Krimi Danske krimier Danske krimiforfattere Lone Theils Populære krimier

Lone Theils om Stilleleg: Det var svært at researche uden at blive utrolig vred

I den kommende krimi af Lone Theils kastes hendes hovedperson som altid ud i et nervepirrende drama, som tager udgangspunkt i en virkelig historie. Denne gang en kæmpe skandale fra England om misbrug af helt unge piger. Læs om den virkelige sag, der inspirerede Lone Theils til at skrive Stilleleg.

I 2012, da Lone Theils arbejdede i London som korrespondent for Politiken, rullede en skandale uden sidestykke i britisk retshistorie. Omkring 1.400 piger fra byen Rotherham var i årene 1980 til 2010 blevet seksuelt udnyttet af voksne mænd, som gennem et sindrigt netværk havde udviklet en modbydelig måde at lokke sårbare hvide piger fra børnehjem og skoler.

Sagen blev kendt som Rotherham Grooming Skandalen – grooming er en slags smørelse, som i dette tilfælde kunne være lidt ældre piger, som inviterede de unge piger med til fester, hvor de fik alkohol og cigaretter. Og pludselig skyldte pigerne en tjeneste.

Hvorfor greb ingen ind?

En ring af primært pakistanske taxachauffører blev dømt for overgrebene, men den virkelige skandale var, at myndighederne i årevis gang på gang var blevet gjort opmærksom på overgrebene uden at reagere. Bekymrede forældre var blevet afvist igen og igen, og piger på blot 12 år blev gravide uden at politi eller sociale myndigheder greb ind. Nogle af pigerne var blevet overhældt med petroleum og truet med at blive sat ild til, hvis de sladrede. Andre var blevet voldtaget, og voldtægtsmændene truede med også at voldtage deres mødre og søstre, hvis de sladrede.

”Sagen blev ved med at spøge i mit baghoved. Hvorfor greb ingen ind? Politiet havde ransaget huse, hvor de fandt nøgne 13-årige piger i seng med voksne pakistanske mænd, men der var et raceaspekt i sagen, hvor ingen ønskede at blive beskyldt for at være racister. Det var en svær sag at dække som journalist, og det var svært at researche til min roman uden at blive utrolig vred,” siger Lone Theils.

En af de misbrugte piger udgav senere bogen Violated – hendes søster var blevet slået ihjel af en mand, som senere blev dømt i det omfattende sagskompleks, hvor omkring 25 mænd og kvinder blev dømt. Enkelte fik op til 25 og 35 års fængsel. Efterfølgende måtte flere politifolk og politikere tage deres afsked.

Krimier baseret på virkelige hændelser

”Historien egner sig til en roman om Nora Sand, som jo altid kæmper for kvinderne. Men jeg er nødt til at gøre historien til min egen, at lægge en mosaik, hvor der altid er spor, som fører hende tilbage til Danmark. Det er vigtigt for en Nora-historie,” fortæller Lone Theils.

”Når jeg går i gang, læser og læser jeg. Der er utrolig mange kilder. Også en dramatisering af sagen fra BBC. Så bundfældes detaljerne efterhånden, og personer og episoder begynder at tegne sig for mig.”

I slutningen af sidste bog, Heksedrengen, forlod Nora Sand sin arbejdsplads, avisen GLOBALT, og smækkede med døren i frustration. ”I den kommende bog, Stilleleg, er hun rejst langt væk. Hun er i Thailand for at træne thaiboksning. Men så ser hun på TV, at der tilsyneladende har været et terrorangreb i England, og så ved hun godt, at hendes chef fra GLOBALT ringer lige om lidt. Og ganske rigtigt. Så er hun nødt til at lægge boksehandskerne og rejse hjem og arbejde. For hun er jo rigtig journalist.”

Stilleleg

Stilleleg af Lone Theils

Lone Theils er klar med fjerde krimi i serien om den danske journalist Nora Sand. En krimi om grusomme mord, hemmeligheder og løgne, inspireret af virkelige hændelser. 

Et brutalt mord på en politibetjent sender Nora Sand til en engelsk provinsby. Efterhånden som hun graver dybere i sagen, opdager hun, at Toppingham gemmer på en mørk og hjerteskærende hemmelighed. En hemmelighed, som nogen er parat til at slå ihjel for – igen og igen.

LÆS OGSÅ: Lone Theils: Det var svært at researche uden at blive utrolig vred

De tidligere bøger i Nora Sand-serien har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommer i 14 lande. Serien tæller: Pigerne fra EnglandsbådenDen blå digters kone og Heksedrengen.

Du kan købe Stilleleg online, fx hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.




LONE THEILS’ krimier om den danske korrespondent Nora Sand i London tager altid udgangspunkt i konkrete sager fra virkeligheden.

lone theils nora sand

Pigerne fra Englandsbåden:

Et foto af to danske piger på Københavns Hovedbanegård dukkede for år tilbage op hos en amerikansk seriemorder, der gemte fotos af sine ofre.

Den blå digters kone:

Inspireret af den barske britiske asyl-industri, hvor private koncerner varetager fl ygtninges ophold i landet for regeringen.

Heksedrengen:

For få år siden dukkede en torso af en lille dreng op i Themsen. Sagen afslørede et okkult miljø i London, hvor menneskeofringer fandt sted.


Ny bog i Nora Sand-serien:
Troskyldigheden selv

En britisk kvinde drukner i en swimmingpool i et sommerhus ved den danske vestkyst. Men var det et hændeligt uheld? Eller var det mord? Og hvem stod i givet fald bag? Afdødes far, der er ved at gå konkurs med sin hotelkæde og har brug for de penge, hendes livsforsikringer vil generere, hendes jaloux søster, de stridende veninder, den kærlige ægtemand … eller en helt anden?

Den danske journalist Nora Sand bliver involveret i sagen, da den skal for retten i England. Og da flere mennesker dør, er hun pludselig selv mål for en skruppelløs morder, der gør alt for at hytte sit eget skind.

Troskyldigheden selv er sjette bog i den populære serie om Nora Sand.

Du kan købe Troskyldigheden selv online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.