Børnebøger Børnebøger 10-12 år Sarah Engell

Bestsellerforfatter Sarah Engell debuterer for de 8 – 12-årige med den illustrerede roman Gulduret

Bestsellerforfatter Sarah Engell debuterer for de 8 – 12-årige med den illustrerede roman Gulduret

Sarah Engell har et stort og anerkendt forfatterskab bag sig til både unge og voksne, men Gulduret er hendes debut for de 8 – 12-årige. Det er den prisvindende illustrator Signe Kjær, som har skabt de iøjnefaldende illustrationer til den lille roman om, at se det smukke i det almindelige. Vi har talt med forfatteren om at værdsætte hverdagen, nuet og de små ting.

Bestsellerforfatter Sarah Engell debuterer for de 8 – 12-årige med den illustrerede roman Gulduret
Sarah Engell Foto: Zafar Iqbal

En af de morgener

Sarah Engell fik ideen til romanen Gulduret en iskold og mørk januarmorgen, hvor hun skulle følge sin søn i skole:

”Vi var på cykel begge to, min var halvflad og virkelig tung at træde i, det var sludvejr og meget blæsende, og selvfølgelig var der modvind, så vi fik tyret de her kolde, våde fnug i ansigterne, mens vi trampede afsted, helt krumbøjede og forpustede. Der var ingen cykelsti, så hver gang en bil passerede, fik vi sprøjtet en kaskade af brunt sjap op på os”, beretter Sarah og fortsætter:

”Midt i det hele røg kæden af min søns cykel, så vi måtte standse og trække ind på fortovet. Og mens vi stod dér i sludvejret, og jeg baksede med at få kæden på igen, sagde min søn: ”Gid vi havde et ur, der kunne skrue tiden frem, så vi allerede var på skolen.”

Fra søns sætning til roman

På vej hjem blev sætningen ved med at rumstere i forfatterens hoved og fik hende til at tænke:

Hvad nu, hvis man rent faktisk havde den mulighed, ville man så nøjes med at springe den kolde morgencykeltur over? Eller ville man også lige skippe den kedelige matematiktime? Og nu man var i gang, hvorfor så ikke bare spole forbi hele skoledagen? Måske endda forbi hele ugen og frem til næste weekend, så man igen kunne ligge i sin varme seng og have fri”. Inden Sarah var hjemme igen, havde hun hovedtrækkene i sin historie.

Tiden som grundvilkår  

”Det er jo langt fra første gang, nogen skriver om at rejse i tiden, det kalder på fantasien, fordi tidens gang er et grundvilkår for vores eksistens”, slår Sarah fast og fortsætter: 

”I Gulduret er det blevet en historie om at værdsætte hverdagen, nuet og de små ting. Det er et tilbagevendende tema i mit forfatterskab, der rækker helt tilbage til min debut Hvis bare … Måske fordi jeg selv oplever, at det er noget af det vigtigste i livet, men også at det ikke er så nemt endda”, Siger Sarah.  

Svært at være fuldt til stede i øjeblikket

”Der er jo en grund til, at et begreb som mindfullness er blevet så populært, og at en bog som Nuets kraft er blevet en gigantisk bestseller. Vores sind vil meget gerne spole frem og tilbage i tiden, glæde sig til ting i fremtiden og gruble over ting i fortiden. Faktisk kan det være rigtig svært at være fuldt til stede i øjeblikket. Vi glæder os til ferien, til nytårsaften, til vi er færdige med at gøre rent, til toget kommer, til den dag, vi endelig får succes, tid og penge nok. Og så glemmer vi måske at være taknemmelige for det sted, vi er lige nu og her i vores liv. Sludregn eller ej”, funderer forfatteren.

Bestsellerforfatter Sarah Engell debuterer for de 8 – 12-årige med den illustrerede roman Gulduret
Forfatteren Sarah Engell (tv.) og Signe Kjær. Foto: Zafar Iqbal

Bogen er meget smukt illustreret. Hvordan har forfatter og illustrator samarbejdet om den?

”Da min redaktør Kaya og jeg var blevet enige om, at historien skulle illustreres, holdt vi et møde, hvor vi kiggede i en masse forskellige bøger og diskuterede, hvilken stil og stemning, der kunne passe til. Der er jo så mange knalddygtige illustratorer i Danmark, og vi overvejede flere forskellige navne. Men da vi hev Barnets Bibel frem, og jeg så de fuldstændig vidunderlige tegninger Signe Kjær har lavet, vidste jeg, at det skulle være hende. Særligt de stemningsfulde naturtegninger var lige i Guldurets ånd. Og heldigvis sagde Signe med det samme ja til opgaven”, erindrer forfatteren.  

Tegninger som forlængelse af hovedpersonens indre  

Med illustratoren Signe Kjær ombord kunne arbejdet med bogen rigtigt begynde. Der blev indkaldt til et møde hvor forfatter, illustrator og redaktør ”talte en masse om stemning, udtryk og format og ikke mindst forholdet mellem tekst og billede, skulle det være kontrapunktisk? supplerende? Igen hev vi bøger ned fra hylderne, brainstormede og skrev noter. Noget af det vigtigste vi kom frem til var, at naturen skulle afbillede hovedpersonens indre. Den skulle altså være en slags forlængelse af hendes tanker og følelser og afsløre et dybere lag i historien”, husker Sarah.

Ved tegnebordet

Derefter gik Signe i gang ved tegnebordet. ”Hun sendte løbende tegninger til både mig og Kaya, så vi kunne komme med input og ændringsforslag, men noget af det mest fantastiske ved denne proces var, at alle tegninger simpelthen sad lige i skabet fra allerførste udkast”, udbryder forfatteren.

Se film om Gulduret

Hvordan har du selv med hverdage?

”Mit forhold til hverdage ændrede sig markant, da jeg, efter syv udgivelser, endelig havde råd til at blive fuldtidsforfatter. Fra den ene dag til den anden forvandlede mandag morgen sig fra noget, jeg skulle kæmpe mig igennem til noget, jeg ligefrem glædede mig til”, smiler Sarah.  

Græs under fødderne og nylagte æg

Det gjorde også en stor forskel for Sarah, at hun i 2020 blev husejer, ”for jeg elsker at være udendørs, og nu er mine hverdage fyldt med havetid, hjemmedyrkede tomater, græs under fødderne og dét at starte dagen med at hente nylagte æg hos mine høns”, siger Sarah og fortsætter:  

”Jeg elsker stadig fester, ferier, store events og at svinge mig i lysekronerne. Men jeg må sige, at jeg i dag har det meget, som Dan Turell: Mest af alt holder jeg af hverdagen”.

Hvad er livets største gave?

”Det er livet i sig selv. Det, at være til simpelthen. Det kan lyde banalt, men det er nemt at glemme, fordi alting går så stærkt. Knips, så er der gået en dag, en uge, et år. Nogle gange skal der en voldsom oplevelse til, før vi husker, at livet er flygtigt, og at hver dag er værdifuld. At vi mister nogen vi elsker, for eksempel. Eller at vi, som hovedpersonen i Gulduret, pludselig selv står overfor døden. Livet er i dag. Det sker nu. Jo bedre vi bliver til at huske det, jo mere lykkelige tror jeg, vi bliver”, siger Sarah.

Hvis du fik chancen for at stille på urets viser, hvor i dit liv ville du så vågne?

”Så kunne jeg godt tænke mig at genopleve at føde. Eller måske ikke ligefrem selve fødslen, de smerter kunne jeg godt undvære, men det øjeblik hvor jeg tog imod mit barn og holdt det i armene for første gang”, fortæller Sarah.

Kan der være en fare forbundet med at ønske sig noget meget brændende – og så få det opfyldt?

”Faren kan jo være, at vi mennesker ikke altid ved, hvad der er godt for os. Det er for eksempel nemt at forveksle lykke med ydre ting som berømmelse, rigdom eller magt og måske opdager man for sent, at man undervejs har ofret noget, der var mere værdifuld”, fortæller forfatteren. 


Der er mange flere fantastiske læseeventyr i vente. Se vores liste med boganbefalinger 2023.

Om Dennis Andersen Dennis Andersen (f.1973) cand. mag. og pressekoordinator på Lindhardt og Ringhof. Har tidligere været filmanmelder, pressekoordinator på TV 2 og PR Chef på Nordisk Film.