Biografier

Broren bankede hende, og faren bestemte, hvad hun måtte have på. Uddannelse reddede Tara Westover fra hendes familie

Som 27-årig blev Tara Westover ph.d. i historie ved det prestigefyldte University of Cambridge. Ti år tidligere havde hun aldrig hørt om Holocaust og levede undertrykt i sin familie i Idahos bjerge. Oplyst er den utrolige historie om Tara Westovers liv.Den er blevet anbefalet af både Bill Gates og Barack Obama, og samtidigt har den modtaget en stjerneregn af fænomenale anmeldelser. Siden udgivelsen i starten af 2018 har Tara Westovers erindringsroman Oplyst været på alles læber.En liv langt fra den verden, vi kender

Tara Westover (f. 1986) har altid vidst, at hendes familie var noget særligt.

Som den yngste i en søskendeflok på syv voksede Tara op i en stærkt troende mormon-familie i Idahos bjerge. Familien var styret af den maniske og paranoide faders luner, og derfor brugte de al deres tid på at bekæmpe staten samt forberede sig på Vederstyggelighedens Dage.

Læs mere Årets erindringsroman 2018. Smuglæs i Oplyst af Tara Westover

Ligesom sine søskende gik Tara derfor ikke i skole. I stedet hjalp hun sin mor med at lave naturmedicin eller være assistent, når moderen agerede uautoriseret jordmoder. Som tiårig begyndte Tara at arbejde på farens skrotplads og bygge staklader sammen med sine ældre søskende.

Først som niårig fik Tara sin fødselsattest. Hendes forældre nærede nemlig stor mistro til staten og undgik derfor så vidt muligt al kontakt til sundhedsvæsenet.

I stedet satte de deres lid til morens evner indenfor naturmedicin – hvad end det drejede sig om kraniebrud eller tredjegradsforbrændinger.

I løbet af Taras teenageår ændrede hendes syn på livet sig. Én af de store omvæltninger var hendes ene brors beslutning om at bryde ud fra familien og tage på college, hvilket åbnede Taras øjne for den virkelighed, vi andre tager for givet.

Samtidigt udviklede en af hendes andre brødre en særdeles voldelig adfærd; han brækkede hendes håndled, stak hendes hoved ned i toilettet og truede hende på livet.

For at undslippe de daglige ydmygelser lærte Tara derfor sig selv de færdigheder, hun behøvede, for at tage universitetets optagelsesprøve. Mod alle odds bestod hun.

Da hun som syttenårig første gang satte fod i et klasselokale skulle det dog vise sig, at den virkelige verden ikke var et nemt bekendtskab for Tara, som gang på gang fremstår som et udskud, en særling.

Alligevel blev hun ved med at kæmpe og har i dag opnået akademisk anerkendelse, der kun er få forundt. Det har dog ikke været uden omkostninger.Uddannelse som nøglen til at finde sig selv

At hendes familie er noget særligt, er Tara Westover stadig ikke i tvivl om. Mødet med den virkelige verden har dog givet hende et andet syn på familiens måde at leve på.


“For mig har en uddannelse betydet, at jeg har stiftet bekendtskab med andre idéer og perspektiver og på den måde konstrueret mine egne holdninger. En uddannelse er ikke blot en måde at tjene til dagen og vejen, det er i højere grad med til at forme én som person.”

Alligevel mindes Tara Westover også gode tider fra sin barndom, og derfor var det et hårdt slag, da en stor del af hendes familie vendte hende ryggen. Ved bogens udgivelse havde hun ikke set sine forældre i flere år.

Derfor var det heller ikke let at skrive Oplyst, og Tara Westover brugte mere end et år på at finpudse den, efter romanen var blevet solgt til udgivelse. Det var nemlig vigtigt for hende, at historien blev fortalt rigtigt.


“Min største frygt var ikke, at romanen ikke ville blive udgivet, men at den ville udgivet, inden den var klar.”

Resultatet af hendes anstrengelser er tydelige at se. Oplyst er en uforglemmelig bog, der fortæller om en ung kvindes kamp for at finde sig selv og sin plads i verden. Samtidigt er det en vigtig historie om forskellighed, uddannelse og stærk familieloyalitet.


Oplyst af Tara Westover

Oplyst, Tara Westover, biografi, erindringsroman

“Årets bedste erindringsroman 2018” – USA TODAY

Oplyst er endnu bedre end du har hørt … En bog alle vil læse med fornøjelse” – BILL GATES

“En ung kvindes bemærkelsesværdige erindringsroman” – BARACK OBAMA

“På forunderlig vis formår Westover at skildre sin exceptionelle opværkst, og samtidigt at få sin nuværende situation at se helt almindelig ud. Tankevækkende.” – NEW YORK TIMES
Du kan købe Oplyst online, eller i din lokale boghandel.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.