Julebøger Børnebøger Carlsen

Julekalender med solstorme, ormehuller og stjernestøv

Julekalender med solstorme, ormehuller og stjernestøv

Julestjerner af Wikke & Rasmussen slog seerrekorder, da den blev vist for første gang i 2012. Nu er den tilbage på skærmene og kan også fås i en ny bogversion. Her fortæller Michael Wikke om, hvordan Julestjerner blev til.

Det er vigtigt at kigge opad mod universet en gang i mellem. Det mener Michael Wikke fra makkerparret Wikke & Rasmussen, der står bag årets DR-julekalender. Læs med her og find ud af, hvad solstorme og ormehuller laver i en julekalender, hvordan man skriver til børn, når man selv er fyldt 60, og hvorfor det hele nok skal ende godt til sidst.

Hvorfor valgte I at lave en julekalender?

“Det var DR’s daværende dramachef Ingolf Gabold, der spurgte os, om vi havde lyst til at lave en tv-julekalender. Han havde bare to krav til historien: for det første skulle den skabe identifikation hos de mennesker, der så med. For det andet skulle der være det, tv-folk kalder ”den store bue”. Altså en større historie, som rækker ud over det, der foregår her og nu i vores egen lille køkkenrealisme-verden.

Den store bue tænkte vi rigtig meget over. Hvad kunne det være, der var større end os selv og vores egne problemer? Så kom vi til at tænke på, at i stedet for at gå og pille sig selv i navlen, hvad sker der så, hvis man kigger opad mod universet?

“I stedet for at gå og pille sig selv i navlen, hvad sker der så, hvis man kigger opad mod universet?”

julestjerner, wikke & rasmussen, thorbjørn christoffersen
Hovedpersonen Sus opdager noget mærkeligt på nattehimlen. Er det en stjerne eller noget helt andet? Illustration: Thorbjørn Christoffersen

Tilbage i halvfemserne lavede vi et tv-show, der hed Ronnie Rosé siger helt godnat. I det program havde vi besøg af den berømte fysiker og marsforsker Jens Martin Knudsen. Han sagde de berømte ord: ”Vi er stjernestøv. Vi kom deroppefra, og vi skal derop igen.” Det skulle selvfølgelig med i vores historie. Den store bue i fortællingen er universet, som i dén grad er større end os selv. Med solstorme, ormehuller, sorte huller og stjernestøv.”

Læs også: Læs 1. december i Julestjerner – bogen bag Årets julekalender fra DR

Hvordan lagde I rammerne for historien?

“I Brorfelde fandt vi et nedlagt observatorium, og vi vidste straks, at handlingen skulle udspille sig der. Observatoriet var til salg på det tidspunkt. Det havde været et af de mest berømte observatorier i Danmark med videnskabsfolk, der boede og arbejdede i villaerne omkring. De byggede selv deres stjernekikkerter inde i Værkstedstårnet oppe på Observatoriet. Og tænk, at vi bare kunne rykke ind og bruge det hele som filmstudie – det var enhver filminstruktørs drøm!

“Det er meget sjældent, at man som forfatter oplever, at den fiktion, man har siddet og skrevet, bliver virkelig. Men i det her tilfælde blev eventyret til virkelighed.”

Der skete det magiske, at fordi julekalenderen blev så populær valgte Holbæk Kommune at købe observatoriet. Nu er det åbnet som et kæmpe oplevelsescenter. Skoleklasser kan komme derop og høre om universet og alle de fantastiske ting, der er over os. Det er meget sjældent, at man som forfatter oplever, at den fiktion, man har siddet og skrevet, bliver virkelig. Men i det her tilfælde blev eventyret til virkelighed.”

Hvad skal der til for at lave en julekalender à la Wikke og Rasmussen?

“Der skal være en god portion kærlighed og masser af håb. Og så en tro på, at det nok skal ende godt. Der er jo rigtig meget ude i den store verden, der ikke er særlig lykkeligt. Når vi så endelig har en mulighed for selv at bestemme i vores egen lille verden, synes vi, at det skal ende godt. Det er vores drøm, og det er den, vi har arbejdet på i alle årene. Vi tror og håber jo på, at det rent faktisk kan ende godt, hvis vi hjælper og lytter til hinanden. Problemet er bare, at vi sjældent er særlig gode til det.”

julestjerner, wikke & rasmussen, thorbjørn christoffersen
Hovedpersonen Sus drømmer om stjernehimlen. Illustration: Thorbjørn Christoffersen

Der er noget eventyrligt over alle jeres fortællinger – hvorfor?

“Vi fortæller ikke historier om, hvordan verden ser ud, men om hvordan verden kunne se ud. Vi arbejder med en form for eventyrlig realisme, og vi bruger tit eventyret som greb. I eventyret kan du forenkle problemerne og sætte dem klarere og tydeligere op. Det arbejder vi også med rent visuelt, når vi laver tv. I scenografien er der meget sjældent forstyrrende elementer, der ikke har noget med historien at gøre. Du ser ikke statister eller andre biler. På den måde fremhæver vi historien og vores figurer for folk – der skal ikke flimre ting igennem billedet, der ikke har noget med vores historie at gøre.”

Skal en julekalender både underholde og lære børn noget?

“Det skal ikke være med en stor, løftet pegefinger – det bruger vi slet ikke. Men når det så er sagt, er det altid rart at få udvidet sin horisont og åbne et vindue ind til en verden, man ikke kender til. Det gjorde vi selv, da vi skrev julekalenderen. Vi kendte ikke ret meget til universet, men vi var fascinerede af det. Det krævede jo, at vi begyndte at læse op på det, så vi kunne formidle det videre til andre. Det er det, der er så vidunderligt ved bøger og film – man kan dykke ned i en verden, som man ikke vidste eksisterede og blive klogere af det. Og det er aldrig dumt.”

Læs også: 24 kapitler – Årets julekalenderbøger til børn

Hvordan laver man noget, der taler til både børn og voksne?

“Steen (Rasmussen red.) og jeg har alle aldre i os, og vi sørger for at holde dørene åbne ind til dem. Jeg tror, vi er gode til at huske, hvordan det var at være 10, selvom vi er 60 og 70 år. Vi har været der, og vi kan godt huske, hvad vi følte. En julekalender skal være en favnende ting, som man kan samles om. I gamle dage samledes store og små om julekalenderen. Man sad og havde et øjeblik og et fællesskab sammen. Det er da skønt, hvis det kan lade sig gøre i dag, hvor vi ellers ofte er spredt for alle vinde med mange forskellige interesser og gøremål.”

julestjerne af wikke & rasmussen, thorbjørn christoffersen
Illustration: Thorbjørn Christoffersen

“Det handler om at gøre godt og at give god energi videre. Ligesom når man står med et filmhold: God energi spreder sig som ringe i vandet.”

Hvad er det vigtigste, I vil fortælle med julekalenderen?

“Julen er hjerternes fest, som man siger. Det handler om at gøre godt og at give god energi videre. Ligesom når man står med et filmhold: God energi spreder sig som ringe i vandet. Den giver en følelse af fællesskab, så man kan arbejde i flok. Modsat tapper negativitet lynhurtigt folk for energi.

Man kan jo prøve at se, om man evner at sprede god energi her i julen, hvor vi har en tendens til at løbe meget hurtigt og fokusere på ting, der ikke er særlig vigtige. Den bedste investering er måske ikke at gå ud og købe den helt dyre julegave. Det er måske snarere at sidde sammen et øjeblik i fred og ro og have det rart. Inden man styrter afsted igen.


Julestjerner

julestjerner af Wikke & Rasmussen

Da en decemberstorm rammer højhuset i Brøndbyøster, bliver Sus og hendes forældre tvunget til at flytte til Brorfelde, en lille by på landet, som er beboet af særlige typer. I byens observatorium opdager Sus en ny stjerne sammen med sin nye ven, Bob. Snart sker der underlige ting i Brorfelde: Alle begynder at grine, sneen falder pludseligt, og væsener med røde huer sniger sig rundt. Men det er IKKE nisser, og stjernen er slet ikke en stjerne.

Julestjerner og er lavet af makkerparret Wikke & Rasmussen. Julestjerner er her genfortalt af Kim Langer og illustreret af Thorbjørn Christoffersen og er perfekt til hyggelig højtlæsning for de små og spændende selvlæsning for de ældre børn

Du kan købe Julestjerner online her eller hos din boghandler.