Aktuelt Danske romaner Historiske romaner Prisbelønnede romaner Rakel Haslund Gjerrild Skønlitteratur

Rakel Haslund-Gjerrild nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris

rakel haslund-gjerrild, nordisk råds litteraturpris, adam i paradis

Rakel Haslund-Gjerrild er den ene af de to danske forfattere, der er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2022. Det er hun for sin roman Adam i Paradis om maleren Kristian Zahrtmann.


Med nomineringen til Nordisk Råds Litteraturpris 2022 er endnu en fornem anerkendelse landet hos Rakel Haslund-Gjerrild. I slutningen af januar modtog hun Weekendavisens Litteraturpris, og derudover er hun dette forår nomineret til Politikens Litteraturpris og Montanas Litteraturpris, der er indstiftet af Dagbladet Information.

I motivationen fremhæver juryen bl.a., at Rakel Haslund-Gjerrild skriver nådesløst og smukt om alder:

“Historisk virkelighed begrænser hende ikke, det ser ud til at have givet hende adgang til et depot af kreativ frihed (…) Hun giver os adgang til en mand, hvis tørst efter mening udsletter virkelighedens verden, der ifølge Haslund-Gjerrilds egen formulering fremstår som en falmet serviet”.

Læs hele indstillingen her.

(Artiklen fortsætter under videoen).


Imponerende anmeldelser

Adam i Paradis udkom i maj 2021 til flotte anmeldelser og er netop trykt i 5. oplag. Det er en roman, der med inspiration fra den danske maler Kristian Zahrtmanns liv og tid, følger et menneske gennem de sidste år af et ekstraordinært liv.

70 år gammel og på højden af sin karriere maler Zahrtmann et portræt af Adam, det første menneske, der emmer af begær og erotik. Året er 1913. Det Moderne Gennembrud har prædiket fremskridt og progressive tanker, men hvad angår seksualitet er stien smal og konsekvenserne brutale: København har netop lagt scene til to store retsforfølgelser af homoseksuelle.

LÆS OGSÅ: Læs i Adam i Paradis. En historisk roman om intriger, kunst og kærlighed

Nordisk Råds litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog. Rakel Haslund-Gjerrild er sammen med Solvej Balle de danske nominerede. Prisen er på 300.000 danske kroner.


Adam i Paradis

Rakel Haslund-Gjerrild nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris

I 1913, på toppen af sin karriere, maler den danske billedkunstner Kristian Zahrtmann et portræt af det første menneske, der udstråler begær og erotik. Adam i Paradis. Udenfor murene i hans eksotiske atelier i villaen på Frederiksberg har København imidlertid været vidne til to store retsforfølgelser af homoseksuelle.

Med inspirationen fra den ikoniske malers kunst og tid har Rakel Haslund-Gjerrild skabt en roman om århundredskiftets kulturelite og deres krukkeri, intriger og kærlighed på trods.

VINDER AF WEEKENDAVISENS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL POLITIKENS LITTERATURPRIS

NOMINERET TIL MONTANAS LITTERATURPRIS

“Et frydefuldt lille mesterværk” – Information
 ★★★★★ – Jyllands-Posten
“Litterær kunst fra allerøverste hylde” – Weekendavisen
♥♥♥♥♥ – Politiken
“Stilsikkert sprog og lyrisk magi” – Litteratursiden.dk

Du kan købe Adam i Paradis online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandelVil du vide mere? Rakel Haslund-Gjerrild om Adam i Paradis:

Herunder kan du se et interview med Rakel Haslund-Gjerrild, hvor hun fortæller om Adam i Paradis. Interviewet er skabt af Forfatterstafetten og er foretaget af Sarah Hvidberg i samarbejde med Ib Helles Olesen.