Saga Skønlitteratur

Krimidronningen Agatha Christie

Krimidronningen Agatha Christie

Tekst af: Jakob Nielsen

Ifølge Guinness Rekordbog er Agatha Christie den bedst sælgende romanforfatter nogensinde. Hendes forfatterskab huser intet mindre end over 80 krimiromaner. Her tæller vi ikke engang de bøger med, som hun har udgivet under pseudonym. Agatha Christie (1890-1976) er med andre ord en af de mest produktive og succesrige forfattere fra 1900-tallet, og rekorden ser endnu ikke ud til at være synderlig udfordret. Med sine legendariske detektivfigurer Hercule Poirot og Miss Marple er det ikke svært at regne ud, hvor stor en indflydelse Christie har haft på de krimier, der i dag bliver udgivet. Intet under, at hun har fået tilnavnet ”krimidronningen”.

Krimidronningen Agatha Christie
Krimidronningen Agatha Christie
Krimidronningen Agatha Christie
Krimidronningen Agatha Christie
Krimidronningen Agatha Christie
Krimidronningen Agatha Christie
Krimidronningen Agatha Christie

En fredelig opvækst

Christie er født og opvokset i en øvre middelklassefamilie i det idylliske sydengelske område Devon. Hun går ikke i skole, men bliver undervist af sin far i matematik. Det er også ham, som lærer hende at læse og skrive. Det betyder, at hun ikke ser ret meget til andre børn på sin egen alder. Trods det, beskriver hun sin barndom som meget lykkelig. Især al den tid hun beskæftiger sig med at læse tunge bøger, forbinder hun med stor glæde! Som barn fantaserer Christie om fiktive bekendtskaber, som hun opdigter komplicerede historier til.

Krigen bryder ud

Da 1. Verdenskrig bryder ud i 1914, gifter Christie sig med en officer fra luftvåbnet, Archibald Christie. Under krigen arbejder hun for Røde Kors, hvor hun som apoteker får bekendtskab med mange af de giftstoffer, der senere bliver et af de helt store varemærker i hendes detektivromaner. Det samme gør sig gældende under 2. Verdenskrig, hvor hendes arbejde på universitetshospitalet i London bliver inspirationskilde til mange af hendes efterkrigskrimier.

Krimier med sans for den historiske virkelighed

Efter 1. Verdenskrig, i 1920, udgiver hun sin første roman ”De låsede døre”, der har en af hendes mest ikoniske figurer, Hercule Poirot, som hovedkarakter. Christie er inspireret af sine egne oplevelser under krigen og de flygtninge, som hun møder i England. En af hendes mest kendte karakterer, Hercule Poirot, er belgisk krigsflygtning med unikke analytiske evner. Poirot får lov til at bo hos en kvinde i England. En dag ligger Poirots vært død, og det er nu op til ham og hans detektivhjerne at løse mysteriet omkring mordet.

Krimidronningen Agatha ChristieKrimidronningen Agatha ChristieKrimidronningen Agatha ChristieKrimidronningen Agatha ChristieKrimidronningen Agatha ChristieKrimidronningen Agatha ChristieKrimidronningen Agatha ChristieKrimidronningen Agatha Christie

Mordet i Orientekspressen

Efter sin skilsmisse med Archibald i 1928, gifter Christie sig i 1930 med en ny mand, arkæologen Max Mallowan. Herefter tager hun på et længerevarende ophold i Istanbul, hvor hun sidder og skriver sit vel nok mest berømte værk ”Mordet i Orientekspressen” (1934), igen med Hercule Poirot i hovedrollen. Romanen bliver filmatiseret i 1974 af Sidney Lumet og ender med at blive den mest succesrige film hidtil i engelsk filmhistorie.

Med over 2 milliarder solgte eksemplarer oversat til 44 sprog, kan man uden at overdrive påstå, at Christie har haft en enorm indflydelse på en stor del af verdens befolkning. Christie leverer enorme mængder intens spænding, lige til at dykke ned i og lade sig opsluge af. Bare grib en bog og gå i gang!

Vil du have et ekstra grundigt indblik i Agatha Christies geniale hjerne, kan du med fordel starte ved Arthur Conan Doyles’ udødelige romaner om detektiven over dem alle, Sherlock Holmes. Doyle har været en kæmpe inspirationskilde for Christie, og hans bøger er den dag i dag stadig helt igennem nervepirrende at læse.

Hvis du er til Christies flair for at skrive sine karakterer ind i den samtidshistoriske politiske virkelighed, vil du med sikkerhed også kunne lide Leif Davidsens spændingsromaner, hvis karakterer ofte er fangede i forholdet mellem Vesten og Rusland.

Sophie Hannah fører Agatha Christies tradition videre med romanen: “Skæbnesvangert testamente”,  hvor vi endnu engang møder den snobbede, men elskelige Hercule Poirot.

Mangler du flere anbefalinger? Så er du det rette sted! Find flere gode krimier.