Biografier

Broren bankede hende, og faren bestemte, hvad hun mĂĽtte have pĂĽ. Uddannelse reddede Tara Westover fra hendes familie

Broren bankede hende, og faren bestemte, hvad hun mĂĽtte have pĂĽ. Uddannelse reddede Tara Westover fra hendes familie

Som 27-ürig blev Tara Westover ph.d. i historie ved det prestigefyldte University of Cambridge. Ti ür tidligere havde hun aldrig hørt om Holocaust og levede undertrykt i sin familie i Idahos bjerge. Oplyst er den utrolige historie om Tara Westovers liv.Den er blevet anbefalet af bĂĽde Bill Gates og Barack Obama, og samtidigt har den modtaget en stjerneregn af fĂŚnomenale anmeldelser. Siden udgivelsen i starten af 2018 har Tara Westovers erindringsroman Oplyst vĂŚret pĂĽ alles lĂŚber.En liv langt fra den verden, vi kender

Tara Westover (f. 1986) har altid vidst, at hendes familie var noget sĂŚrligt.

Som den yngste i en søskendeflok pü syv voksede Tara op i en stÌrkt troende mormon-familie i Idahos bjerge. Familien var styret af den maniske og paranoide faders luner, og derfor brugte de al deres tid pü at bekÌmpe staten samt forberede sig pü Vederstyggelighedens Dage.

Læs mere Årets erindringsroman 2018. Smuglæs i Oplyst af Tara Westover

Ligesom sine søskende gik Tara derfor ikke i skole. I stedet hjalp hun sin mor med at lave naturmedicin eller vÌre assistent, nür moderen agerede uautoriseret jordmoder. Som tiürig begyndte Tara at arbejde pü farens skrotplads og bygge staklader sammen med sine Ìldre søskende.

Først som niürig fik Tara sin fødselsattest. Hendes forÌldre nÌrede nemlig stor mistro til staten og undgik derfor sü vidt muligt al kontakt til sundhedsvÌsenet.

I stedet satte de deres lid til morens evner indenfor naturmedicin – hvad end det drejede sig om kraniebrud eller tredjegradsforbrændinger.

Broren bankede hende, og faren bestemte, hvad hun mĂĽtte have pĂĽ. Uddannelse reddede Tara Westover fra hendes familie

I løbet af Taras teenageår ændrede hendes syn på livet sig. Én af de store omvæltninger var hendes ene brors beslutning om at bryde ud fra familien og tage på college, hvilket åbnede Taras øjne for den virkelighed, vi andre tager for givet.

Samtidigt udviklede en af hendes andre brødre en sÌrdeles voldelig adfÌrd; han brÌkkede hendes hündled, stak hendes hoved ned i toilettet og truede hende pü livet.

For at undslippe de daglige ydmygelser lÌrte Tara derfor sig selv de fÌrdigheder, hun behøvede, for at tage universitetets optagelsesprøve. Mod alle odds bestod hun.

Da hun som syttenürig første gang satte fod i et klasselokale skulle det dog vise sig, at den virkelige verden ikke var et nemt bekendtskab for Tara, som gang pü gang fremstür som et udskud, en sÌrling.

Alligevel blev hun ved med at kĂŚmpe og har i dag opnĂĽet akademisk anerkendelse, der kun er fĂĽ forundt. Det har dog ikke vĂŚret uden omkostninger.Uddannelse som nøglen til at finde sig selv

At hendes familie er noget sÌrligt, er Tara Westover stadig ikke i tvivl om. Mødet med den virkelige verden har dog givet hende et andet syn pü familiens müde at leve pü.


“For mig har en uddannelse betydet, at jeg har stiftet bekendtskab med andre idĂŠer og perspektiver og pĂĽ den mĂĽde konstrueret mine egne holdninger. En uddannelse er ikke blot en mĂĽde at tjene til dagen og vejen, det er i højere grad med til at forme ĂŠn som person.”

Alligevel mindes Tara Westover ogsĂĽ gode tider fra sin barndom, og derfor var det et hĂĽrdt slag, da en stor del af hendes familie vendte hende ryggen. Ved bogens udgivelse havde hun ikke set sine forĂŚldre i flere ĂĽr.

Derfor var det heller ikke let at skrive Oplyst, og Tara Westover brugte mere end et ĂĽr pĂĽ at finpudse den, efter romanen var blevet solgt til udgivelse. Det var nemlig vigtigt for hende, at historien blev fortalt rigtigt.


“Min største frygt var ikke, at romanen ikke ville blive udgivet, men at den ville udgivet, inden den var klar.”

Resultatet af hendes anstrengelser er tydelige at se. Oplyst er en uforglemmelig bog, der fortĂŚller om en ung kvindes kamp for at finde sig selv og sin plads i verden. Samtidigt er det en vigtig historie om forskellighed, uddannelse og stĂŚrk familieloyalitet.


Oplyst af Tara Westover

Oplyst, Tara Westover, biografi, erindringsroman

“Årets bedste erindringsroman 2018” – USA TODAY

“Oplyst er endnu bedre end du har hørt … En bog alle vil lĂŚse med fornøjelse” – BILL GATES

“En ung kvindes bemærkelsesværdige erindringsroman” – BARACK OBAMA

“På forunderlig vis formår Westover at skildre sin exceptionelle opværkst, og samtidigt at få sin nuværende situation at se helt almindelig ud. Tankevækkende.” – NEW YORK TIMES
Du kan købe Oplyst online, eller i din lokale boghandel.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.