Læsestafetten #4: Lone Theils

Forfattere arbejder med ord. Med at sætte bogstaver sammen til forunderlige kombinationer, som vi andre kan læse. Og nyde. Men mange forfattere er også selv store læsere og bor i hjem med fyldte bogreoler.

Hvis du også gerne vil vide, hvad de store ordsmede læser, så giver vi dig over sommeren et lille smugkig ind i forfatternes bogreoler og læsevaner. For hvilke bøger har fået dem til at græde? Grine? Og hvilke bøger har de opgivet at færdiglæse?

Denne uge har vi givet læsestafetten videre til Lone Theils, forfatteren til Pigerne fra Englandsbåden og Den blå digters kone.


Lone Theils er journalist og gennem mange år bosat i London, hvor hun fungerede som korrespondent for blandt andet Politiken. I 2015 debuterede hun som forfatter med krimien “Pigerne fra Englandsbåden”, der var inspireret af en virkelig hændelse.

Lone-Theils-200x300

Hvilken bog har sidst gjort indtryk på dig?
Jeg læste romanen A Little Life af Hanya Yanagihara på en rejse til San Francisco og New York sidste år og var fuldstændig opslugt. Om jeg så bliver 100 år og læser tusindvis af bøger, vil den her altid være på min top fem. Bogen foregår fortrinsvis i New York, og det gav en ekstra dybde, at jeg kunne se de steder, der var beskrevet i bogen. Det var en sorg at blive færdig med den fantastiske fortælling om fire venner, og det er næsten som at miste dem, når man har vendt den sidste side. Den udkommer snart på dansk med titlen Et lille liv.

Hvem er din yndlings antihelt/skurk fra litteraturens verden?
Det må være den underlige Kaptajn Nemo fra Jules Vernes’ En verdensomsejling under havet. Manden, der har vendt verden ryggen og startet et liv under havets overflade. Han er ond, men har også sine grunde, og jeg kan bedst lide, når man på en eller anden måde kan se i  det mindste, hvad der har skabt en skurk.  Jeg fik bogen som barn og læste den igen og igen. Det grundlagde en fascination af havet og fisk, som jeg aldrig er kommet mig over. Måske er det faktisk Kaptajn Nemos skyld, at jeg har dykkercertifikat.

Hvis en bog keder dig, lægger du den så fra dig? Eller skal du læse den færdig uanset hvad?
Mens jeg ikke har nogen problemer med at slukke for en kedelig film, er det i mine øjne næsten helligbrøde ikke at læse en bog færdig. Siden jeg har lært at læse er det faktisk kun sket én eneste gang, og der var med en historisk, britisk roman, hvor det gik op for mig på side 150, at jeg stadig ikke kunne huske, hvad hovedpersonen hed.   

Planlægger du, hvilke bøger du skal læse, eller læser du bare efter dit humør?
Jeg har et bogproblem svarende til hvordan nogen af mine veninder har det med sko: Jeg kan nærmest ikke gå forbi en bogbutik uden at gå ind, og når man alligevel er derinde, så virker det nærmest … uhøfligt at gå uden mindst en bog under armen. Som et resultat af den last har jeg et veritabelt bogbjerg af ulæste bøger, der bare venter på, at det bliver deres tur. Jeg planlægger på den måde, at kun hver anden bog jeg læser er en krimi, for jeg tænker, jeg har godt af at læse bredt. Og så har jeg også altid gang både et skønlitterært værk og en fagbog.  

Hvis vi gik på opdagelse i din bogreol, er der så nogle bøger, vi ville blive overraskede over at finde?
Tegneserier og specielle fagbøger, vil jeg tro. Jeg elsker stadig en god tegneserie, og mener det er en underkendt kunstform. Jeg har selvfølgelig alle Tintin-hæfter og for nogen år siden investerede jeg med stor fryd i de samlede Valhalla-værker, som jeg synes, vi kan være pavestolte af er lavet i Danmark. Jeg har også en vedvarende nysgerrighed, der giver mig lyst til at nørde med fagbøger om smalle emner, som jeg læser om for min fornøjelses skyld. I min reol kan man eksempelvis finde bogen Blue, der er et historisk blik på farven blå, flere værker om Konstaninopels fald, en biografi om den russiske hofjuveler Karl Fabergé, flere bøger om keltiske mønstre og en bog, der alene beskæftiger sig med de søuhyrer, man tegnede på yderkanten af land- og søkort i Middelalderen.


Den blå digters kone af Lone Theils

ItemImage

Den berømte digter Manash Ishmail er under sin flugt fra Iran til Danmark blevet adskilt fra sin kone Amina, der nu er som sunket i jorden, og han beder Globalts London-korrespondent Nora Sand om hjælp. Jagten på Amina sender Nora til skjulte steder, hvor illegale flygtninge gemmer sig i evig frygt for myndighederne. Nora bliver til fare for sig selv, kastet ind i en verden, hvor nogle menneskeliv er meget mindre værd end andre.

Den blå digters kone er andet bind i Lone Theils’ krimi-serie om Nora Sand, der begyndte med “Pigerne fra Englandsbåden” og er solgt til udgivelse i 14 lande.

-> Køb Den blå digters kone her.

englandsbåden

-> Køb det første bind i krimiserien, Pigerne fra Englandsbåden, her.