11 kendte danskere og lokale fotografer tager læseren med gennem grænselandet, og sammen med portrætter af de lokale tegnes der i ord og billeder et portræt af det særligt sønderjyske.
”Jeg husker stadig duften af ringridning. Den sidder kronisk fast i min næse og er et sjældent charmerende miks af tørt hø, candyfloss, krydrede pølser, spildt øl og friske hestepærer. Nogen burde ubetinget lave en parfume på disse fine ingredienser dedikeret til den sønderjyske ånd og ikke mindst til ringridningen.”
Sådan skriver Uffe Buchard om sin barndom i det sønderjyske. Dette er blot et minde blandt mange fra den store bog om Sønderjylland.
I hundredåret for Genforeningen tager 11 kendte danskere og lokale fotografer læseren med gennem grænselandet, og sammen med portrætter af de lokale tegnes der i ord og billeder et portræt af det særligt sønderjyske.
Rute 25
Sønderjylland har natur og landskaber som ingen andre steder i Danmark. Tidevandslandet i Vadehavet med de endeløse diger. Fugletrækkene i marsken under den højeste himmel. De nøgne, flade arealer gennemskåret af snorlige landeveje.
For Søren Ryge er landskabet også fyldt med nostalgi, der vælder frem, når han kører på rute 25 – den bedste landevej i kongeriget, som han så fint beskriver det:
”Ved Vamdrup ringer jeg til Cathrine og siger “Kongeåens
Perle”, og så griner hun hver gang. Ved Jels kigger jeg på søen, hvor vi
badede, og kusine Anne Marie var hurtigst i brystsvømning. Ved Øster Lindet
tænker jeg på salig Søberg, som havde den smukkeste have i verden, og så kommer
Gabøl og de fantastiske otte kilometer ligeud. Ved Toftlund ligger
kartoffelmelsfabrikken, hvor jeg engang fik lov til at komme op i den
gigantiske silo og kigge ned i det hvide bjerg af kartoffelmel. Driftslederen
sagde, at hvis man faldt ned i det, ville man synke ganske langsomt ned igennem
bjerget og blive kvalt i kartoffelmel. Det er tyve år siden, men jeg tænker på
det, hver gang jeg kører forbi”
Grænselandet og dets dialekter
Grænselandet flyder samtidig med diverse dialekter. For
Gretelise Holm betød det, at hun voksede op med en mor, der både talte
sønderjysk, rigsdansk og tysk, hvor hendes far modsat havde ét sprog gennem hele
livet, nemlig den sydvestjyske Ballum-dialekt.
Her kommer en kort introduktion til Ballum-dialekten: ”Eksempelvis
hedder fejekosten, som nævnt, æ liem, mavepine hedder butteveijh, middagsmad
(varm) hedder unnen, et lille barn kaldes en baje, og en ustabil person kaldes
en fakkeløjter (godt ord!). Det kan man ikke lige gætte sig til, og jeg har
københavnske venner, som hævder, at de praktisk taget aldrig forstod et ord af,
hvad min far sagde.”
Den solide sønderjyske kost
Det sønderjyske kagebord og god mad er et gennemgående tema i
flere af historierne om Sønderjylland. Her møder vi flere beskrivelser af lækre
retter, der får mundvandet til at løbe. Uffe Buchard beskriver meget godt
omstændighederne for en behagelig frokost i det sønderjyske:
”Min farmor var ikke typen, der sprang over, hvor gærdet
var lavest, så middagen var altid forberedt helt fra bunden og blev altid
afsluttet med dessert. Og altid med en citronvand til lille mig fra det lokale
bryggeri Fuglsang, som der var rigeligt med kasser af i viktualierummet. Min
farfar havde for vane at søde den væmmeligt syrlige citronsodavand med en
håndfuld sukkerknalder, så den var til at drikke for mig. Så det vænnede jeg
mig til. Hvorfor drikke surt, når man kan drikke sødt? Og så tog vi alle en
velfortjent lur bagefter. Herligt!”
”Underernæret var jeg aldrig. Det bliver man per definition ikke i Sønderjylland – her fylder man tallerkenen helt op og har en medfødt barnetro på, at en tallerken har den størrelse, den har, fordi omkredsen præcis skal passe til den portion mad, man skal indtage – og havde jeg været en lille bagatel, så ville min far nok ikke spydigt have givet mig øgenavnet “Bolle”. Det navn får man jo kun, hvis man ligner en.”
Sønderjylland
Sønderjylland er et ganske særligt sted.
Grænselandet er med sine bølgende bakker, store vidder, dybe fjorde og Vadehavet i vest hjemsted for en helt unik natur. På samme måde er den sønderjyske mentalitet også helt sin egen som følge af skiftende nationale tilhørsforhold gennem tiden.
I bogen Sønderjylland tegnes der et portræt af det særligt sønderjyske i ord og billeder, og kendte personligheder med sønderjyske rødder fortæller, hvad der gør området til noget helt specielt.
Bogens skribenter er bl.a. stjernekok Jesper Koch, designer Uffe Buchard, politiker Bertel Haarder, forfatter Greteliste Holm, TV-personlighed og havemand Søren Ryge og mange flere.
11 kendte danskere og lokale fotografer tager læseren med gennem grænselandet, og sammen med portrætter af de lokale tegnes der i ord og billeder et portræt af det særligt sønderjyske.
”Jeg husker stadig duften af ringridning. Den sidder kronisk fast i min næse og er et sjældent charmerende miks af tørt hø, candyfloss, krydrede pølser, spildt øl og friske hestepærer. Nogen burde ubetinget lave en parfume på disse fine ingredienser dedikeret til den sønderjyske ånd og ikke mindst til ringridningen.”
Sådan skriver Uffe Buchard om sin barndom i det sønderjyske. Dette er blot et minde blandt mange fra den store bog om Sønderjylland.
I hundredåret for Genforeningen tager 11 kendte danskere og lokale fotografer læseren med gennem grænselandet, og sammen med portrætter af de lokale tegnes der i ord og billeder et portræt af det særligt sønderjyske.
Rute 25
Sønderjylland har natur og landskaber som ingen andre steder i Danmark. Tidevandslandet i Vadehavet med de endeløse diger. Fugletrækkene i marsken under den højeste himmel. De nøgne, flade arealer gennemskåret af snorlige landeveje.
LÆS OGSÅ: Sønderjylland: Giv et smukt stykke af Danmark i gave
For Søren Ryge er landskabet også fyldt med nostalgi, der vælder frem, når han kører på rute 25 – den bedste landevej i kongeriget, som han så fint beskriver det:
”Ved Vamdrup ringer jeg til Cathrine og siger “Kongeåens Perle”, og så griner hun hver gang. Ved Jels kigger jeg på søen, hvor vi badede, og kusine Anne Marie var hurtigst i brystsvømning. Ved Øster Lindet tænker jeg på salig Søberg, som havde den smukkeste have i verden, og så kommer Gabøl og de fantastiske otte kilometer ligeud. Ved Toftlund ligger kartoffelmelsfabrikken, hvor jeg engang fik lov til at komme op i den gigantiske silo og kigge ned i det hvide bjerg af kartoffelmel. Driftslederen sagde, at hvis man faldt ned i det, ville man synke ganske langsomt ned igennem bjerget og blive kvalt i kartoffelmel. Det er tyve år siden, men jeg tænker på det, hver gang jeg kører forbi”
Grænselandet og dets dialekter
Grænselandet flyder samtidig med diverse dialekter. For Gretelise Holm betød det, at hun voksede op med en mor, der både talte sønderjysk, rigsdansk og tysk, hvor hendes far modsat havde ét sprog gennem hele livet, nemlig den sydvestjyske Ballum-dialekt.
Her kommer en kort introduktion til Ballum-dialekten: ”Eksempelvis hedder fejekosten, som nævnt, æ liem, mavepine hedder butteveijh, middagsmad (varm) hedder unnen, et lille barn kaldes en baje, og en ustabil person kaldes en fakkeløjter (godt ord!). Det kan man ikke lige gætte sig til, og jeg har københavnske venner, som hævder, at de praktisk taget aldrig forstod et ord af, hvad min far sagde.”
Den solide sønderjyske kost
Det sønderjyske kagebord og god mad er et gennemgående tema i flere af historierne om Sønderjylland. Her møder vi flere beskrivelser af lækre retter, der får mundvandet til at løbe. Uffe Buchard beskriver meget godt omstændighederne for en behagelig frokost i det sønderjyske:
”Min farmor var ikke typen, der sprang over, hvor gærdet var lavest, så middagen var altid forberedt helt fra bunden og blev altid afsluttet med dessert. Og altid med en citronvand til lille mig fra det lokale bryggeri Fuglsang, som der var rigeligt med kasser af i viktualierummet. Min farfar havde for vane at søde den væmmeligt syrlige citronsodavand med en håndfuld sukkerknalder, så den var til at drikke for mig. Så det vænnede jeg mig til. Hvorfor drikke surt, når man kan drikke sødt? Og så tog vi alle en velfortjent lur bagefter. Herligt!”
”Underernæret var jeg aldrig. Det bliver man per definition ikke i Sønderjylland – her fylder man tallerkenen helt op og har en medfødt barnetro på, at en tallerken har den størrelse, den har, fordi omkredsen præcis skal passe til den portion mad, man skal indtage – og havde jeg været en lille bagatel, så ville min far nok ikke spydigt have givet mig øgenavnet “Bolle”. Det navn får man jo kun, hvis man ligner en.”
Sønderjylland
Sønderjylland er et ganske særligt sted.
Grænselandet er med sine bølgende bakker, store vidder, dybe fjorde og Vadehavet i vest hjemsted for en helt unik natur. På samme måde er den sønderjyske mentalitet også helt sin egen som følge af skiftende nationale tilhørsforhold gennem tiden.
I bogen Sønderjylland tegnes der et portræt af det særligt sønderjyske i ord og billeder, og kendte personligheder med sønderjyske rødder fortæller, hvad der gør området til noget helt specielt.
Bogens skribenter er bl.a. stjernekok Jesper Koch, designer Uffe Buchard, politiker Bertel Haarder, forfatter Greteliste Holm, TV-personlighed og havemand Søren Ryge og mange flere.
Du kan købe Sønderjylland online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Andre læste også: