Grebe, Svensk, krimi, Viktor Fremling, Husdyret, Flygtninge, asylcenter

Svenske Camilla Grebe har netop modtaget Glasnøglen for bedste nordiske krimi med Husdyret, der er en krimi med psykologisk dybde og samfundskritisk kant.

 

Vi kender Camilla Grebe fra den utroligt velskrevne og uhyggelige Når isen brister, der var startskuddet på hendes soloforfatterskab. Nu er Grebe klar med Husdyret, en ægte svensk krimi, som anmelderne kalder hendes hidtil bedste. Og priserne følger med. Husdyret fik prisen som årets krimi i 2017, og hun har netop modtaget den fine pris Glasnøglen for den bedste nordiske krimi med Husdyret.

I Husdyret følger vi Malin, der som teenager finder liget af en lille pige i en skov, men sagen bliver aldrig opklaret. Syv år senere arbejder Malin som kriminalassistent og leder efter nye spor i den gamle sag i Ormberg. Og så sker endnu et mord.

Alt synes at have forbindelse til det nærliggende asylcenter. Hurtigt begynder mistroen og fremmedhadet at vokse – særligt i Malin, og det er denne problematik, som Camilla Grebe tager op.

“Jeg vil opmuntre til refleksion”

Sverige har taget imod mange flygtninge, og en del af dem er blevet huset i gamle omdannede fabrikker i mindre landsbyer. Sådan forholder det sig også i Husdyret, hvor den gamle trikotagefabrik i Ormberg er omdannet til et stort asylcenter.

Det har bragt fremmedfjendskhed med sig. Flygtningene i Ormberg får en udstrakt hånd, alt i mens byens oprindelige beboere føler sig forbigået og snydt. Det er den problematik og ulmende frustration, som Camilla Grebe bygger sin nyeste krimi på:

“Jeg vil fremfor alt have, at mine læsere synes, at Husdyret er en rigtig spændende bog. De skal ikke have lyst til at lægge den fra sig. Det er bogens hovedpræmis. Men samtidig vil jeg også opmuntre til refleksion over vores samtid og menneskesyn.”

“Jeg peger ikke fingre af nogen”

“Det er så let at dele mennesker op i ‘os’ og ‘dem’, og det er så enkelt at skyde vores problemer over på indvandring. Husdyret er ikke et indlæg i den politiske debat. Jeg vil snarere formidle et humanitært budskab. Men jeg vil gøre det gennem en spændende, uhyggelig og overraskende fortælling, der ikke peger fingre af nogen.”

For Camilla Grebe har det været vigtigt at arbejde med et relevant tema som indvandring og flygtninge i sin nye krimi. Som Grebe selv påpeger, så lever vi i en tid, hvor højrepopulisme og en stor utryghed ved indvandring trives i kølvandet på store konflikter i verden.

Samtidig er Husdyret en krimi med psykologisk dybde, der handler om løgne, fordomme og dét mørke, der gemmer sig i alle mennesker. Et mørke, der også findes i små, idylliske svenske landsbyer.

Grebe, Svensk, krimi, Viktor Fremling, Husdyret, Flygtninge, asylcenter

 

Bestil Husdyret eller få en gratis læseprøve her, og oplev en klassisk svensk krimi med et vigtigt twist.

Mangler du en bog til dit næste læseeventyr? Så har vi en god krimi til dig her.