Fiktion Bøger i gave Inspirationslister og guides

10 skønne bøger, der er perfekte at give som mors dags gave

mors dags gave

Søndag den 9. maj er det mors dag. En dag, hvor vi skal hylde alle de seje og stærke kvinder i vores liv, og hvor de også skal forkæles lidt ekstra. Men er du stadig i tvivl om, hvad du skal give i mors dags gave?

Hvilken bog skal du give i mors dags gave? Her har vi nemlig samlet en liste med 10 bøger, der med garanti vil vække begejstring – uanset om kvinden i dit liv er til stærk skønlitteratur, nervepirrende krimier eller inspirerende kogebøger.

LÆS OGSÅ: 20 bøger der er bestsellere


Hvilken bog skal du give i mors dags gave? Se de 10 forslag her:Til hende der ikke kan slippe de historiske romaner

Elsker din mor historiske romaner? Så er det måske denne bog, du skal give i mors dags gave. Den fantastiske historiske roman om Molly der begiver sig ud på sit livs rejse med Jutlandia blev straks fra udgivelsen blandt landets bestsellere. Du kan læse mere om romanen her.

Mich Vraa, Jesper Bugge Kold, Pigen fra det store hvide skib, Jutlandia, Koreakrigen

Historisk bestsellerroman af Jesper Bugge Kold (Tiden før døden) og Mich Vraa (Trilogien om Dansk Vestindien).

Den 23. januar 1951 afsejler hospitalsskibet Jutlandia fra Langeliniekajen med kurs mod Korea. Om bord er den unge, idealistiske sygeplejerske Molly Dahl, som i kraft at sit arbejde på operationsgangen på Odense Sygehus under besættelsen har stiftet bekendtskab med døden på nært hold. Men befrielsen gav også Molly tunge, personlige oplevelser med i bagagen.

I Korea har elleveårige Yun mistet alt. Mens napalmflammerne æder alt, hvad hun har kendt, flygter hun mod syd, ind midt i slagmarkens ragnarok.

For både Molly og Yun er rejsen mod Sydkorea en mulighed for at starte forfra, at få et nyt og bedre liv. Men det skal vise sig at være en lang og uforudsigelig rejse. 

Du kan købe Pigen fra det store hvide skib online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.
Til hende der elsker (og savner) sine veninder

Bogen med to kvinder, man godt gider være i selskab med! Signe Lindkvist og Iben Hjejle har skrevet bogen Er der en voksen til stede? – en humoristisk og indsigtsfuld samtalebog om livets store og små spørgsmål. Signe Lindkvist og Iben Hjejle står bag den populære podcast Sitter. Læs mere om den her.

Til sammen har Signe Lindkvist og Iben Hjejle levet i mere end 90 år, så på en eller anden måde er de jo nu en slags voksne.

I Er der en voksen til stede? taler de om livets store spørgsmål: Lige fra hvordan man kommer videre efter at have mistet sin mor til om der skal paprika på porrer med ost.

For at leve er ikke en dans på roser, da slet ikke når livet slår kolbøtter og efterlader én i tusinde stykker. Med humor, alvor og stor iver fortæller de to kvinder om deres op- og nedture igennem livet, om vigtigheden af at turde begå fejl og om at acceptere, “at det var, hvad det blev til”.

Du kan købe Er der en voksen til stede? online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Læs også: Signe Lindkvist og Iben Hjejle: Jo mere vi har delt ud af os selv, jo flere venner har vi fåetTil hende der elsker en god roman

Astrid Saalbach har skrevet en historisk roman om familiehemmeligheder, om kvindeliv i forrige århundrede, og om stor kærlighed. Romanen er skrevet med inspiration af 80 år gamle breve, som Astrid Saalbach fandt hos sin egen mormor.  

Sigrid vokser op i en kærlig, velstående familie i Fåborg i begyndelsen af 1900-tallet.

Hun er en stor beundrer af sin unge moster Anna, som hun har en tæt tilknytning til.

Efter en ulykkelig kærlighedshistorie flygter Anna til Grønland. Hendes rejse til det kolde nord midt under første verdenskrig bliver skelsættende for begge kvinders liv, og deres skæbner vikler sig i usædvanlig og uhørt grad ind i hinanden.

Der hvor du ikke vil hen er en historisk roman om nære familiebånd og om at blive offer for dem. Om kærlige handlinger med utilsigtede konsekvenser.

Du kan købe Der hvor du ikke vil hen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Til hende der elsker et godt grin

Maren Uthaugs striber er kendt og elsket fra Politikens bagside. I hendes nye serie Striber på højkant samles hendes bedste striber i lækre gavebøger.

Mødre, Maren Uthaug, Striber på højkant

“Selvfølgelig opfører jeg mig barnligt og urimeligt over for dig, du er jo min mor!”

I syvende bog i serien Striber på højkant får du de sjoveste striber om mødre fra Maren Uthaug.

Den perfekte Mors Dag-gave til dig, der har givet din mor grå hår og søvnløse nætter – eller måske bare en gave til dig, der selv trænger til et godt grin over det dersens moderskab, du har fået rodet dig ud i…

Du kan købe Striber på højkant 7: Mødre online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Til hende der er vild med en nervepirrende krimi

Kan din mor ikke få nok af spændende krimier? Så kan vi anbefale at du giver Alle lyver i mors dags gave. Prisvindende Camilla Grebe er tilbage med en ny spændende krimi om løgne, en mystisk forsvinden og en familie, der går itu.

Få overblik over Camilla Grebes krimier her.

Camilla Grebe, Alle lyver, svensk krimi, krimi

En nat bliver Maria vækket til beskeden om, at hendes steddatter er forsvundet.

Efter flere samtaler med politiet, går det op for Maria, at hendes mand mistænkes for at have slået sin datter ihjel. Det nægter hun at tro, for hun kender sin blide, elskelige og omsorgsfulde mand.

Men alt begynder at smuldre omkring hende. Pludselig kommer hun i tvivl.

Kan han virkelig have begået en så grusom forbrydelse? Hvem kan hun stole på? Hvem taler sandt og hvem lyver?

Alle lyver er femte selvstændige bind i Camilla Grebes serie Den mørke side.

Du kan købe Alle lyver online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Til hende der elsker at være i haven

Lene Skrumsager Møller har forvandlet sin traditionelle parcelhushave til en grøntsagsmark, hvor familien i dag er selvforsynende. I sin bog Fra græsplæne til grøntsagsmark deler hun ud af sine erfaringer med at skabe en gravefri, giftfri og lugefri drømmehave.

Læs også: Sådan dyrker du kartofler, der kommer rene op af jorden

Lene Skrumsager Møller har med Fra græsplæne til grøntsagsmark lavet en inspirationsbog til alle, der ønsker at lave deres egen drømmehave uden nødvendigvis at skulle flytte på landet.

På et år formåede Lene Skrumsager Møller selv at forvandle en villahave til et selvforsynende økosystem med grøntsager og husdyr. Nu giver hun sine erfaringer videre.

Lær blandt andet, hvordan du får en lugefri, gravefri og giftfri køkkenhave og samtidig øger havens biodiversitet.

Du kan købe Fra græsplæne til grøntsagsmark online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.

Hvis hun kan lide serier som Kriminalkommissær Barnaby og Miss Marple, er hun nok vild med hyggekrimier – og så vil hun garanteret blive glad for at få Mysteriet i Genbrugsen på mors dag.
Til hende der elsker en god kærlighedshistorie

Intet mindre end tre år i træk har Colleen Hoover vundet Goodreads Choice Awards i kategorien “Best Romance”, og hun er dermed én af læsernes foretrukne romance-forfattere. Nu er hun aktuel med endnu en international bestseller.

Læs mere om Colleen Hoovers søde romaner her.

Morgan Grant og hendes teenagedatter, Clara, kunne ikke være gladere for at være  forskellige. Morgan er fast besluttet på at forhindre sin datter i at begå de samme fejl, som hun selv gjorde, som ung. Hun måtte nemlig udsætte sine egne drømme, da hun blev gravid og gift som helt ung. Og Clara vil gøre alt for ikke at ende som sin mor; forudsigelig og kedelig.

Men de to modstridende personligheder gør det svært at leve under samme tag, hvis det ikke var for Claras fredfyldte far som er familiens anker. Men da han kommer ud for en tragisk ulykke smadres freden og Morgan og Clara må nu kæmpe for at genopbygge deres liv.

Du kan købe Det var altid dig online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Til hende der elsker (at lave) god mad

Hvis du er til eksklusive gastronomiske oplevelser, kender du sikkert navnet Yotam Ottolenghi. Siden åbningen af den første “Ottolenghi”-deli i 2002 har han nemlig serveret mad til kvalitetsbevidste foodies, nysgerrige turister og det britiske kongehus.

Læs også: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde

Smag, Ottolenghi, Yotam Ottolenghi

Mesteren af grøntsagsretter er tilbage!

SMAG er en overdådig grøn kogebog fra stjernekokken Yotam Ottolenghi, som har gjort det til sit kendetegn at forvandle grønne råvarer til innovative smagseksplosioner.

LÆS OGSÅ: Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde

SMAG består af 100 vegetariske og/eller veganske måltider fordelt på enkle hverdagsretter og mere tidskrævende – men fantastiske – kreationer. Bogen henter inspiration fra alverdens køkkener og byder derfor på opskrifter som aubergine dumplings, kold avocadosuppe med hvidløgsolie, kåltacos med selleri og daddel-barbecuesauce, gnocchi med misosmør og meget andet.

Du kan købe SMAG online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Til hende der elsker at læse bøger om stærke kvinder

Den ny bog Rollemodeller og ravnemødre af ekspert i magt og magtrelationer Sarah Steinitz stiller spørgsmålet: hvorfor er der ikke flere kvinder i toppen af et af verdens mest ligestillede samfund?

Læs også: ”Åh nu kommer ham den nybagte far – han holder ikke et halvt år”

I sommeren 2020 mødtes fire af Danmarks mest indflydelsesrige kvinder for at tale om deres karriereveje.

Merete Eldrup, bestyrelsesformand for bl.a. Nykredit og Københavns Universitet. Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation og forhandlingsleder for 1,4 millioner danske lønmodtagere. Karen Hækkerup, tidligere minister og direktør i Landbrug og Fødevarer, nu generalsekretær i Unicef. Mai-Britt Poulsen, managing director, senior partner og global chief of staff i et af verdens største konsulenthuse, Boston Consulting Group.

Det blev til en samtale om valg og fravalg i livet, forestillinger og fordomme, oplevelser og overvejelser. Og om hvordan fremtiden kan komme til at se ud for kvinder, der har talent og knokler for at gøre karriere.

Du kan købe Rollemodeller og ravnemødre online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Til hende der elsker episke slægtsromaner


I Jeffrey Archers forfatterskab har den ene bestseller afløst den anden, og Den store drøm er ingen undtagelse. Bogen ligger højt på flere lister som en af Jeffrey Archers allerbedste bøger.

Historien om Charlie Trumper, den unge frugt- og grøntsælger, der arver bedstefaderens trækvogn og kæmper sig op fra 1900-tallets slumkvarterer i London til at blive en succesfuld forretningsmand, har taget læsere med storm overalt i verden.

En storslået familiefortælling over tre generationer og tre kontinenter.

Charlie Trumper sælger frugt og grønt fra en trækvogn med sin farfar i et af Londons slumkvarterer i starten af 1900-tallet.

LÆS MERE: Få overblik over bøger og serier af Jeffrey Archer

Da bedstefaren pludselig dør overlader han trækvognen til den unge Charlie, der kæmper sig til fremgang sammen med den initiativrige Becky Salmon.

1. verdenskrig sender Charlie til vestfronten, og krigen sætter sine spor på Charlies og hans familie.

Du kan købe Den store drøm i Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.