Indefra

Sådan passer du på dine bøger

bøger

Jeg er en bogsamler. En håbløs en af slagsen, endda. Jeg elsker at købe nye bøger – og jeg elsker især at opspore bøger med smukke covers, hvor der lige er kælet lidt ekstra for detaljerne med fine prints og sjove teksturer. For selvom bøger naturligvis er til at læse i, kan de også være dekorative pyntegenstande. For mig er der i hvert fald ikke ret meget, der er smukkere end en fyldt bogreol.

Gennem årene har jeg opsporet mange gode bøger i smuk indpakning, der nu pynter fint på min bogreol. Og undervejs har jeg også forsøgt at lære lidt om, hvordan man bedst passer på sine bøger. Her kommer derfor fem tips, som jeg håber, du også kan drage lidt nytte af.

1. Undgå sollys og støv

Sollys og støv er bøgernes værste fjende. Sollys kan nemlig blege bøgernes forsider, mens støv kan ødelægge bogens sider og indbindning. Det optimale er derfor at have sin bogreol stående langt fra direkte sollys og huske at støve sine bøger regelmæssigt af. For at komme begge dele til livs, kan man med fordel have sine bøger stående bag glaslåger.

2. Sorter bøger efter højde

Hvordan sorterer du bøgerne i din bogreol? I alfabetisk rækkefølge, farvekoordineret eller efter genre? Eller måske efter højde? Det anbefales nemlig at sortere sine bøger efter højde for at passe bedst muligt på dem. På den måde kan bøgerne nemlig hvile mod hinanden og give hinanden støtte, så de ikke bliver skæve i ryggen.
Bøger der læner for meget til den ende eller den anden side får nemlig en skæv struktur.

3. Opbevar store bøger liggende

Det er farligt at stille sine bøger i stakke, da den nederste bog i så fald kommer til at bære vægten af de bøger, der ligger ovenpå. De nederste bøger i en stak vil blive skæve i ryggen efter et stykke tid eller måske ikke kunne lukkes ordentligt.
Store bøger/coffee table books opbevares dog bedst liggende, men aldrig i stakke med mere end 2-3 bøger af gangen.

4. Pas på bogryggen!

De fleste bøger er faktisk ikke designet til at ligge helt åbne. Ryggen på en paperback knækker, hvis den åbnes helt, og det gør limen på en hardbacks ryg også. Det kan bare ikke ses. En bogryg er en bogs sarteste punkt, for det er dén, som holder hele bogen sammen.

5. Brug bogmærker

Det siger lidt sig selv: Æselører er et no-go, hvis du gerne vil passe på dine bøger. Men faktisk kan bogmærker af metal, papirclips og hårnåle også skade bøgernes sider og efterlade mærker. Et klassisk bogmærke af papir går man dog aldrig galt med!

 

… Det hele skal naturligvis tages med et gran salt – en bogs vigtigste formål er at blive læst, og det skal du selvfølgelig kunne uden at sidde helt radbrækket for ikke at knække bogrygge eller bøje sider. Ovenstående er blot tommelfingerregler, der måske kan hjælpe dig med at bevare dine bøger i rigtig mange år. Og så er de ekstra nyttige, hvis du ejer gamle bøger, eller elsker at købe hjem fra antikvariatet.