Aktuelt Danske romaner Fantasy og dystopi Historiske romaner Rakel Haslund Gjerrild

Rakel Haslund-Gjerrild modtager Weekendavisens Litteraturpris

Weekendavisens Litteraturpris

Romanen Adam i Paradis er også nomineret til Politikens Litteraturpris og Montanas Litteraturpris 2021.


”Du godeste, hvor kan Rakel Haslund-Gjerrild skrive (…) Litterær kunst fra allerøverste hylde,” skrev Linea Maja Ernst i Weekendavisen, da den sansespækkede Adam i Paradis udkom i 2021.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Adam i Paradis. En historisk roman om intriger, kunst og kærlighed

Nu har Rakel Haslund-Gjerrild så modtaget avisens litteraturpris:

“Jeg blev helt utroligt lykkelig, da jeg modtog nyheden, åbnede en flaske bobler eller to med dem i mit bofælleskab, gik så i seng og vågnede op halvanden time senere, i helt modsat humør, urolig for, hvordan jeg nu skulle leve op til det,” fortæller hun.

“SÅ jeg bobler og sitrer og gyser på samme tid. “

“Der er flere grunde til at glædes over, at prisen lander hos netop hende,” skriver Weekendavisens litteraturredaktør David Jacobsen Turner i en leder: “For det første har hun været med til at genrejse en bedaget genre. Den historiske roman, når den er værst, har været et gumpetungt, alenlangt dukketeater af fastelavnspudder, ekspositionslæssede replikker, camouflerede faktabokse og mindre camouflerede kommentarer til den tid, bogen skrives i. Men sammen med en række af sine generationsfæller har Haslund-Gjerrild gjort den historiske prosa til tidens mest sprælske og læseværdige litterære strømning. For det andet er hendes mesterlige roman et vidnesbyrd om, at det udskældte åndsklima, vi lever i, også bærer gode ting med sig.”

Fænomenalt sprog

Adam i Paradis er en historisk roman om den danske kunstmaler Kristian Zahrtmann, som Rakel Haslund-Gjerrild med enorm indlevelse og fænomenalt sprog tegner frem for læserens indre blik – med alle følelser, nuancer og sansninger – på trods af, at forfatteren (jo altså!) hverken er en mand eller levede i det 20. århundredes begyndelse.

LÆS OGSÅ: Drift, kunst og længsel: Rakel Haslund-Gjerrild om romanen Adam i Paradis og maleren Kristian Zahrtmann

Hendes redaktør på Lindhardt og Ringhof, Iben Konradi Brodersen, sagde blandt andet i sin tale ved overrækkelsen:

”Når jeg tænker på dig, tænker jeg blandt andet på personen, der foretrækker at takke nej til taxaer og andre former for pylret komfort, du vil langt hellere gå eller cykle hjem fra forlaget i silende regnvejr, selv om du lige har fået en kasse med 25 bøger med på slæb, meget hellere det end at være til nogen form for besvær.”

Anmelderne var da også svært begejstrede ved udgivelsen af Adam i Paradis. Du kan finde et overblik over samtlige anmeldelser her.

LÆS OGSÅ: Årets romaner 2021. Fik du læst det, du ville? Få det store overblik

Adam i Paradis er også nomineret til Politikens Litteraturpris. Du kan stemme ved at sende en SMS med teksten PRIS RHG til 1218, hvis Adam i Paradis også var en af dine største læseoplevelser sidste år.

Bogen er også nomineret til Montanas Litteraturpris 2021.

https://www.information.dk/kultur/2022/01/otte-nominerede-vaerker-montanas-litteraturpris-2021


Adam i Paradis

Rakel Haslund-Gjerrild modtager Weekendavisens Litteraturpris

I 1913, på toppen af sin karriere, maler den danske billedkunstner Kristian Zahrtmann et portræt af det første menneske, der udstråler begær og erotik. Adam i Paradis. Udenfor murene i hans eksotiske atelier i villaen på Frederiksberg har København imidlertid været vidne til to store retsforfølgelser af homoseksuelle.

Med inspirationen fra den ikoniske malers kunst og tid har Rakel Haslund-Gjerrild skabt en roman om århundredskiftets kulturelite og deres krukkeri, intriger og kærlighed på trods.

VINDER AF WEEKENDAVISENS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL POLITIKENS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL MONTANAS LITTERATURPRIS

“Et frydefuldt lille mesterværk” – Information
 ★★★★★ – Jyllands-Posten
“Litterær kunst fra allerøverste hylde” – Weekendavisen
♥♥♥♥♥ – Politiken
“Stilsikkert sprog og lyrisk magi” – Litteratursiden.dk

Du kan købe Adam i Paradis online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel


Læs også af samme forfatter

Alle himlens fugle

Alle himlens fugle, dystopi, Rakel Haslund-Gjerrild

Skraldet flyder omkring husene, og gaderne er oversvømmet. En ukendt katastrofe har lagt landet øde, og fuglene på himlen er det eneste, der fylder en ung kvindes liv. Dem og den daglige overlevelse.

Hun er forladt og uden andre mennesker begynder ordene at forsvinde for hende. Og uden sprog bliver verden stadig sværere at fastholde.

I romanen Alle himlens fugle skriver Rakel Haslund-Gjerrild poetisk om ensomhed og længsel, om hav, vind og fugle.

Samtidig skriver hun om et af de værste skrækscenarier, man kan forestille sig: At være den eneste overlevende i en forladt verden.

Du kan købe Alle himlens fugle online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


rakel haslund-gjerrild, adam i paradis, alle himlens fugle
Rakel Haslund-Gjerrild for Lindhardt og Ringhof, 2021.