Krefeld og Ravn smelter mere og mere sammen

Michael Katz Krefeld smelter mere og mere sammen med hovedpersonen Ravn i sin krimiserie – eller er det omvendt? Læs med her.

Michael Katz Krefeld smider sin skinnende sorte Caterham Super 7 fra 1996 ind på parkeringspladsen ved sin favorit morgenmads-café, Parterre, på Christianshavn. Den lille sportsvogn ligner noget fra filmen Bjergkøbing Grand Prix med sine sølle 550 kg. Men man sidder også kun få centimeter over asfalten, med benene helt ud i motorblokken, og sidedøren er nærmest blot en læderlap med en trykknap som lås.

Både de tre håndværkere, som går forbi, skoleklassen og det unge par med barnevognen smiler og skal lige kigge og spørge til bilen. “Jeg får utrolig meget streetcred for den. Folk kan ikke lade være med at smile ad den. Det er både bedstemødre, små børn, rockere og indvandrere. Så er det svært ikke selv at blive i godt humør,” siger han og fortæller om, hvor godt den ligger i skarpe sving, når han kører på ’trackday’-bane i Sverige.

‘Jeg vil have en hovedperson, jeg selv kan identificere mig med’

Nu er Krefeld som bekendt ikke racerkører, men derimod en af Danmarks mest læste og elskede forfattere i krimigenren. Det kan man ved selvsyn konstatere, når han deltager på Bogforum, Krimimessen i Horsens eller signeringer hos boghandlere – læserne flokkes om ham og vil diskutere bøgerne om privatopdageren Ravn. Han er netop blevet kåret som danskernes yndlingsforfatter og har modtaget Marthaprisen 2016. Oplagstallene for hans forfatterskab skal også gøres op i flere hundrede tusinde alene på dansk, og den igangværende serie udgives i ikke færre end 20 lande.

Serien om RAVN tæller ind til videre fire bøger – Afsporet (2013), Savnet (2014), Sekten (2015) og Dybet (november 2016). Krefeld har planlagt, at der skal udkomme ti bøger i den populære serie. Fællesnævneren er de forsvundne personer, hvis skæbne Ravn bliver sat til at opklare, og efterhånden som Ravn udvikler sig i historien, får han flere og flere træk, der kan gøre det svært at se, hvor Michael Katz Krefeld slutter, og Ravn begynder:

”Vi smelter nok mere sammen hen over bøgerne. Jeg gad ikke blive ved med at skrive om en alkoholiker, der bare drak sig længere og længere ned i et hul. Jeg vil gerne have en hovedperson, jeg selv kan identificere mig med. Vi har i hvert fald det fællestræk, at vi er vedholdende. Det er jo både en god egenskab, når man skriver bøger, og når man skal finde forsvundne personer. Vi bliver begge to bare ved og ved og ved,” forklarer han.

Fra Nikolaj & Julie til Ravn

Krefeld debuterede som forfatter med Før stormen i 2007, for hvilken han modtog Kriminalakademiets debutantpris. For Sort sne falder fra 2012 modtog han Harald Mogensen Prisen for årets bedste danske krimi. Men inden forfatterskabet tog fart, var han allerede en erfaren og efterspurgt manuskriptforfatter til danske tv-serier som Nikolaj & Julie (DR), Hotellet (TV2), Skjulte spor (TV3) og Nynne (TV3) – en karriere som udsprang af, at han selv havde skrevet og instrueret en række novellefilm, som havde deltaget på internationale festivaler og var blevet solgt til bl.a. tysk og amerikansk TV.

Tilbage på Christianshavn har Krefeld fået serveret sin kaffe og snakker hjemmevant med caféens personale om markisen, som har sat sig fast. Christianshavn er omdrejningspunktet for Ravn i krimiserien, og derfor færdes Krefeld naturligt nok regelmæssigt i området.

”Det er fandeme smart med DriveNow,” siger han pludselig og skal lige vise den app, hvor man kan reservere den BMW-elbil, som holder lige over for caféen: ”Hvis du skal fra zoo herud på Christianshavn koster det en tredjedel af en taxa, og der er ingen ventetid. Men den er ikke særlig fed på en ’trackday’-bane, selv om jeg har prøvet at lave hjulspind med den.”

Du kan købe Michael Katz Krefelds seneste krimi Dybet her.


krefeld-privat-med-info-sort-3