Fiktion Amerikanske romaner Historie Historiske romaner Romaner om 2. verdenskrig Skønlitteratur

Jillian Cantor: Vi forstĂĽr bedst vores fortid, hvis vi digter videre pĂĽ den

Jillian Cantor, Det glemte brev, The lost letter, 2. verdenskrig

Et glemt brev viser sig at vÌre nøglen til en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie, der gür pü tvÌrs af kontinenter og generationer. Amerikanske Jillian Cantor fortÌller om sin roman Det glemte brev her.

Forestil dig Østrig i slutningen af 1930’erne. Her er Kristoff i lĂŚre som frimĂŚrkegravør, da 2. verdenskrig bryder løs, og hans jødiske lĂŚrermester forsvinder. Kristoff mĂĽ modvilligt overtage hans job med at lave frimĂŚrker bestilt af tyskerne. Midt i krigens kaos bliver han forelsket i mesterens datter Elena, og de to mĂĽ flygte ud af landet.

Alt det ved Katie fra Los Angeles ikke noget om. Men ved et tilfĂŚlde finder hun et frankeret brev, som aldrig er blevet sendt, i sin fars frimĂŚrkesamling. Brevet rummer en forunderlig historie, der fĂĽr Katie til at tage pĂĽ en rejse tilbage i historien.

Det glemte brev er en historie om liv, der er levet under helt andre omstĂŚndigheder, end den hverdag, der omgiver os i dag.

Vi har talt med romanens forfatter Jillian Cantor om familie og frimĂŚrker, og om hvorfor hun skriver fortiden ind i sin fiktion.

LÌs det første kapitel af Det glemte brev her. 

Hvorfor skriver du historisk fiktion?

Jeg synes, det er fuldstÌndig afgørende, at vi mindes vores fortid, og ogsü at vi forstür den.

Nür jeg skriver, forsøger jeg at gentÌnke fortiden ind i min opdigtede virkelighed. Nür vores fÌlles historie bliver gjort til en fiktiv fortÌlling, sü bliver den pludselig noget helt andet end bare datoer og fjerne begivenheder, der alligevel skete lÌnge før vores tid. Den bliver pludselig noget nÌrt, som jeg selv, og forhübentlig ogsü mine lÌsere, langt nemmere kan relatere til.

LÆS OGSÅ: 5 inspirerende bøger til dig, der elsker gribende historiske romaner

Jeg er generelt enormt fascineret af historie, men jeg er sÌrligt fascineret af, hvordan kvinder levede før min egen tid.

Hvad betød det at vĂŚre kvinde – mor, datter, søster eller nogens kone i en anden tid, et andet sted og med nogle helt andre forudsĂŚtninger end mine egne?

Det er noget af det, jeg gerne vil opleve og undersøge gennem historisk fiktion.

Oplever du, at genren begrĂŚnser eller udvider din fantasi?

Min fantasi bliver hjulpet pü vej af, at jeg placerer mine bøger i en historisk kontekst.

NĂĽr jeg skriver en roman, der foregĂĽr i en bestemt tid og pĂĽ et bestemt sted, hvor jeg aldrig selv har levet, sĂĽ tvinges jeg til at tĂŚnke udover, alt det jeg ved, og alt hvad jeg oplever i min egen hverdag.

Jeg har altid forsøgt at forestille mig, hvad almindelige mennesker mon gjorde i ualmindelige tider.

Hvordan er det mon at gøre alle de ting vi gør i dag: Gü pü arbejde, handle ind, gü i skole eller blive forelsket, alt i mens usÌdvanlige og til tider skrÌkkelige begivenheder finder sted lige pü den anden side af hoveddøren?

Hvad gør man for eksempel, nür man som den unge Kristoff bliver forelsket i en jødisk pige under 2. verdenskrig?

Hvad fik dig til at fokusere pĂĽ frimĂŚrker, da du researchede og skrev Det glemte brev?

Det var min agent, der første gang gav mig idÊen til at dykke ned i historien om frimÌrker.

Vi talte om idÊer til bøger, og hun spurgte mig, om jeg nogensinde havde overvejet, at mennesker engang skrev hemmelige beskeder bag pü deres frimÌrker. Det havde jeg ikke. Men sü begyndte jeg at researche pü det.

FrimĂŚrker er bĂĽde vigtige stykker af kunst, men ogsĂĽ vigtige brikker i historien.

Jeg fandt ud af, hvordan frimÌrker blev brugt til hemmelig kommunikation i modstandsbevÌgelsen under 2. verdenskrig. Ligeledes fandt jeg ud af, hvordan frimÌrkegravører i krigstid havde arbejdet sammen med modstandsbevÌgelsen for at forfalske dokumenter.

Jeg besøgte et frimÌrkemuseum tÌt pü mit hjem kort efter vores samtale. Jeg brugte hele dagen pü at gennemgü deres bibliotek. Jeg ville lÌre, hvorfor folk samler pü frimÌrker.

IdĂŠen til bogen tog ligesom fart herfra.

LÆS OGSÅ: Læseguide: Det glemte brev af Jillian Cantor

Hvad er forskellen mellem kommunikation før i tiden og i dag? Er der noget, vi gür glip af i den digitale tidsalder?

HĂĽndskrevne breve var en meget mere velovervejet og umage form for kommunikation. Og sĂĽ har hĂĽndskrevne breve en lĂŚngere levetid end et ‘pling’ pĂĽ messenger.

I dag har jeg stadig et brev i min øverste skrivebordsskuffe. Jeg skrev det til min bedstemor for tredive ür siden. I tyve ür gemte hun det, og da min mor og moster sü hjalp hende med at flytte pü demensplejehjem, dukkede brevet op, og de sendte det tilbage til mig.

Jeg elsker dette lille stykke samtale, som min bedstemor og jeg har haft sammen. Bare jeg ser pĂĽ det, bliver jeg taget tilbage til dengang, jeg skrev det. Jeg bliver mindet om det forhold, vi havde til hinanden.

SĂĽdan nogle følelser udløser emails eller SMS’er ikke.

Digital kommunikation er bĂĽde hurtigere og nemmere ja, men ogsĂĽ langt mere forhastet, flygtigt og ligegyldigt.

PĂĽ hvilken made er Det glemte brev din egen personlige historie?

Hovedpersonen Katies far er inspireret af min bedstemor, der ligesom ham havde alzeimers. Hun tilbragte de sidste ĂĽr af sit liv pĂĽ et demensplejehjem magen til det i bogen.

Jeg plejede at ringe til hende en gang i ugen. Hendes korttidhukommelse forsvandt, og hun kunne hverken fortĂŚlle mig, hvordan hendes dag havde vĂŚret, eller hvad hun havde spist til morgenmad.

Derimod kunne hun fortĂŚlle mig utallige levende og detaljerede historier, som hun havde oplevet for mere end 50 ĂĽr siden.

TĂŚnk engang, at nogle minder er sĂĽ stĂŚrke, at de bliver i en, uanset hvad man udsĂŚttes for.

Det fik mig til at tĂŚnke pĂĽ de liv, bĂĽde vores forĂŚldre og bedsteforĂŚldre har levet lĂŚnge inden, at vi selv kom ind i billedet.

Alle de følelser Katie har omkring sin far; det at ville holde fast, i den person hun kender og elsker, men som hun samtidig kan se forsvinde – alt det er inspireret af min egne følelser omkring min bedstemors sygdom.

En bog om overlevelse og kĂŚrlighed

Det glemte brev er ikke kun en historie om minder og familie. Min bog handler ogsü om  modstanden i 2. verdenskrig.

Den handler om alle de modige valg, som helt almindelig mennesker er i stand til at foretage sig, nĂĽr de bliver placeret i usĂŚdvanlige og frygtelige omstĂŚndigheder.

Det er en historie om overlevelse, om hĂĽb og om kĂŚrlighed – selv i de mørkeste af alle tider.

Jeg hĂĽber, at mine danske lĂŚsere vil nyde bogen, lige sĂĽ meget som jeg har nydt at skrive den.

Køb Det glemte brev her eller hos din boghandler.

LÆS OGSÅ: 20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

LÆS OGSÅ:  Lydbøger: 15 skønne historiske romaner du kan lytte til på Mofibo, Storytel og Bookmate