Aktuelt Indefra Lydbøger

Globalt gennembrud for den digitale bog under corona-krisen

Lasse Horne

”Hvor streaming af bøger før var en landevej, har det nu udviklet sig til en flersporet motorvej gennem hele Europa,” siger Lasse Horne, direktør for Saga Egmont. Vækstkurverne har været stejle under krisen.

Corona-krisen tegner til at betyde et globalt gennembrud for digital læsning og lytning af bøger, lige som streaming af film, serier og medieforbrug på nettet i øvrigt er eksploderet.

Under corona-krise med lukkede boghandlere og i nogle lande ligefrem udgangsforbud handler det ikke længere om kærlighed til den trykte bog versus e- og lyd-bøger. Her handler det simpelthen om adgang til litteratur for indespærrede læseheste.

”Hvor streaming af bøger før var en landevej, har det nu udviklet sig til en flersporet motorvej gennem hele Europa,” siger Lasse Horne, direktør for SAGA Egmont.

Voldsom vækst

Selv i Danmark, som i forvejen er langt i streaming-udviklingen sammenlignet med det øvrige Europa og det amerikanske kontinent, har væksten været markant. Alene bibliotekernes udlån af lydbøger og e-bøger gennem e-Reolen ligger i marts og april mellem 50 og 70 procent over samme periode sidste år. Og det endda samtidig med at webboghandlere også melder om rekordmange bestillinger af fysiske bøger med posten.

Men i mere umodne markeder for streaming af bøger er vækstraterne blot endnu højere, selv om det selvfølgelig er fra et lavere udgangspunkt. Den store internationale bogdistributør Kobo, som sidder på en femtedel af verdensmarkedet, melder om vækstrater på 140 procent for e-bøger og 254 procent for lydbøger i Tyskland.

I marts måned registrerede netmediet Statista.com en global vækst på 14 procent i digital boglæsning globalt. Til sammenligning var væksten i streaming af film 27 procent og tid tilbragt på sociale medier som Facebook 21 procent. Men i et nyt digitalt bogland som Spanien var væksten i digital boglæsning 20 procent.

Den svenske lydbogstjeneste Bookbeat fortæller, at deres app er den fjerde mest downloadede i Finland i slutningen af april, således at tjenesten har rundet 300.000 betalende brugere få måneder inde i 2020. Det er 50.000 flere end ved udgangen af 2019. Bookbeat er i dag til stede i Sverige, Norge, Finland og Danmark, samt England og Tyskland.

Fremtiden er digital streaming

Det glæder Lasse Horne, som er direktør for SAGA, Lindhardt og Ringhofs digitale forlag. SAGA er allerede i dag størst i Norden. Programmet tæller næsten 60.000 e- og lydbøger, og for lydbøger er SAGA i Tyskland nu kun overgået af Penguin Random House. SAGAs strategi om at blive en global aktør blev opnået i 2019, hvor forlaget sendte 2.000 titler ud på mere end 25 sprog. Samtidigt blev der oprettet kontorer i Polen og Finland, købt spanske lydbogsforlag og opbygget en international infrastruktur med oversættere, lydbogsstudier og 300 nye forhandlere over hele kloden.

”Vi er nu til stede i de fleste markeder og sprogområder. Fremtidens vækstmotor for bogmarkedet er digital streaming, lige som den har været for brancher som film og musik. Den udvikling er blevet yderligere accelereret under den alvorlige krise, hele verden befinder sig i nu,” siger han.

Accelererer yderligere

I Polen har SAGA oplevet en vækst på 40 procent i streaming af bøger siden marts. Specielt har der været stor efterspørgsel på bøger til børn.

”Den digitale udvikling af bogmarkedet i både Finland og Polen var allerede i høj vækst før pandemien, og min forventning er kun, at den vækst vokser yderligere på anden side af krisen med alle de nye ambitiøse streamingtjenester,” siger Annette Ekstrand, chef for SAGA Finland og Saga Polen.

Udviklingen gør, at SAGA blot vil accelerere opkøb af internationale rettigheder og forlag yderligere. For tiden sender SAGA 3 nye digitale isbn-numre ud i verden hver time, døgnet rundt, hele året. Inden udgangen af 2020 forventer Lasse Horne at have 70.000 e- og lydbøger, og 100.000 inden udgangen af 2022.

Læs mere her: