Anden verdenskrig Fagbøger

Bomber for Stalin af Thomas Hee

thomas hee

I tiden op til Anden Verdenskrig blev København centrum for et internationalt netværk af radikaliserede kommunister, der angreb civile skibe med hjemmelavede bomber.

Gruppens mål var fragt- og passagerskibe, som sejlede for Adolf Hitlers Tyskland og dets allierede. Dynamitten til bomberne stjal kommunisterne langt mod nord i de svenske malmminer. 

Kommunisternes ødelæggelser frustrerede Gestapo og fyldte så meget for nazisterne, at navngivne medlemmer af den danske celle blev fremhævet i krigserklæringen, da Nazityskland i 1941 angreb Sovjetunionen.

LÆS OGSÅ: Det var proletariatets døtre, der endte på Sprogø. Historien om Pigerne fra Sprogø

Ved hjælp af arkivmateriale fra PET kaster Bomber for Stalin nyt lys over de danske hovedpersoner og deres aktioner. Den fortæller historien om, hvordan København i en periode var et af Sovjetunionens mest centrale forbindelsespunkter for det undergravende arbejde, der udgik fra Kreml under generalsekretær Josef Stalin. 

Bomber for Stalin er skrevet af journalist Thomas Hee, der blandt andet er tilrettelægger og vært på podcasten Undercover.

Thomas Hee (f. 1977) er journalist og har i en årrække arbejdet på Ritzaus Bureau og TV 2. Han har desuden bidraget til flere historiske tidsskrifter og er tilrettelægger og vært på podcasten Undercover.

LÆS OGSÅ: Historiske dage 2024 – se her hvilke forfattere du kan møde


Bomber for Stalin af Thomas Hee:

Bomber for Stalin af Thomas Hee

I tiden op til Anden Verdenskrig blev København centrum for et internationalt netværk af radikaliserede kommunister, der angreb civile skibe med hjemmelavede bomber. Gruppens mål var fragt- og passagerskibe, som sejlede for Adolf Hitlers Tyskland og dets allierede. Dynamitten til bomberne stjal kommunisterne langt mod nord i de svenske malmminer. 

Kommunisternes ødelæggelser frustrerede Gestapo og fyldte så meget for nazisterne, at navngivne medlemmer af den danske celle blev fremhævet i krigserklæringen, da Nazityskland i 1941 angreb Sovjetunionen.

Ved hjælp af arkivmateriale fra Politiets Efterretningstjeneste kaster bogen nyt lys over de danske hovedpersoner og deres aktioner. Den fortæller historien om, hvordan København i en periode var et af Sovjetunionens mest centrale forbindelsespunkter for det undergravende arbejde, der udgik fra Kreml under generalsekretær Josef Stalin. 

Du kan købe Bomber for Stalin online fx Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.