Læseguide til Diabolik

Diabolik er en ny nervepirrende YA-roman af S. J. Kincaid fuld af mord, kærlighed og forræderi – den perfekte sci-fi læseoplevelse til dit efterår. Historien udspiller sig i en dyster fremtidsverden, hvor den magtfulde overklasse Grandiokratiet bor trygt på hypermoderne rumstationer, mens de underkuede Plebejere er henvist til et usikkert liv på planeterne.

I romanen møder vi Nemesis, som er en såkaldt Diabolik, et kunstigt fremstillet væsen, designet til at dræbe. Nemesis ligner måske nok en helt almindelig pige, men hun har overmenneskelige kræfter og kan uden problemer udslette enhver, der truer hendes herre.

Da en række uforudsete begivenheder vender Nemesis’ verden på hovedet, bliver hun konfronteret med spørgsmålet: Kan et kunstigt væsen også rumme menneskelige følelser som kærlighed, tillid og håb?

Diabolik er en roman, der rejser mange eksistentielle spørgsmål, særligt om, hvad det egentligt vil sige at være et menneske. Det er derfor en bog, som det er oplagt at diskutere sammen med vennerne eller i klassen. Du kan bruge vores læseguide til at starte bogsnakken:

  1. Kunstig intelligens er tilsyneladende et ´hot’ emne i populærkulturen i øjeblikket. Hvad tror I det skyldes?
  2. Diabolik undersøger bl.a. spørgsmålet om, hvad det vil sige at være et menneske. Nogle af de begreber som nævnes er empati, sprogkundskaber og behovet for at finde en mening med livet. Hvad mener I er med til at adskille ”rigtige” mennesker fra kunstigt intelligente væsener som Nemesis?
  3. Magt og afmagt er centrale temaer i romanen, f.eks. menneskets magt over teknologien. Kan I finde andre eksempler på magt og afmagt i romanen? Og hvorfor tror I, at de to temaer fylder så meget?
  4. I romanen er flere af personerne helionister og tror bl.a. på mytologien om Det Levende Kosmos. Hvad er Det Levende Kosmos, og kan I finde eksempler i teksten på andre religiøse ritualer, myter og overtro?
  5. I starten af romanen bliver Nemesis programmeret til at holde af Sidonia, som hun skal beskytte. Deres venskab er et vigtigt omdrejningspunkt for handlingen, men kan man overhoved tale om rigtigt venskab, når den ene part er et kunstigt væsen? Hvad tænker I om Nemesis og Sidonias venskab, og hvordan udvikler deres forhold sig i løbet af romanen?

Find bogen hos din boghandler eller her.

diabolik

 


 

CARLSEN er børnenes forlag. Vi udgiver bøger, som giver børn lyst til at læse, bladre, lytte og snakke. Fra den første pegebog i pap over sjove billedbøger til ungdomsromaner og fantasy.