Anden verdenskrig Biografier Fagbøger Historie

Churchill: I Oscarvindende film og i en lille bog

Churchill: I Oscarvindende film og i en lille bog

En af verdenshistoriens store mænd er atter aktuel i Oscarvindende film

Winston Churchill er en af verdenshistoriens store mænd, og de fleste har sikkert hørt om den britiske statsmand og forfatter i historieundervisningen. Skuespilleren Gary Oldman har netop vundet en Oscar for sin rolle i filmen Darkest Hour, hvor Churchill som Storbritanniens premierminister i foråret 1940 skal afgøre, om den pressede britiske nation skal forhandle med Hitler eller gå i krig mod Tyskland.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=JQAYFbcgf60[/embedyt]

En lille bog om en stor mand

Men hvem var han egentlig, ham Churchill? I En lille bog om Churchill fortæller journalist Jan Hedegaard historien om Churchills liv – om hvordan, Winston blev Churchill.

Churchills historie indeholder en militær karriere, der varede 25 år, en politisk karriere, der varede 60 år, og en forfattervirksomhed, der varede endnu længere. Men hvorfor er Churchill overhovedet vigtig?

“Svaret er naturligvis, at uanset hvordan vi end vender og drejer det, så sejrede i Anden Verdenskrig det gode over det onde – friheden over nazismen – alene på grund af Churchills ukuelighed og enestående bedrift. Han samlede Storbritannien til fornyet kamp, og han samlede den uheldige alliance, der kunne slå Hitler og hans krigsmaskine”, skriver Jan Hedegaard.

Churchill, En lille bog

Du kan købe En lille bog om Churchill  som e-bog her, eller hos din nærmeste boghandler.

Churchill gav Hitler dødsstødet

I 1940 blev Churchill for første gang Storbritanniens premierminister, og som landets leder spillede han en afgørende rolle i afslutningen på Anden Verdenskrig.

“Som det gik, blev det Churchill, der med trodsig udholdenhed og kampvilje fik organiseret den modstand mod Tyskland, der i sidste ende gav Hitler dødsstødet”, fortæller Jan Hedegaard.

Churchills udholdenhed og kampvilje blev især udslagsgivende for Storbritanniens fremtid, da krigskabinettet mødtes d. 28. maj 1940. Udenrigsminister Lord Halifax mente, at tiden var inde til at høre Hitlers betingelser for fred. Men Churchill argumenterede imod.

“Han var overbevist om, at Hitlers betingelser ville reducere Storbritannien til en slavestat styret af en marionetregering”, skriver Jan Hedegaard.

Churchill

Vidste du, at Churchill…

…blev født to måneder for tidligt
…blev døbt Winston Leonard Spencer-Churchill
…tilhørte en gren af den adelige Spencer-slægt, og at han var efterkommer af hertugerne af Marlborough
…boede i Dublin, fra han var to, til han var seks år gammel
…fik dårlige karakterer i skolen
…både stammede og læspede
…kun var 167 cm høj
…blev kaldt “kobberhoved” som dreng på grund af sit røde hår
…begyndte at ryge cigarer allerede som teenager
…havde en fem år yngre bror, John Strange Spencer-Churchill, som blev kaldt Jack

Hvad ved du ellers om Churchill? Du kan teste din viden om ham her.

Churchill-faktoren

Kan du slet ikke få nok af Churchill? Så kan du læse mere om ham i Churchill-faktoren, hvor Boris Johnson fortæller om sin fascination af den britiske premierminister, og om hvad der skaber en stor leder.

Churchill

Churchill-faktoren kan lånes på biblioteket, og du kan også få en gratis læseprøve her.