Fiktion Amerikanske romaner Romantiske bøger

Læseguide: “Lyset vi mistede” af Jill Santopolo

Læseguide: "Lyset vi mistede" af Jill Santopolo

Lyset vi mistede af Jill Santopolo er en kærlighedsroman med alt hvad dertil hører af drømme, skæbne, jalousi og tilgivelse. Det er en fortælling om, hvordan den første kærlighed også kan være den største og endda overleve i årevis. Sidst men ikke mindst er det en roman om skæbnens uransagelige veje.

Med nedenstående læseguide får du endnu mere mulighed for at gå i dybden med Lyset vi mistede selv eller i din læseklub.

> Vil du gerne have yderligere inspiration til din læseklub? Find flere læseguides her, og download vores app til læseklubber her.


Læseguide til Lyset vi mistede af Jill Santopolo

(OBS: Nedenstående læseguide indeholder spoilere, så læs ikke guiden, før du har læst bogen)

1. Romanen tager udgangspunkt i den 11. september 2001, hvor både verdenshistorien og Lucys liv ændrer sig drastisk. Hvordan husker du dagen, og har begivenhederne den dag haft nogen betydning for dig og dit liv?

2. Lucy beskriver sit forhold til Gabe som ”en kærlighed, der er altfortærende og mægtig, som giver dig en fornemmelse af, at du er ved at blive en lille smule vanvittig” (s. 347). Har du selv oplevet en kærlighed som denne? Og hvordan har du det med den person nu?

3. I løbet af romanen tager Lucy en række valg, som er med til at forme hendes liv. Tror du, at Lucy fortryder nogle af disse valg? Og hvis ja, hvorfor?

4. Da Jason snakker med Lucy om kærlighed, sammenligner han sit første forhold med vingummieksperimentet og sit ægteskab med Vanessa med Old Nasau-eksperimentet (s. 92). Som han siger, er der ”mange måder at elske på” (s. 93). Er du enig med Jason? Hvilken type forhold foretrækker du?

5. Hvem ville du vælge: Gabe eller Darren?

6. Lucy og Kate bruger en metafor om ild til at beskrive forskellige former for kærlighed. Som de siger, så føles nogle forhold som skovbrande, mens andre bedst kan sammenlignes med pejseild (s. 153). Hvad synes du om metaforen, og passer den efter din mening godt til at beskrive forskellige former for kærlighed? Hvilken form for kærlighedsforhold vil du helst selv have i dit liv?

7. På s. 317 overvejer Lucy betydningen af skæbnen: ”Der er så mange øjeblikke, der forandrer et menneskes liv. Nogle af dem opstår på grund af en beslutning, der bliver truffet. Og jeg tror, at andre måske opstår på grund af universet, skæbnen, Gud eller en højere magt, hvad man nu end vil kalde det”. Hvad synes du om Lucys tilgang til skæbnen og den frie vilje? Tror du på skæbnen? Hvis ja, hvorfor? Og hvis nej, hvorfor ikke?

8. Hvordan bliver ægteskab portrætteret i romanen? Hvad tænkte du, da Gabe og Lucy fandt sammen igen? Blev du overrasket over Lucys reaktion?

9. Lucy er en god mor, men hun kæmper samtidigt med at finde tid til sin succesfulde karriere indenfor underholdningsbranchen, og Darren er ikke altid lige god til at støtte hende i dette. Hvad synes du om Darrens prioriteter? Hvad mener du om Darrens ”paper doll”-filosofi i forhold til ægteskab? Og hvordan tror du, denne filosofi har påvirket Lucy?

10. Hvad tænkte du om Gabes fotoudstilling Lys? Blev du overrasket? Hvordan bliver Gabes liv påvirket af hans kunst? Hvordan påvirker det Lucys liv?

11. Hvad synes du om romanens slutning?

Spørgsmålene er oversat fra penguinrandomhouse.com


Lyset vi mistede af Jill Santopolo

lyset vi mistede, jill santopolo, kærlighed, kærlighedsroman, skæbne,

>> Få en gratis læseprøve her.

>> Køb bogen her.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.