Bogen samler tankerne

“En god bog åbner altid op for en samtale” – Lise Rønne

Lise Rønne, Bogen samler tankerne, Læsekampagne

BOGEN SAMLER TANKERNE

Hvorfor læser du? Hvad er dit første minde om læsning? Og dit bedste?

Lindhardt og Ringhof slår et slag for læsning. Under overskriften BOGEN SAMLER TANKERNE har vi bedt en lang række mennesker med et forhold til bøger fortælle om, hvad læselyst og læseglæde betyder for dem.

Læs med – og vær med i samtalen om, hvad læsning betyder for dig, for os og for vores samfund.


Af Lise Rønne

Jeg læser meget. Så snart jeg har et lillebitte ledigt øjeblik i min hverdag med tre børn og vasketøj og kødsovs, ja så læser jeg. Fordi, ganske enkelt, at det gør mig så godt. Det tager mig hen til steder, jeg ikke har været før, og til måder at leve på, som jeg ikke kendte til, og det krydrer vasketøjet og kødsovsen med nogle andre farver og dufte og følelser, og det er altså også meget rart.

Og så åbner en god bog altid op for en samtale.

Som for eksempel en morgen fornylig, på vej til skole og arbejde, hvor mine to store børn på syv og ni så, at jeg i entreen stak Tove Ditlevsens Gift i min taske og spurgte, hvorfor den hed det – Gift. Jeg fortalte dem, at det var fordi, den handlede om forfatterindens fire ægteskaber OG om, at hendes tredje ægtemand, der var læge, puttede gift i hendes krop, altså helt bogstaveligt talt gjorde hende til narkoman for at holde på hende. “Men hvad er en narkoman??”, spurgte Eva, og det måtte jeg jo så forsøge at forklare.

Og så talte vi lidt mere om Tove Ditlevsen, der følte sig anderledes som barn og skammede sig over, at hun skrev digte, men at hun en dag sendte dem til et forlag, en ‘bogbutik’, der syntes, at de var fantastiske og lavede dem til en bog. “Men hvad hed hendes digte?” – nå ja, der var fx et, der hed Barndommens Gade, vi har lige tid til at finde det – der er en sangerinde, der hedder Anne Linnet, der har lavet det til en sang.

Vi er nået ud i bilen og hører Anne Linnet (og jeg græder lidt – det gør jeg altid, når jeg deler noget, der har betydet noget for mig, med mine børn) – og Eva spørger, om Anne Linnet stadig lever? Vi googler et billede af hende, hvor hun står med sin unge kæreste, en kvinde. Jeg fortæller, at Anne Linnet er et forbillede for mange piger. Hvad er et forbillede? Jeg fortæller, at hun er biseksuel. Hvad er biseksuel? Jeg fortæller lidt, også at Anne Linnet har et hav af børn. Men HVORDAN får to piger børn? Så tager vi den snak. Hvad med to mænd?? Lidt mere snak.

Vi er nået frem til skolen. Jeg spørger, om de kan klare en sidste historie? “Okay”, sukker Nelson. Jeg fortæller historien om min dejlige kollega Michael, der er gift med Thomas, og de har altid brændende ønsket sig at blive forældre. Pludselig en dag på kontoret ringer Michaels telefon, det er adoptionsbureauet: en sund og rask lille dreng venter nu på at blive hentet af dem (jeg græder lidt igen). WHAT, er det rigtigt?? Var det Michael og Thomas, de hed? Det kan vi fortælle i klassen! Vi seeees!

I morgen tager samtalen helt sikkert en anden retning. Jeg læser videre i mellemtiden.

Få mere læseinspiration fra Lise Rønne på Instagram: @bookielise


LÆS MERE OM BOGEN SAMLER TANKERNE HER

"En god bog åbner altid op for en samtale" - Lise Rønne