Børnebøger Carlsen Julebøger

Snemanden er en magisk fortælling. Nu har populær børnebogsforfatter sat ord på den klassiske billedbog.

Snemanden er blevet gendigtet

Den elskede børnebogsforfatter Michael Morpurgo har gendigtet Snemanden til en ny generation af læsere. Det er blevet til en magisk julefortælling, inspireret af den klassiske billedbog af Raymond Briggs. Fra ca. 4 år.

Da Michael Morpurgo blev præsenteret for ideen om at sætte ord på Raymond Briggs’ klassiske billedbog, syntes han, det var en forfærdelig idé. Hvordan skulle han dog kunne gøre det? Billedbogen er jo vidunderlig, som den er. Heldigvis sagde han ja, for det er blevet til en fantastisk julefortælling for hele familien.

Kender du historien om Snemanden?  

Snemanden er en magisk fortælling. Nu har populær børnebogsforfatter sat ord på den klassiske billedbog.

Den nye udgave af Snemanden bygger på den oprindelige historie fra 1978. Da Jacob vågner en morgen i december, ser han, at sneen falder udenfor. Han løber ud i haven og går straks i gang med at bygge en snemand. Snemanden er helt perfekt, og Jacob har svært ved at efterlade ham ude i sneen, da han skal i seng. Men så – midt om natten – vågner Jacob fra en drøm. Han sniger sig udenfor, og til Jacobs store overraskelse står Snemanden ikke længere på sin plads ude i haven. Den er vækket til live, og her starter så et magisk og varmt eventyr.

LÆS OGSÅ: De dejligste julebøger for hele familien

Tusind tak, Hr. Briggs

Billedbogen blev efter udgivelsen i 1978 en klassiker, der fortæller historien om et umage venskab – uden at bruge et eneste ord. Billedbogen er elsket af generationer af børn og voksne, så det var helt forståeligt ikke uden tøven, Michael Morpurgo sagde ja til at sætte ord på eventyret. Som han selv siger:

Da jeg i første omgang blev foreslået at genfortælle Raymond Briggs’ Snemanden, syntes jeg langtfra, at det var nogen god ide. Vi har altså at gøre med en bog, der er kendt og elsket i hele verden. Der er ingen ord i den, fordi ord ikke var nødvendige. Så jeg tænkte nej, gør det ikke, lad den være. Bogen er en klassiker og fuldstændig vidunderlig, ligesom den er. 

Så genså jeg filmen. Der var animation, der var musik, og historien var lavet en anelse om. Og det var virkelig en god film, som er blevet lige så elsket som bogen. Så derfor tænkte jeg over det igen. Måske er det en fin tanke at genfortælle historien på forskellige måder? Den er blevet filmatiseret. Der blev lavet en bog ud fra filmen. 

Den er blevet til skuespil og set af hundredtusindvis af mennesker. Og uden tvivl opført som skoleteater. Og folk elsker stadig den originale bog af Raymond Briggs. Måske er der endda flere, der har opdaget bogen, efter at de har set den opsat som teaterstykke eller som film, eller efter at de selv har opført den i skolen. Så hvorfor ikke skrive den med ord! Det er en smuk fortælling.

Jeg besluttede at spørge Raymond Briggs, om det var okay med ham, og det var det. Jeg valgte at holde fast i tonen og stemningen fra hans historie og simpelthen bare forsøge at fortælle den med mine egne ord. Jeg må indrømme, at jeg elskede at skrive den. Jeg sad i min skrivehytte ude i haven og skrev, som jeg altid gør, i hånden. Jeg forestillede mig, at jeg skulle fortælle den til en flok børn, der sikkert allerede kendte og elskede historien. Så jeg havde dem jo på min side fra begyndelsen, og de lyttede og spidsede ører, billederne lå allerede klar i deres hoveder. Jeg lagde nærmest ikke mærke til, at jeg skrev. Så meget nød jeg mit arbejde med at skrive Snemanden med ord. 

Så tusind tak, hr. Briggs. Tak for historien, tak for at lade mig fortælle den på min måde og tak til forlaget for at foreslå det. God ide, virkelig god ide!

Køb Snemanden af Michael Morpurgo her

Hvem er Michael Morpurgo?

Michael Morpurgo har skrevet flere end 130 bøger og vundet et utal af priser. Hans nok mest kendte værk, War Horse (Krigshesten), blev til en Oscar-nomineret film af Steven Spielberg. Sideløbende med sit forfattervirke har han arbejdet med velgørenhedsprojekter og litteraturfremmende initiativer, hvilket i 2017 betød at han blev han slået til ridder. På coveret af Snemanden kunne der derfor ha’ stået Sir Michael.

Hvem har illustreret Snemanden?

Raymond Briggs er en af Englands mest respekterede og elskede kunstnere. Han har skabt karakterer, der nu er ikoner for generationer af børn, for eksempel Fungus the Bogeyman (Bøhmanden Fungus), Julemanden og selvfølgelig den elskede Snemanden. Igennem sin karriere har han modtaget et hav af priser, blandt andet Kurt Maschler-prisen, Årets børnebog i England, den hollandske Sølvpen-pris og den prestigefyldte Kate Greenaway-pris hele to gange. I 2017 blev Raymond tildelt Booktrust-prisen for hele sit omfattende livsværk.

Andre gode julebøger

5 minutter i jul

af Disney

Snemanden er en magisk fortælling. Nu har populær børnebogsforfatter sat ord på den klassiske billedbog.

En bog fyldt med julehistorier til sengetid, læsetid – eller bare altid

Kom i julestemning med Mickey Mouse, WALL-E, Peter Pan, Alice i Eventyrland, Peter Plys, Snehvide, de 101 dalmatinere, Tornerose, Pinocchio, Lady og Vagabonden og karaktererne fra Monsters Inc. og Biler i denne højtlæsningsbog, der er fyldt med historier og skønne illustrationer fra Disneys magiske univers.

Fem minutter i jul er korte historier, der passer perfekt til godnatlæsningen – eller til alle andre tidspunkter på dagen, hvor der lige er fem minutter tilovers. Kan købes her

Fra ca. 4 år 

Da julen kom til Mumidalen

af Tove Jansson

julebog, julebøger, julekalender, børnebøger, december,

Hvordan holder man jul i Mumidalen?

Mumitroldene går jo normalt i vinterhi og kender hverken til sne eller juletradtioner! Men de bliver vækket i deres vinterdvale og forundres over sneen og de mærkelige juleforberedelser, alle har så travlt med. Bliver det mon jul i Mumidalen?

En af Tove Janssons noveller fra Det usynlige barn og andre historier omsættes her til et sandt juleeventyr i Mumidalen, hvor man har forsøgt at genskabe både tekst og illustrationer, så det kommer så tæt som muligt på Toves originalfortælling og -illustrationer. Kan købes her.

Fra ca. 4 år.

Peter Kanin – Et juleønske

af Beatrix Potter

julebog, julebøger, julekalender, børnebøger, december,

En rigtig julehistorie om fire små kaninunger, der næsten ikke kan vente til det bliver juleaften.

Lillejuleaften hænger Peter Kanin og hans tre søskende deres julesokker op, men kan det virkelig passe, at julemanden først kommer, når alle sover? Peter Kanin beslutter sig for at holde sig vågen. Kan købes her

Fra 12 ca. måneder

Hanne Hundiges Jul

af Tomas Lagermand Lundme

Snemanden er en magisk fortælling. Nu har populær børnebogsforfatter sat ord på den klassiske billedbog.

Sjov og fantasifuld højtlæsningsbog til drenge og piger om Hanne Hundige og hendes familie.

I 24 kapitler hører vi, hvad Hanne Hundige, der går i børnehaveklasse, og hendes ikke helt almindelige familie finder på, mens de venter på sne og jul.

“Er det jul?” spørger Hanne 1. december. Men der er lang tid til. Heldigvis har hun puddelhundene, sin far og mor, sin mormor og så er der lige onkel Bobby Brun fra Slagelse Syds Lokalcirkus, som i virkeligheden er en kravlenisse, der blev til et menneske. Kan købes her.

Fra ca. 4 år

En julehistorie… og så alligevel ikke

af Kim Fupz Aakeson

Snemanden er en magisk fortælling. Nu har populær børnebogsforfatter sat ord på den klassiske billedbog.

Hylende sjov julehistorie af Vitellos far, Kim Fupz Aakeson, der forklarer, hvad nisser egentlig laver, når det ikke er december …

“Nisserne har travlt i december. Men så slutter julen, og tro mig, den varer ikke lige til påske. Den varer til og med juleaften. Og så? Hvad laver nisserne så? Har du nogensinde set en nisse i januar? I marts? Eller om sommeren, sådan på en reklame for isvafler? Nej, du har ej, og jeg skal sige dig hvorfor. De ryger ud i kulden, når julen er slut, for så er der ingen, der gider have noget med dem at gøre, der er ingen, der gider se på dem, ingen gider synge den mindste nissesang. Det er goodbye nisser!”

Bogen er morsomt og farverigt illustreret af Rasmus Bregnhøi. Du kan finde bogen på dit nærmeste bibliotek.

Fra ca. 4 år

Den kæmpestore nissebog

af Carla og Vilhelm Hansen

julebog, julebøger, julekalender, børnebøger, december,

En flot gavebog med sjove og nostalgiske julehistorier af Carla og Vilhelm Hansen.

Bogen vrimler med flittige nisser, som har travlt med juleforberedelserne. Der skal bages, hentes juletræ og klippes julestads, men der er også tid til en masse sjov og ballade. Læs for eksempel om nissefars mislykkede ballon-flyvetur og togrejsen til Ugleskoven. Historierne er befolket med voksne nisser og af nissebørn og dyr, for eksempel gris og hare.

Sproget er friskt med sin helt egen humor og retter sig både mod voksne og børn. En rigtig julebog fra Nisseland, der hvor sneen altid er kridhvid. Kan købes her.

Fra ca. 3-7 år.

Fupz’ store julebog

af Kim Fupz Aakeson

julebog, julebøger, julekalender, børnebøger, december,

Uden Kim Fupz Aakesons skønne og skøre julehistorier, så bliver det altså ikke jul i år. I den flotte samlede udgave af Fupz’ julehistorier får du tre julefortællinger med både rensdyr og julemænd og masser af humor for de 4-99-årige.

Kan købes her.

Du kan finde flere skønne julebøger på carlsen.dk