Fiktion Bernard Cornwell Carlsen Historie Historiske romaner

Bernard Cornwell om saksere, vikinger og barndomslæsning

Bernard Cornwell om saksere, vikinger og barndomslæsning

Bernard Cornwell er den engelske forfatter bag den spændende, historiske romanserie Saksernes fortællinger, der i dag er blevet til en succesfuld TV-serie.

Saksernes fortællinger beskriver England i 8-900-tallet. Hovedpersonen er den saksiske Uhtred, der som barn bliver taget til fange og opdraget af danske vikinger. Som voksen vender han dog vikingerne ryggen og kæmper for, at England skal vinde det land tilbage, som vikingerne har erobret. Gennem serien følger vi Uhtred og hans efterkommeres kamp for England.

På verdensplan har Bernard Cornwell solgt over  20 millioner bøger og er oversat til adskillige sprog.


Her er traileren til tv-serien The Last Kingdom.

Nedenfor kan du læse et interview med Bernard Cornwell i forbindelse med filmatiseringen af Det sidste kongerige – om hans opvækst, forkærlighed til vikingetiden og om de bøger, han læste som barn. Læs med og bliv lidt klogere på den verdenskendte forfatter.

LÆS OGSÅ: Bernard Cornwells vikingeserie Saksernes fortællinger er et must read til fans af Vikings


Interview med Bernard Cornwell

Hvordan begyndte din forfatterkarriere? 

Det hele startede med kærlighed. På daværende tidspunkt arbejdede jeg som TV-producer med kontor udenfor Belfast. En kollega og jeg var på et hotel i Edinburgh, og da elevatordøren gled op, trådte en smuk blond kvinde ud. Jeg sagde til Gavin (min kollega), at jeg havde tænkt mig at gifte mig med hende – og, boom! Så hurtigt startede det.

Det viste sig nemlig, at kvinden var en amerikaner, så den ægte kærlighed havde en del forhindringer, der skulle overvindes; Hun kunne ikke flytte til Storbritanien på grund af sin familie, og selvom jeg godt kunne flytte til USA, ville USA ikke give mig indflyttertilladelse. Så jeg sagde til hende: “Lad vær med at bekymre dig, skat. Jeg begynder bare at skrive bøger.”

Det er nu 36 år siden, og 36 år efter er vi stadig gift, og jeg skriver stadig bøger. Så det var desperation, ren desperation, der fik mig til at skrive. Det var den eneste måde, jeg kunne være sammen med Judy på, for jeg havde brug for et job, der ikke krævede den amerikanske regerings godkendelse. Og sådan startede min forfatterkarriere.

Saksernes fortællinger, Bernard Cornwell
Foto: Kelly Campbell

Er den historiske periode du skriver om, en periode du altid har været interesseret i?

Jeg har altid været interesseret i den saksiske æra, og den interesse går helt tilbage til mine dage på universitetet, hvor jeg til min store forskrækkelse opdagede, at hvis du tog en uddannelse i engelsk, så blev du tvunget til at lære rigtigt, gammeldags engelsk. Jeg kan huske, at jeg var ret nervøs for at lære det gamle sprog, men jeg forelskede mig hurtigt i saksisk lyrik.

Jeg kan huske en stor diskussion om, hvorvidt handlingen i det oldengelske digt Slaget ved Maldon rent faktisk var mulig, fordi man ikke ville kunne råbe fra en flodbred til en anden og rent faktisk kunne høre det på den anden side. Så jeg tog rent faktisk til Maldon og prøvede at råbe – og jo, man kunne høre det.

De saksiske digte er, når de altså ikke er religiøse, ofte ret voldelige. Det var en meget voldelig tidsalder, så meget af litteraturen hylder krigerne og krigernes livsstil, og selvom Slaget ved Maldon hylder et nederlag,  handler det også om livets kamp.

Jeg har haft en stor interesse for den saksiske æra i tyve-tredive år før, jeg nogensinde skrev om den.

Har du en yndlingsperson fra dine bøger?

Jeg er meget glad for Uhtred og karakterer som Father Beocca. Uthred har en meget negativ attitude overfor kristne, og jeg bliver ofte spurgt om, hvorfor jeg skriver så nedladende om kristne – men folk indser ikke, at der altså også er en masse venlige kristne i mine historier.

Hvilke bøger læste du som barn?

Bibelen. Jeg voksede op i en familie, der tilhørte en sekt ved navn The Peculiar People og ejendommelige, det var de. Jeg blev adopteret ind i familien, og de var evangeliske kristne. Engang blev jeg slået, fordi jeg læste en bog, der ikke var religiøs. Vi havde 76 udgaver af Biblen stående i huset. Man skulle sikkert tro, jeg ville gøre oprør mod det.

Sekten The Peculiar People havde en lang liste over ting, de forbød; kosmetik, vin, øl, biografture, teatret, blondiner, høje hæle, katolikker, rygning, alkohol og fjernsyn. Det endte med at blive en slags ønskeliste for mig. På en måde er jeg meget taknemmelig for The Peculiar People, fordi de gav mig en liste over ting, jeg ikke måtte røre, og det førte til, at jeg nærmest efterfulgte tingene på listen som en ønskeliste i resten af mit liv; blondiner, fjernsyn, historiske romaner, alkohol …

Bibelen er faktisk et ret godt udgangspunkt for en forfatter – den er nemlig fyldt med vidunderlig prosa, så jeg fortryder intet.


Få overblik over Saksernes fortællinger

Nye læsere bør starte med bind 1 Det sidste kongerige, selvom nogen mener at bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. Her får du listen over den rigtige rækkefølge af bøgerne i serien Saksernes fortællinger af Bernard Cornwell:

 1. Det sidste kongerige
 2. Den danske rytter
 3. Nordens herrer
 4. Sværdsang
 5. Det brændende land
 6. En konges død
 7. Den hedenske herre
 8. Den tomme trone
 9. Stormens krigere 
 10. Flammebæreren
 11. Ulvekrigen
 12. Kongernes sværd
 13. Krigsherre 


Ny bog i serien!

Krigsherren (SAKS 13), Bernard Cornwell

Den episke afslutning til serien om Uthred, sakserne og Englands historie er her endelig. Uhtred fra Bebbanburg er vendt tilbage til Northumbrien efter at kæmpet for at genvinde sit retmæssige hjem i årevis.

Med sine loyale krigere og en ny kvinde ved sin side har han sikret sig sin fæstning – men Uhtred er langt fra sikker.

Faren truer fra alle sider. Mod syd har kong Æthelstan samlet de tre kongeriger og har nu fået større ambitioner. Mod nord søger kong Constantine også at udvide sine grænser og sit herredømme.

Uthred er i splittet – skal han holde sig ude af stridighederne og risikere sin frihed, eller skal han gå ind i den omfattende og grusomme kamp?

Du kan købe Krigsherren (SAKS 13) online, eller i din nærmeste boghandel.