Danske romaner Historiske romaner Skønlitteratur

Lenins bodyguard. Med Leif Davidsen på første række til verdenshistorien

Lenins bodyguard, leif davidsen

Vladimir Lenin opholdt sig et par måneder i København i efteråret 1910. Dette historiske faktum er udgangspunktet for Leif Davidsens stort anlagte roman Lenins bodyguard.


I 1910 er København en rede for spioner, reportere og revolutionære fra hele verden, mens Europa vakler på kanten af Første Verdenskrig og Den Russiske Revolution. Det år ankommer sønderjyden Oskar Madsen til byen fra Amerika efter år i den amerikanske hær og som vicesherif.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

I København installerer han sig på et lille pensionat, hvor der også bor en russer, som studerer den danske andelsbevægelse på Det Kongelige Bibliotek. En mørk aften redder Oskar tilfældigt sin medlogerende, Vladimir Uljanov, fra to overfaldsmænd, der er udsendt af Zaren. Og dermed indleder han et fortrolighedsforhold til den mand, verden senere skal kende som Lenin.

LÆS OGSÅ: 20 historiske romaner til din læsning

Da Oskar rager uklar med ordensmagten, flygter han og forsøger at genoptage sit frie liv i Amerika. Men i 1917 får han en henvendelse fra den anden side af Atlanten: Lenin har brug for ham i Rusland, og Oskar bliver således førstehåndsvidne til verdenshistorien som Lenins bodyguard.

Ekspert i russiske forhold

Vladimir Lenin opholdt sig et par måneder i København i efteråret 1910. Dette historiske faktum er udgangspunktet for Leif Davidsens stort anlagte roman, hvor både historiske og fiktive personer optræder.

Her sætter Davidsen scenen for den afgørende periode, hvor den gamle orden stod for fald i både Danmark, Amerika og Rusland. Og med sikker sans for detaljerne inviterer Davidsen også læseren med på værtshus i Pisserenden, ud på prærien i Montana og på flugt fra et vinterkoldt Gorki syd for Moskva, hvor Lenin havde sit landsted.

LÆS OGSÅ: Fra Den Kolde Krig til Putins Rusland: Tag med på tidsrejse i Leif Davidsens forfatterskab

Leif Davidsen (f. 1950) er en af Danmarks mest populære forfattere. Han debuterede i 1984 med Uhellige alliancer og har siden skrevet en stribe anmelderroste spændingsromaner, rejsebøger og novellesamlinger. I over 20 år arbejdede han som journalist, blandt andet som DRs udenrigskorrespondent i Moskva – og er stadig en flittigt brugt analytiker i danske medier om russiske forhold.

Følg Leif Davidsen på Facebook her.


Lenins bodyguard

Lenins bodyguard. Med Leif Davidsen på første række til verdenshistorien

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Et overbevisende tidsbillede” – JYLLANDS-POSTEN

❤️❤️❤️❤️❤️ – “Flot og flamboyant roman” – POLITIKEN

Lenins bodyguard er en historisk roman, der foregår i den højspændte politiske periode, som skabte Sovjetstaten og den kommunisme som også præger Rusland i dag.

I 1910 befinder Sovjetstatens grundlægger Vladimir Lenin sig en måned i København. Han er et oplagt mål for agenter fra det russiske zarstyre, som gerne vil deres ærkefjende til livs.

På sin daglige spadseretur fra Vesterbrogade til Det Kongelige Bibliotek bliver han en dag overfaldet. Lenin reddes på et hængende hår af den unge dansk-amerikaner, Oskar Madsen. De to knytter et særligt bånd, og Oskar Madsen bliver efterfølgende Lenins bodyguard under den blodige russiske revolution og borgerkrig i 1917.

Du kan købe Lenins bodyguard online, eller i din lokale boghandel.Vil du have flere boganbefalinger? Se alle bøgerne af Leif Davidsen.