Blandede bøger Emi Yagi Fiktion Inspirationslister og guides Skønlitteratur

Nye stemmer fra japansk litteratur trender på bogreoler og TikTok herhjemme

Japansk litteratur, Emi Yagi, Dagbog fra et tomrum

Det bugner med japanske udgivelser på danske forlag i disse år, og de storsælger i danske boghandlere. Men hvad er det helt præcist, japansk litteratur kan, der har gjort den så populær?


Japan har generelt vundet større og større indpas i vestlig kultur gennem de seneste 10-15 år. Det er i stigende grad blevet populært at rejse til ’landet, hvor Solen står op’, som Japan hedder, hvis man oversætter dets oprindelige japanske navn Nihon Koku, ligesom flere lande har fået øjnene op for japansk historie og køkken.

Og nu har hypen i særlig grad spredt sig til landets kunst-, kultur- og litteraturhistorie.

For mange herhjemme startede bølgen af japansk litteratur med Haruki Murakami. Den velkendte japaner fik sit internationale gennembrud med romanen Trækopfuglens krønike, der udkom på dansk i 2001.

Siden hen er Murakami blevet et større og større navn og et hit i en lang række vestlige lande. Den velskrivende forfatter har udgivet mere end 10 romaner, flere novellesamlinger og en række essaysamlinger, som er oversat til mere end 50 sprog.

I sine filosofiske og surrealistiske universer forfører Murakami i sine bøger ofte læseren til en sådan grad, at linjen mellem drøm og virkelighed sløres.

Men selvom man efterhånden kan være sikker på, at de fleste kender navnet Murakami, er der mange, der ikke kender andre japanske forfattere. Og det er en skam, for japansk litteratur har så mange flere fantastiske forfatterskaber at byde på.


Emi Yagi

Mange japanske værker synes at have universel gyldighed i den globaliserede verden. Fælles for de moderne japanske forfattere er deres krav om underholdningsværdi i deres værker, og en stor indflydelse fra popkulturen.

Emi Yagi er blevet kaldt Japans nye litterære stjerneskud, efter hun i 2020 vandt den prestigefyldte pris Sazai Osamu-debutantpris med den anmelderroste Dagbog fra et tomrum.

Romanen er en satirisk kritik af det moderne samfunds behandling af kvinder i arbejdslivet. Den skildrer det at være kvinde i en japansk nådesløs arbejdskultur, der er voldsomt domineret af patriarkalske samfundsstrukturer.

Pakket ind i tør humor og skarpe sociale iagttagelser, får Yagi sat ord på en voldsom kønsforskel, en ekstrem arbejdskultur og en problematisk behandling af især kvinder på arbejdsmarkedet.

Romanen er allerede solgt til England, Tyskland, Polen, Italien, Frankrig, Finland og Spanien, og den udkommer på dansk i starten af 2024. Også i USA har den hittet stort, og det flyder med rosende ord til Yagi i anmeldelser af bogen:


”Ganske få samfundskritiske romaner holder, hvad de lover … Yagi skildrer med lethed den endeløse ironi ved sit præmis med masser af humor, men også en erkendelse af, at graviditet og moderskab er en fremmedgørende oplevelse, der på ingen måde er en løsning på en undertrykkende arbejdskultur, som inspirerede Shibatas eksperiment.” – The New York Times


Sayaka Murata

En anden anerkendt japansk forfatter er Sayaka Murata, særligt kendt for Døgnkioskmennesket, der nærmest er blevet kult-forfatter i Japan. Hendes korte romaner har grotesk, og til tider lidt makaber, humor i højsædet.

Emi Yagis Dagbog fra et tomrum er blevet sammenlignet med Muratas Døgnkioskmennesket, der også skildrer livets absurditeter og japansk arbejdskultur gennem et minimalistisk og satirisk sprog.

Romanen, der har en døgnkiosk mere end et menneske som hovedperson, blev tildelt Japans mest prestigefyldte litterære pris, Akutagawa-prisen, i 2016. Den har siden solgt mere end en million eksemplarer i Japan og er blevet oversat til flere end tyve sprog.

Keigo Higashino

Keigo Higashino er med sin prisbelønnede krimi, Den hengivne hr. X, også på listen over japanske forfattere, der trender herhjemme. Igen skildres her hierarkisk opbyggede japanske samfund, den manglende ligestilling mellem kønnene og den ekstremt høje arbejdsmoral.

Krimien er nærmest en omvendt ”katten efter musen”-leg, da læseren allerede fra start ved, hvem morderen er og hvorfor. Et psykologisk trekantsdrama udspiller sig mellem en enlig mor, hendes nabo og en professor og tegner et billede af japansk kulturs kontrollerede følelser og med ordene respekt, ære og skam i centrum.

Hiromi Kawakami

Også særligt stor i Danmark er Hiromi Kawakami med sine bøger om små eksistensers store liv. Hendes fortælling om Hr. Nishino og kærligheden har kærlighed i højsædet i sin skildring af ti kvinders forhold til den samme mand, nemlig den mystiske Hr. Nishino.

Romanen undersøger kærlighedens sande væsen fra det kvindelige køns perspektiv, og den fremstiller, hvordan der synes at hvile en vis melankoli i det japanske kvindesind.


Japansk litteratur som trend på TikTok

Begejstringen for japansk litteratur er stor i alle aldersgrupper. Også blandt unge læsere trender japansk litteratur – særligt på TikTok. Som en del af fællesskabet #booktok bliver bøger af japanske forfattere flittigt anmeldt, diskuteret og joket om, og der er kort mellem anbefalingerne af diverse japanske forfattere.

LÆS OGSÅ: 10 romaner til din læseliste, der storhitter på #BookTok

Navne som Mizuki Tsujimura, Genki Kawamura, Yoko Tawada, Mieko Kawakami, Makoto Shinkai, Toshikazu Kawaguchi er særligt populære, ligesom Emi Yagi (Dagbog fra et tomrum) også er.

Der er altså masser af forslag til, hvad du skal kaste dig over næste gang, hvis du også vil være med på beatet og hype-bølgen af japansk litteratur.

Vi foreslår, at du starter med Dagbog fra et tomrum af Emi Yagi, som du kan finde herunder:

Emi Yagi: Dagbog fra et tomrum

Nye stemmer fra japansk litteratur trender på bogreoler og TikTok herhjemme

Som den eneste kvinde på sin arbejdsplads falder det tilbage på Shibata at lave alle de kedeligste opgaver. En dag bekendtgør hun, at hun ikke kan vaske sine kollegers beskidte kaffekopper op, fordi hun er gravid, og lugten gør hende dårlig. Men … Shibata er ikke gravid, og nu har hun en ni måneder lang løgn, hun skal opretholde.

Dagbog fra et tomrum er en anmelderrost, humoristisk og knivskarp romandebut fra Japans nye litterære stjerneskud.

Udnævnt til en af årets bedste bøger i The New Yorker. Vinder af den prestigefulde Dazai Osamu-debutantpris i Japan

Dagbog fra et tomrum er en af de stærkeste skildringer af kvindelig subjektivitet, kreativitet og indre liv, jeg nogensinde har læst.” – The New Yorker

Du kan købe Dagbog fra et tomrum online fx hos Saxo.com eller i nærmeste boghandel.