Fagbøger Anden verdenskrig Bestsellere Biografier Historie Ole Sønnichsen

5 bøger om danske udvandrere, som drømte om et bedre liv

danske udvandrere

Fra 1850 og frem til starten af 1900-tallet satte mange danskere kurs mod fjerne kyster i håbet om et andet – og forhåbentligt bedre – liv. Her er fem bøger om danske udvandrere, der rejste mod forskellige kroge af verden.


Omtrent 10% af den danske befolkning – svarende til 300.000 danskere –udvandrede i perioden 1850-1914 til USA for at undslippe trange kår derhjemme og på jagt efter den amerikanske drøm. Blandt de danske udvandrere til USA var bl.a. danskeren William S. Knudsen, hvis historie fortælles i One Dollar Man.

LÆS OGSÅ: Rejsen til Amerika. På jagt efter den amerikanske drøm

USA var dog langt fra det eneste land, som trak i danskerne, og danske migranter begav sig også andre steder hen, bl.a. til Argentina og en række andre lande i Sydamerika, som det berettes om i Rejsen mod syd.

Historierne om de danske udvandrere er fascinerende, tankevækkende og beretter om en ukuelig livsvilje og troen på en bedre fremtid. Her får du fem dokumentariske bøger med fortællinger om danske udvandrere.



Søren Flott: Rejsen mod syd

Rejsen mod syd, Søren Flott, danske udvandrere

Mange kender historien om de danskere, der i slutningen af 1800-tallet udvandrede til USA. Hvad færre ved er, at over 15.000 danskere valgte at slå sig ned i Sydamerika.

I Rejsen mod syd fortæller Søren Flott om de danske udvandrere i Argentina. Særligt i hovedstaden Buenos Aires slog særligt mange danskere sig ned og skabte en danskerkoloni med danske forretninger, dansk skole og dansk kirke, så man kunne holde fast i den danske identitet. Bogen fortæller dog også om eventyrerne, der optændt af drømmen om rigdom drog ind i junglen for at finde El Dorado.

Rejsen mod syd er baseret på arkivresearch og interviews med de danske efterkommere i Argentina.

Du kan købe Rejsen mod syd online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.



Ole Sønnichsen: Rejsen til Amerika

Rejsen til Amerika, Ole Sønnichsen

Rejsen til Amerika er fortællingen om de 350.000 danskere, der mellem 1850 og 1920 udvandrede til Amerika i håbet om at få et bedre liv.

I denne dokumentarisk beretning berettes der både om store forventninger, hårdt slid, falske forhåbninger og – for de heldiges vedkommende – opfyldelsen af den amerikanske drøm.

Rejsen til Amerika er en ny-redigeret udgave af Ole Sønnichsens tobindsværk, der udkom første gang i 2013 og 2015.

Du kan købe Rejsen til Amerika online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.



Søren Flott: Danmarks Titanic

Danmarks Titanic, Søren Flott, danske udvandrere

I Danmarks Titanic fortæller Søren Flott den dramatiske historie det danske udvandrerskib S/S Norges forlis i 1904. Et forlis, som kun 160 personer overlevede og kostede 635 mennesker livet. Bl.a. fordi der langt fra var plads til alle i redningsbådene.

Med udgangspunkt i øjenvidneberetninger og officielle dokumenter gengiver Søren Flott de forfærdelige timer, hvor skibet går ned på åbent hav. Det er en fascinerende fortælling om desperation, heltemod og ikke mindst knuste drømme om et bedre liv i Amerika.

Du kan købe Danmarks Titanic online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.



Ole Sønnichsen: One Dollar Man

One dollar man, ole sønnichsen, William S. Knudsen, danske udvandrere

William S. Knudsen hjalp den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt med til at vinde de allieredes krigsheld i kampen mod Hitler og japanerne.

I dag er han glemt af de fleste.

One Dollar Man udlægger den gemte historie om den københavnske cykelsmed William S. Knudsen, der udvandrede til USA i år 1900 med blot 30 dollars på lommen. Her kæmpede han sig op fra bunden af og endte med at være en af USA’s bedst betalte erhvervsfolk og trestjernet general.

Du kan købe One Dollar Man online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Ole Sohn: Jeg kommer snart hjem

jeg kommer snart hjem, ole sohn, danske udvandrere

En dokumentarisk beretning om familien Schiøtz, der i 1910 vælger at forlade Aalborg til fordel for den lille vestsibiriske by Lebjazjie og etablere en svine- og kreaturopkøbsstation for et danskejet slagteri.

Trods en god start begynder det snart at gå nedad for familiens forretning, og de ser sig tvunget til at forlade Sibirien – og deres kun 15-årige søn.

Som årene går, mister familien kontakten til sønnen, og de tror, at han er afgået ved døden. Sønnen lever dog i bedste velgående, og møder prominente personligheder som Lenin og Trotskij samt arbejder sammen med Nikita Khrusjtjov.

Du kan købe Jeg kommer snart hjem som e-bog eller læse den på diverse streamingtjenester.