Børnebøger

Fædre er bedre end mødre til at læse godnathistorier

fædre er bedre end mødre

Forskningen har altid vist, at godnathistorielæsning er godt for børn. Ordforrådet vokser, der reflekteres og hyggen omkring en historie ved puttetid styrker forholdet mellem forælder og barn.

På Harvard University er der blevet forsket i godnathistorielæsning (læs mere her), og det har har vist sig, at effekten er større, hvis det er far, som læser. Mødre har det nemlig med at stille sådan lidt læreragtige spørgsmål a la: ”Hvor mange æbler kan du se på tegningen? Hvem var det så, som havde stjålet den gule hat fra manden?”

Vi fædre derimod gør noget helt andet. Vi stiller spørgsmål, som sætter tanker og samtaler i gang: ”Hov, der står en stige. Kan du huske, dengang du holdt stigen, da far var oppe at rense tagrender? Hvorfor tror du, man har tagrender, egentlig? Hvis du var en tagrende, hvor lang ville du så være?”

Forskningen viser, at denne måde at læse på har større effekt på børns sproglige udvikling og forestillingsevner. Fædre er bedre end mødre til at læsegodnathistorier, punktum. Det siger forskerne fra Harvard. Forskerne konkluderede også, at det i sig selv har effekt bare det, at far læser op, for det er jo ellers en kvindesyssel.

Og det minder mig om, at jeg skal ned på renseriet og hente mig jakkesæt. I aften er det nemlig den årlige godnathistorielæsning af far hjemme hos os.

http://www.telegraph.co.uk


Tips og titler til højtlæsning

> Tips til højtlæsning
Find gode højtlæsningsbøger her

> Til de mindste (0-2 år)

> Til børnehavebørnene

> til fodboldglade børn 5-9 år

> om uhyggelige monstre

> god godnatlæsning for dem på 8-11 år

Jeg startede på Carlsen i 2013 og har mest siddet med bøger, der handler om numser, dyr, biler eller drenge, som bakser med familie, monstre eller andre besværligheder. Jeg er uddannet folkeskolelærer, har tidligere arbejdet på Alinea og Politikens forlag og underviser i skrivning.