Fagbøger

Jeg græd som pisket, når jeg tænkte på min egen far

Jeg græd som pisket, når jeg tænkte på min egen far

Forlagets redaktører er talentspejdere. De leder altid efter bøger og forfattere, som kan noget særligt. Den rigtige bog kan komme dumpende ind på mailen, opstå som en idé under en middagssamtale, være højt profileret og til auktion på de store messer. Da redaktør Lone Selfort faldt over den internationale bestseller At være dødelig var hun ikke i tvivl om, at Atul Gawandes bog om at blive gammel og dø var vigtig at udgive på dansk – både for forlaget og helt personligt.

“Et sted i Atul Gawandes bog At være dødelig fortæller han om forløbet frem til sin egen fars død. Atul Gawande er læge, hans mor er læge, hans far var læge. Gawande er professionel, og han har givet den triste besked til en lang række mennesker om, at de skal dø. Men det er først i det øjeblik, at alvorlig sygdom rammer hans egen familie, at det går op for ham, hvad det egentlig handler om.

Jeg fældede en tåre, da jeg læste det kapitel. Og ind i mellem græd jeg som pisket, når jeg kom til at tænke på min egen far og hans sygdomsforløb,” fortæller Lone Selfort.

En morgen i starten af 2015 var hun på vej til kontoret på Lindhardt og Ringhof. Da hun bladrede igennem The New Yorker, fangede en annonce hendes blik.

IMG_6776

Faktisk var det en hel side fyldt med citater fra fantastiske anmeldelser fra amerikanske medier og forfattere. Annoncen var ikke for en ny bog, faktisk var det 13. oplag af Being Mortal.

“Den slags pirrer en redaktør. Min interesse bliver vakt. Instantly. Også selvom jeg aldrig har hørt om forfatteren. Også selvom titlen er Being Mortal,” fortæller Lone Selfort. ”Her er en læge, der arbejder på et af de store hospitaler i Boston-området, han er professor tilknyttet Harvard og skribent på The New Yorker. Altså totalt cool.”

”Jeg læste bogen, og var helt opslugt. Han skrev om, hvordan vi behandler vores gamle uværdigt, og hvordan vi, når folk skal dø – uanset om det er alt for tidligt eller om de er mætte af dage – undlader at tale om døden. Undlader at forventningsafstemme. Undlader at tale om, hvordan vi gerne vil afsted herfra. Om hvordan hans stand kan være så tilpas konfliktsky, at de foreslår nye behandlinger, selvom de strengt taget godt ved, at der ikke er mere at gøre. At patienten skal dø.

Så dør patienten på et travlt og upersonligt hospital, omgivet af snurrende maskiner og fremmede lyde, med slanger i sig og måske endda i smerte.

De pårørende er knust, for de var slet ikke forberedt. Man håber jo altid på et mirakel. Men det behøver ikke være sådan. For det handler netop om forventningsafstemning. Og at turde sige tingene, som de er. På en ordentlig måde, forstås. Hvordan vil du gerne dø? I smerte på et hospital eller fredfyldt derhjemme omgivet af dem, der elsker dig? Tal om det. Det er svært. Men Atul Gawandes bog er en øjenåbner, der hjælper dig på vej,” siger Lone Selfort.


Uddrag af “At være dødelig”

”Menneskers liv giver mening, fordi livet er en historie. En historie opleves som en helhed, og de forskellige udslag bestemmes af de vigtige øjeblikke, hvor der sker noget. Måler man menneskers oplevelser af både glæde og smerte på minutbasis, går man helt galt af det fundamentale aspekt af al menneskelig eksistens. Et tilsyneladende lykkeligt liv er måske et tomt liv. Et umiddelbart kompliceret liv er måske resultatet af at have været opslugt af en større sags tjeneste. Vi har mål, der rækker ud over os selv. Ulig vores oplevende jeg – som er optaget af øjeblikket – prøver vores huskende jeg at acceptere ikke bare de glade højdepunkter og de smertefulde nedture, men også, hvordan historien udfolder sig som et hele. Og den opfattelse påvirkes i meget høj grad af slutningen. Hvorfor får de sidste dårlige minutter af en hel fodboldskamp lov til at ødelægge timers gode oplevelser for en fan? Fordi en fodboldkamp er en historie. Og i historier er slutningen vigtig.”


at være dødelig forside


2014-04-23 Tim Llewellyn Being Mortal Headshot [high resolution]
Fotokredit: Tim Llewellyn

Atul Gawande er kirurg ved Brigham and Women’s Hospital i Boston, fast skribent på bladet The New Yorker, og professor på Harvard Medical School og Harvard School of Public Health. ”At være dødelig – om livsforlængelse og livskvalitet” er en stærk og bevægende bog om det at være dødelig. Atul Gawande trækker både på sine lægefaglige og personlige erfaringer, når han gennemgår noget så svært som døden. Bogen er en international bestseller, som lå nummer et på Amazon (medicine and nursing), samt New York Times’ bestsellerliste. Derfor udgav redaktøren Gawandes bog. Jeg græd som pisket, når jeg tænkte på min egen far

Anmeldelser af AT VÆRE DØDELIG

“Gawande er en mesterlig fortæller og en gudsbenådet formidler. Det er en bog om livet og døden og derfor en bog for alle.” – Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd

“A deeply affecting, urgently important book—one not just about dying and the limits of medicine but about living to the last with autonomy, dignity, and joy.” – Katherine Boo, amerikansk undersøgende journalist

“We have come to medicalize aging, frailty, and death, treating them as if they were just one more clinical problem to overcome. However, it is not only medicine that is needed in one’s declining years but life—a life with meaning, a life as rich and full as possible under the circumstances. Being Mortal is not only wise and deeply moving, it is an essential and insightful book for our times, as one would expect from Atul Gawande, one of our finest physician writers.” – Oliver Sacks, britisk neurolog og forfatter

“North American medicine, Being Mortal reminds us, has prepared itself for life but not for death. This is Atul Gawande’s most powerful—and moving—book.” – Malcolm Gladwell, forfatter til bl.a. Det magiske vendepunkt