Danske romaner Indefra Maren Uthaug

Verdens første GIF-bog

Verdens første GIF-bog

Du kender dem måske fra din Facebook-feed: små film der kører i loop, så Hollywood-stjernens kiksede dansetrin kører for evigt, og pigen med de høje hæle på isen glider igen og igen og igen. Dem kalder man giffer. GIF (Graphics Interchange Format) er et levende billedformat, der de seneste par år er vokset i popularitet. Du kan se nogle eksempler her eller bare google gif.

“Den lyse side” er verdens første GIF-bog

GIF-formatet er både simpelt og alligevel dynamisk. Og sjovt. Og derfor havde vi lyst til at bruge det til noget nyt og kreativt her på forlaget. Men hvad? Nogle laver GIF-forsider, men ingen forhandlere kan vise dem. Heldigvis opdagede vores digitale redaktør, at formatet kunne passe godt til Maren Uthaugs enkle, humoristiske stregtegninger, som du måske kender fra hendes blog eller fra Politikens bagside. De enkle sort/hvide tegninger af tændstikmennesker, der bl.a. udtrykker følelser gennem hårtotternes placering, er simpelthen guf for folk med hang til gif.

På Lindhardt og Ringhof er vi derfor stolte af at kunne præsentere Maren Uthaugs anmelderroste tegneserieroman Den lyse side som verdens første GIF-bog. Efter udgivelsen på papir i 2014 har den nemlig været under kærlig GIF-behandling hos forlagets digitale redaktør Maria Hagsten Michelsen.

den lyse side uthaug gif-bog

Den lyse side er en sammenhængende fortælling om at have tre børn, en mand, hund, kat og kanin, en blog med mange læsere – men alligevel at føle sig ensom. I serierne af tegninger i Den lyse side bander Maren, råber af sine børn, føler sig som idiot, giver hunden for mange frikadeller, hader at kramme og synes, at ferier er anstrengende. Bare fordi man er ’hende den sjove’, der tilsyneladende har ingredienserne til et idyllisk liv, kan man også godt være hende den ensomme, der må stille sig ind under bruseren og lade sig overvælde af mørket.

I mere end et år har Maren og Maria arbejdet på at forvandle Den lyse side til en digital graphic novel, hvor animationerne får liv.

Vi håber, at I kan lide resultatet.

> Kan købes hos Saxo her

> Kan købes hos iBooks her

den lyse side gif-bog

BONUS FOR E-NØRDER

Vil du vide mere om hvordan GIF-bogen blev til eller hvilke overvejelser man skal gøre sig undervejs, så kan du læse Marias indlæg (på engelsk).

> Læs Maria Hagsten Michelsens indlæg om de tekniske overvejelser bag GIF-bogen.

> Læs mere om GIF’er og bøger på genialegiffer på tumbler