Indefra

Opgrader dit læseklubsslang

Opgrader dit læseklubsslang

Ved du, hvad en TBR er? Og kan du regne ud, hvad DNF betyder? Hvis ikke er det måske på tide at få opgraderet dit læseklubsslang, så du kan lyde som en ægte læseekspert, når du taler med din læseklub og andre læseheste.

Binge reading: Har du nogensinde brugt en hel weekend på at læse og kun holdt pauser, når det var strengt nødvendigt og din mave rumlede højlydt? Så har du helt sikkert udøvet binge reading. Binge reading er nemlig, når man læser en bog fra ende til anden på kort tid og nærmest ikke rejser sig, før man har fået slutningen med. 

Book buying ban: Bogelskere er ofte bogsamlere med fyldte bogreoler og bøger stablet på hylder, i vindueskarme og måske endda på gulvet. Når man når til det punkt, hvor der ikke længere er plads til bøger i bogreolen, skal man måske overveje et book buying ban, der ganske enkelt går ud på at forbyde sig selv (eller andre) at købe flere bøger. Det kan virke som en meget fornuftig beslutning – men vi advarer: book buying bans er kun til for at blive brudt.

Book hangover: En book hangover eller bogtømmermænd er et fænomen, vi alle kender. Det er det, der sker, når du afslutter en virkelig god bog, som du ikke er klar til at give slip på. Når du vender den sidste side i en skøn roman og føler dig tom og forladt, fordi det går op for dig, at der ikke er mere af bogen tilbage.

Bookstagram: En afgrening af Instagram, hvor ihærdige læsere tager smukke billeder af deres bøger. Søg på hashtagget #bookstagram og kom ind i en verden af boganbefalinger og misundelsesværdige bogreoler.

BookTube: En afgrening af YouTube, hvor entusiastiske læsere laver videoer om bøger. Læs mere om BookTube i vores indlæg her.

Buddy read: Når to mennesker beslutter sig for at læse den samme bog samtidig og løbende diskutere den med hinanden. Det er altid rart at have en læseven, der kan motivere en til at fortsætte læsningen – eller en man kan juble, sukke og gyse over alle de overraskende scener sammen med.

DNF: DNF er en forkortelse af did not finish. Det er et udtryk, man bruger til at beskrive alle de bøger, man engang påbegyndte men af forskellige årsager aldrig nogensinde fik færdiglæst.

Reading slump: En form for læsetørke, hvor man har desperat og inderlig lyst til at læse samtlige bøger i sin bogreol, men mangler tiden, roen og koncentrationen til det. Når man befinder sig i en reading slump, længes man efter at læse. Man kan bare ikke.

Read-along: En read-along er slags online læseklub, hvor man læser og løbende diskuterer en bog sammen med andre læsere over de sociale medier. 

Shelfie: En shelfie er næsten som en selfie – bare med den væsentlige forskel, at ens bogreol danner baggrunden for billedet. En shelfie er både en sjov måde at tage en selfie på – men også en diskret måde at få sneget lidt praleri over sin bogsamling med på.

TBR: TBR er forkortelse af to be read. Det er ganske enkelt en betegnelse, der dækker over alle de bøger, man gerne vil læse. Man kan også tale om at have en TBR, og så dækker begrebet over de bøger, man har planlagt at læse i den nærmeste fremtid.

TBR-pile: En TBR-pile er den bunke af bøger, som hober sig op på dit sengebord. Den bunke af bøger som du samler sammen til juleferien, pakker i sommerkufferten eller sætter frem på sofabordet. En TBR-pile er den konkrete bunke af bøger, som du stabler sammen med en forhåbning om, at du skal læse bøgerne snart.