Indefra

At rejse er at læse (meget)

rejse

Jeg er netop vendt tilbage til den endeløse vinter i København efter at have været på en længere, pragtfuld rejse til Marokko. Med hjem i rygsækken havde jeg over 1000 billeder på kameraet og en masse souvenirs, der på en måde så alt for etniske ud, da jeg pakkede dem ud hjemme på Amager. Til gengæld kan jeg til min store tilfredsstillelse placere en masse læste bøger i bogreolen, hvor de mange ulæste lever en ydmyg tilværelse i venteposition.
Rejser og bøger er tæt forbundne i min verden. At sætte sig med en bog, lukke ned for omverdenen og krybe ind i et alenerum, hvor man selv bestemmer farten, er den perfekte modpol til at færdes i en fremmed by udsat for påtrængende indtryk og et mylder af ukendte mennesker.

Noget af det første jeg gør, når jeg har købt en rejse er at begynde at glæde mig til, hvilke bøger jeg skal have med. For ferie betyder tid, og mere tid betyder for mig mere læsning. Lystlæsning vel at mærke. Flere uger før afrejsen indleder jeg en mindre bygningskonstruktion af bøger, som udgør bruttotruppen, der kæmper om en plads i finalen og kufferten. Men det griber om sig, hvis man ikke er hård og restriktiv, for jeg bliver altid for selvovervurderende, og hvem ved lige, hvilket humør man er i, når man først sidder på hotelværelset eller cafeen i solen? Jeg vil slet ikke risikere at løbe tør for lekture, så jeg ofrer gerne en kjole for en ekstra bog.

Denne gang endte jeg med syv bøger + et dameblad og en avis. Det viser sig lige at række til 14 dage. Min datter på 9 år, der også er med på rejsen, er blevet en bogæder, og allerede efter 1 ½ døgn i Marrakesh overrasker hun mig ved at have læst alle sine bøger. Det går jo ikke, når der forude er mange langsomme morgener, som skal fyldes ud og stille aftentimer, hvor man ikke gider spille yatzy mere. Men heldigvis findes der e-bøger, og vi låner alt, hvad vi kan på bibliotekets e-reol og køber et par stykker, så ipaden er fyldt godt op. Det går for alvor op for mig, at e-bøger er en glimrende (nød)løsning, hvis man vil undgå overvægt eller bare gerne vil prioritere garderoben fremfor et mindre rejsebibliotek. Næste gang prøver jeg det.

Hjemme igen, da jeg står ved reolen med uld på både fødderne og overkroppen, slår det mig, at jeg jo ikke bare har været i Marokko, men alle mulige steder samtidig: Jeg har været i Stockholm med Astrid Lindgren og Jens Andersen (Denne dag, et liv), rundt i Norge med den gode Kjell Askildsen (Hundene i Thessaloniki), i Helsingfors hånd i hånd med Kjell Westö (Luftspejling 38), travet Paris tynd med Patrick Modiano (Smertepunktet & Et forbasket forår), Elena Ferrante har vist mig et stykke af Napoli (Min geniale veninde) og endelig så har John Williams (ja, ham med Stoner) slæbt mig ud på en strabadserende rejse gennem den amerikanske prærie på jagt efter bøfler i hans roman Butcher’s crossing, der udkommer her på forlaget 8. maj. Glæd jer til det! – den kan også læses på en campingplads på Sydfyn eller i et sommerhus i Løkken. Og hvis du nu kigger ud ad vinduet og synes, der er lidt for længe til sommerferien og næste rejse, så læs en bog, mens du venter. It can take you anywhere.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.