Aktuelt Danske romaner Fiktion

Test dig selv: Gemmer du også på en indre pensionist?

Johns saga, Torben Munksgaard, Test dig selv Pensionist-testen

Johns saga af Torben Munksgaard handler om en 75-årig pensionist, der indleder et alderdomsoprør, fordi han mener, at de unge har overtaget verden.

Her reflekterer forfatteren til bogen lidt over det her med at være vred på de unge – og så kan du teste, om du selv går rundt med en lille pensionist indeni.


af Torben Munksgaard

I min nye bog Johns saga står der et sted:

”Jeg har lige så meget lyst til at græde som til aldrig at græde igen. De unge mennesker står på broen og morer sig, de vrøvler løs om verdenssituationen iført ironiske T-shirts. I 1970 var vinteren syv måneder lang. I dag kan den ikke længere ses for kunstig sol over Udgård.”

Det handler om de unge. Hovedpersonen John mener, at de har overtaget verden, og måske har han ret. I hvert fald har kløften mellem generationerne vokset sig større end nogensinde før, og der er ikke noget, der tyder på forsonende omstændigheder sådan lige med det samme.

Læs også En matematiker med et skriveproblem

Af samme grund føler John sig meget ensom. Og går man i dag en tur i et af Københavns brokvarterer, kan man godt forstå hvorfor. Det er efterhånden meget sjældent, at man ser nogen over tres. Der er stort set ingen pensionister i gadebilledet mere, kun unge mennesker.

Og på en varm sommerdag er det helt slemt: Det minder mest af alt om en festival, der er stuvende fyldt med unge, larmende mennesker. Bare man skal en tur i Brugsen, må man stå i kø på fortovet, som møvede man sig frem foran Orange Scene under hovednavnet.

Torben Munksgaard
Torben Munksgaard debuterede i 2007 med Retrograd og siden fulgte Den perfekte mand, en selvbiografi (2009), Sort hund (2012), I virkeligheden (2014) og Muren (2017). Foto: Lærke Posselt

Læs mere om Torben Munksgaard på forfatterens hjemmeside, eller følg ham på Facebook.

Selv en ung mand på 42 som mig kan godt have det lidt svært med denne udvikling en gang imellem. Larm. Spotify. Mobiltelefoner. Og internettet, globaliseringens Delfi. Nørrebro er tabt. Med en ubegrænset adgang til alt, til musik, film, modetendenser, har man homogeniseret ungdommen og stille og roligt afviklet alle fordums subkulturer med en generation, der villigt danser til pop og punk i samme pærevælling. Lady Gaga, The Minds of 99, Medina, det kan komme ud på et. Og jeg synes, det er for galt.

Jeg kan med andre ord sagtens mærke min indre pensionist. Men hvad med dig, kære læser – hvor meget pensionist har du egentlig i dig? Hvor vred på ungdommen er du? Vil du gerne vide det, skal du blot tage denne lille test:

1. Elsker du John Wayne højere end Elisabeth Moss?

2. Er du ligeglad med mikroplastfibre i dine karklude?

3. Foretrækker du sveskegrød og sagovælling frem for dekonstruerede æggemader og streetfood?

4. Går du gerne på værtshus og får en morgendram?

5. Synes du, at ungdommen har det for nemt og er dårlig opdraget?

6. Mener du, at Elvis var bedst i sine unge dage?

7. Savner du onsdagssirenerne?

8. Venter du altid nogle sekunder med at tænde fjernsynet, hvis du lige har slukket det?

9 Kender du din egen håndskrift?

10. Synes du, at alt var bedre i gamle dage?

Dit resultat. Hvor mange har du svaret ja til?

0: Du er under 30.

Du fører højlydte, intetsigende mobiltelefonsamtaler i bussen, du hører diskant tomgangstechno afviklet fra selvsamme mobiltelefon, der som en lille pacemaker holder liv i dit juvenile vanvid, du står på Dronning Louises Bro og snapchatter, du har en dum hat på, du ved ikke noget, du kan ikke noget, du tror ikke på en skid. Kort sagt: Du er ung.’

1-5: Godt gået – du er stille og roligt døende.

Men det kan blive bedre. Du har en vis skepsis over for de nye generationer, men du prøver at forstå. Du er for blødsøden. Selv om du er omkring de fyrre, klæder du dig ungt; onde tunger vil kalde dig en hipster, og du er en lille smule til grin. En rugbrødsmad med asier ville klæde dig.

Over 6: Gammel er godt, bitter er bedst.

Du er ægte gammelmandspubertær, du skubber til de unge med stokken, du kommenterer deres cykeladfærd, du brokker dig over moderne musik. Dit credo er: Død over ungdommen, og du skammer dig ikke over at indrømme det. Din indre pensionist lever i bedste velgående, og din yndlingsbog er Johns saga af Torben Munksgaard.


Johns saga, Torben Munksgaard

John er 75 år. Han har levet et langt og stilfærdigt liv, men verden er i forandring, og ifølge John er det ikke til det bedre. De fleste af dem, han holder af, er døde, og de unge har overtaget verden.

Alt det, John sætter pris på, har mistet sin værdi, og det er tid til at tage sagen i egen hånd: John indleder et alderdomsoprør i håb om at kunne vinde det tabte tilbage.

Køb Johns saga her, eller hos din lokale boghandler