Amerikanske romaner Fiktion Romantiske bøger Skønlitteratur

MØDRENE af Brit Bennett: En stærk roman om livets svære valg

Mødrene, Brit Bennett, stærk roman, svære valg, abort, religion, race, racisme, USA

Hvad nu hvis …

Spørgsmålet om, hvad livet kunne have budt på, hvis man havde truffet andre valg, er omdrejningspunktet i amerikanske Brit Bennetts stærke debutroman Mødrene.

Romanen tager os med til Oceanside, Californien, et overvejende sort og religiøst samfund, hvor lokalsamfundets mødre snakker og sladrer om alt og alle – inklusiv syttenårige, afroamerikanske Nadia Turners hemmelighed. I sin sorg over morens selvmord søger Nadia bekræftelse og kærlighed fra den charmerende Luke Sheppard, men deres flirt ender brat, da Nadia opdager, at hun er gravid med Lukes barn. Nadia vælger at få en abort og skjuler sin hemmelighed for alle – selv for sin gudfrygtige bedste veninde, Aubrey Evans.

Romanen udforsker, hvordan Nadias beslutning om at holde graviditeten skjult har vidtrækkende konsekvenser for hende selv såvel som for Luke og Aubrey, der alle helt ind i voksenlivet plages af spørgsmålet om, hvordan deres liv havde set ud, hvis de havde truffet andre valg i deres ungdom.

At skrive om svære valg

26-årige Brit Bennett har med Mødrene skrevet en fintfølende og hæsblæsende roman, der med sit spændende plot og komplekse karakterer konfronterer læseren med det faktum, at livet uundgåeligt er formet af valg – vores egne og andres. En stor del af romanens plot er skrevet med inspiration fra Brit Bennetts eget liv: hun er selv vokset op i Californien i et religiøst samfund, men til forskel for hovedpersonen Nadia har Brit Bennett aldrig selv skulle vælge mellem abort eller ej. Hun har fortalt, at dette dilemma har været en drivkraft bag romanen, da hun var fascineret af, hvordan en uventet graviditet kan vende hele ens liv på hovedet, som det også er tilfældet for bogens hovedperson. Hele situationen bliver naturligvis yderligere kompliceret af, at Nadia kommer fra et lille, kristent samfund, hvor modstanden mod abort er stor og lysten til at sladre om andres ulykke større.

“Jeg var også interesseret i at skabe karakterer, hvis liv er påvirket af race, uden at deres liv nødvendigvis er dikteret af racisme”

Et af romanens andre temaer er race og racisme i USA, omend det ikke er bogens hovedfokus. Med romanen har hun derfor såvidt muligt prøvet at gengive, hvordan det er at leve som afroamerikaner i nutidens USA, hvor race og hudfarve stadig har en betydning for ens liv og fremtid, omend det ikke er altafgørende. Dette står i skarp kontrast til både hendes egen mors barndom med raceadskillelse, og hvordan mødrene i romanen har oplevet racisme i deres liv.

Hvorfor er Mødrene så værd at læse?

Mødrene beskriver det evige paradoks mellem friheden til at vælge sin egen vej og den ængstelighed, som uundgåeligt følger med – både i forhold til at træffe en beslutning ved svære valg, men også i forhold til hvordan andre dømmer én ud fra ens valg. Brit Bennett tager desuden fat i højaktuelle emner som race, religion og abort med særligt fokus på sidstnævnte. Mødrene giver derfor læseren en unik mulighed for at få en større forståelse for problematikker, der splitter den amerikanske befolkning, hvad enten det drejer sig om religion, kvinders ret til abort, et lokalsamfunds snagen i privatlivet eller den racekonflikt, som gang på gang blusser op.


Mødrene af Brit Bennett

Mødrene, Brit Bennett, stærk roman, svære valg, abort, religion, race, racisme, USA

“Til trods for Brit Bennetts spændende plot og høje tempo er det hendes komplekse måde at fremstille sine karakterer på, der gør bogen vedkommende… Jeg læste ikke bogen for at finde ud af, hvad der sker med karaktererne, men i stedet for at finde ud af, hvem de i virkeligheden er” – The New York Times

Mødrene emmer af psykologisk indsigt og smerten ved at miste.” – Huffington Post

“Hvis du læser Mødrene, vil du lære en masse. Du vil lære, hvordan det er, når livet uundgåeligt er centreret om en moders fravær, men også hvordan det føles at kunne mærke sin mors varme og dømmende ånde i nakken hvert sekund. Du vil lære, at mænd, på trods at at de gang på gang træffer de forkerte valg, har følelser for fødte og ufødte børn. Du vil lære, at hjerteløse handlinger har rod i visdom tilegnet under sørgelige omstændigheder. Og du vil lære, at Brit Bennett er en forfatter, du skal holde øje med.” – Washington Post

Du kan købe Mødrene her.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.