller fordybe sig i afsnittene med generelle råd om maling, vedligeholdelse af gamle vinduer, diagnosticering af skader på murede huse, og man kan læse mere om taget – uanset om det er af strå, tegl eller tagpap, så er det med her.

Ekspert Søren Vadstrup: Gør så lidt som muligt, når du istandsætter dit landhus
Foto: Stuart Mcintyre

Bogen tager læseren med ud på landet og rundt i store dele af Danmark for at se på de mindste byer og de huse, der udgør byerne og store dele af det danske land. Her fortæller Søren Vadstrup mere generelt om både landsbyens og landhusenes udvikling fra de ældste tider til i dag og kommer ind på de ændrede funktioner, de arkitektoniske stilarter og materialer, der vil glæde enhver arkitekturinteresseret læser.


landhuset, søren vadstrup

Danmarks mest vidende mand om landhuse er Søren Vadstrup. Den viden har han brugt til at skrive bogen Landhuset om den gamle form for bolig.

Bogen Landhuset indeholder helt lavpraktisk rådgivning til hvordan man istandsætter og ombygger landhuse, og samtidigt bibeholder omtanken for husets oprindelige arkitektur og diverse materialer.

Landhuset giver også en gennemgang af landhusenes udvikling gennem tiderne, og en opridsning af de forskellige typer landhuse.

Du kan købe Landhuset online, fx hos Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.


Byhuset

Guide til dig, der gerne vil bygge om eller istandsætte din bybolig.

En smuk og omfattende bog om, hvordan man istandsætter ældre byhuse og lejligheder i overensstemmelse med husets oprindelige arkitektur.

Byhuset giver en historisk gennemgang af byhusets og bymiljøets udvikling fra de ældste tider til i dag – og ikke mindst en masse konkret og systematisk rådgivning og vejledning i ombygning, istandsættelse, bygningsbevaring og reetablering. Alt sammen formidlet på en engageret og letforståelig måde af landets nok mest vidende mand på området, Søren Vadstrup, og med smukke fotos af Stuart McIntyre.

En relevant bog for alle, som bor i etagehus, rækkehus, villa eller parcelhus i en af de danske storbyer, forstæder eller provinsbyer.

Du kan købe Byhuset online, fx hos Gucca, eller i din nærmeste boghandel.


Huse med sjæl

Gamle huse har gennem tiderne været underlagt diverse modeluner, f.eks. forsænkede lofter, elementkøkkener eller plastikvinduer. De seneste årtier har dog haft et langt større fokus på at istandsætte på den “rigtige” måde.

Huse med sjæl er en smuk og gennemillustreret bog om hvordan (og med hvad) du bedst behandler dit gamle hus – uden at ødelægge huset i forhold til dets oprindelige udseende og håndværksmæssige kvalitet. Samtidig indebærer de principper, du lærer i bogen, også at istandsættelsen bliver langt billigere end ellers.

Du kan købe Huse med sjæl online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Læs mere på Søren Vadstrups hjemmeside bevardithus.dk

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.