Aktuelt Biografier

Johnny fra Kandis: ”Vi har været heldige – men vi har også knoklet for det”

Kandis

I 2024 fejrer Kandis 35-års jubilæum med en forrygende fan-bog og en landsdækkende turné.

Når Johnny Hansen skal gøre købmandsregningen op efter 35 år i showbiz med Kandis siger han: ”Det har været en fantastisk rejse – da vi i sin begyndte, havde vi slet ikke turdet håbe på, at det skulle gå, som det gik. Oprindeligt var det jo en hobby. Vi snakkede om, at det nok ville vare et par år med halballer og den slags. Men vi har været megaheldige, at tingene kom til os i den rækkefølge, de gjorde. Når det er sagt, har vi selvfølgelig også knoklet for det.”

På grund af jubilæet tager Kandis på landsdækkende turne i 2024. Og i samme anledning inviterer forfatteren Lukas Birch og Johnny Hansen til en kæmpe Kandis-fest med en bogudgivelse. Den er til alle de mange fans, der gennem årene har skrålet med på En lille ring af guld og alle de mange andre hits. Dem som ikke vil hjem fra festen, selv om lyset på spillestedet slukkes.

”Johnny og jeg talte om, at der skulle være noget nyt i bogen. Johnny har fortalt historien om Kandis i mange år, men det viste sig kun at være toppen af isbjerget. Det er imponerende, hvor meget mere, der viste sig at være, da jeg begyndte at snakke med alle andre i og omkring Kandis. Da de fortalte deres historier – også OM Johnny,” fortæller forfatteren Lukas Birch.

””Vi er rejsende i livsglæde,” siger Kandis selv, men det er ikke kun gag og gøgl i fjollede jakker. Jeg blev overrasket over, hvad Kandis og Johnny egentlig er. Det er selvfølgelig et danseorkester, men det gik op for mig, at Kandis er helt oprigtigt – det er aldrig med tungen i kinden, selv om Johnny er sjov og fortæller jokes mellem numrene,” siger han.

Så længe vi har det sjovt

Om hvordan det hele ser ud, når og hvis Kandis kan fejre 50-års jubilæum i 2039, siger Johnny:

”Så længe vi har det sjovt, og så længe vi har det godt med vores publikum, så fortsætter rejsen. Min far har været den samme tur igennem, og han har været med hele vejen igennem. ”På et tidspunkt peaker det, og så går det nedad igen,” sagde han til mig. Men lige nu peaker vi stadig, og der skal også være en fortsat udvikling.”

Johnny Hansens far er Bjørn Hansen fra dansktop-orkestret Bjørn & Okay, som blev dannet i 1968 og havde mange store hits som ”Den gule flyver” og ”En lille bitte tåre der faldt”.

”Jeg tror ikke orkestret behøver tage ud at spille koncerter, men de gør det, fordi de mener det og ikke kan lade være. I 1992 havde Kandis 210 jobs, og de slæbte vel at mærke selv udstyret op og ned ad scenen dengang. Det behøver de ikke mere,” fortæller Lukas Birch.

”Vi havde 5-6 jobs om ugen. Og når vi tog hjem fra en koncert, havde vi 5-10 nye jobs i lommen. Det var nemt for vores booking,” tilføjer Johnny.

”Dengang spillede vi i 7 timer. 2 timers diner-musik og så dans for resten af pengene. Det kan vi altså ikke mere. Hvis vi har haft 5-7 jobs i løbet af en uge, så tager det mig to dage at blive frisk igen. Det tager simpelthen længere tid i dag,” fortæller han.

Samme historie igen og igen

“Dengang solgte man sindssygt mange CDer. Kandis 3 solgte i nærheden af 150.000 eksemplarer. Vi har modtaget 56 guld og platin-plader og 9 musicawards. Når vi lancerede en ny plade besøgte vi op til 55 radiostationer over tre uger, hvor vi fortalte de samme historier igen og igen. I begyndelsen udgav vi to plader på et meget lille pladeselskab, Elap i Pandrup. Men så indspillede vi med Søren Bundgaard i København, og så kom vi på Dansktoppen. Efterhånden fik vi også succes på P4, vi kom i TV hos Jørgen de Mylius og i Musikbutikken hos Keld Heick. Al den eksponering vi fik i 90erne gjorde også, at der var fuldstændig udsolgt alle de steder vi spillede,” fortæller Johnny Hansen.

”Mange andre bands har forsøgt at gøre det samme uden sønderlig succes. Et forbillede er de svenske Vikingarna, og i Danmark har der nok kun været Bamses Venner i samme liga. Trommeslageren Frank spillede faktisk i 15 år med Bamse,” tilføjer Lukas Birch.

Filmen blev et vendepunkt

Lukas Birch holder foredrag med Johnny Hansen og har fulgt Kandis i mange år. I bogen tager han læseren med på en rejse, hvor man kommer helt tæt på Kandis. Her er både masser af sjove anekdoter, historier der ikke er fortalt før, og masser af farvestrålende billeder fra mange års folkefest: Det giver et sjældent indblik i medlemmerne, sammenholdet, musikken, de utrolige historier, koncerterne og ikke mindst, hvad de mange fans betyder. For uden dem var festen aldrig blevet så stor.

Filmen ”Kandis for livet” fra 2021 blev også lidt af et vendepunkt og en stor succes i både biografer og på TV.

”Filmen gav et indblik i nogle mennesker, for hvem Kandis betyder alt, og hvorfor det betyder så meget for dem. Folk som måske har det lidt svært i tilværelsen,” siger Lukas Birch.

”Ja, filmen gav os også et nyt publikum, og i dag bliver vi f.eks. brugt i gymnasieundervisningen. Jeg bliver ofte ringet op af nogen, som er i gang med at skrive en opgave. Vi blev også tilbudt en del TV, f.eks. Vild med dans. Og vi skal spille på 15 festivaler i år. Sidste år spillede vi på Smuk Fest, i år har vi bl.a. Kløften, Thy Rock, Hede Rytmer og Tivoli. Da vi begyndte, var det bedsteforældre vi spillede for. Nu kommer de unge også,” siger Johnny Hansen.


Kandis – et lille band af guld

Kandis, kandis quiz

I denne bog inviterer Lukas Birch og Johnny Hansen til en kæmpe Kandis-fest. For Kandis er livsglæde. Og det er denne bog fuld af.

Den er til alle de mange fans, der gennem årene har skrålet med på en lille ring af guld og alle de andre mange hits, og som ikke vil hjem fra festen, selvom lyset på spillestedet er slukket. I bogen kan man både læse om alt det, der er vigtigt for at skabe sådan en fest. Medlemmerne, sammenholdet, musikken, de utrolige historier, koncerterne og ikke mindst, hvad de mange fans betyder. For uden dem, var festen aldrig blevet så stor.

Lukas Birch holder foredrag med Johnny Hansen og har fulgt Kandis i mange år. I bogen tager han læseren med på en tour for livet, hvor man kommer helt tæt på Kandis og er med hele vejen.

Du kan købe Kandis online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 3. juni.