Aktuelt Fagbøger Mad og drikke Yotam Ottolenghi

Ottolenghi Comfort – mad, der både er ny og nostalgisk

Ottolenghi Comfort

Yotam Ottolenghi hylder sammen med Helen Goh, Verena Lochmuller og Tara Wigley mad, der skaber nostalgiske minder, hyggelige stunder og følelsen af at være hjemme. Her fortæller de fire kokke, hvilken comfort food der gør dem glade og vækker barndomsminder.


INTERVIEW. Med Comfort Food sætter stjernekokken Yotam Ottolenghi sammen med tre sultne venner fokus på comfort food. Over 100 uimodståelige opskrifter og spændende nye bud på hyggelige klassikere, lige fra pasta og suppe til brød og tærter. Ottolenghi Comfort er en hyldest til maden, men også til de relationer og traditioner, vi skaber, når vi laver maden og spiser den sammen.

Her fortæller Yotam Ottolenghi, Helen Goh, Verena Lochmuller og Tara Wigley om Ottolenghi Comfort – og om, hvad der er comfort food for dem.

LÆS OGSÅ: 3 tricks til at ‘ottolenghificere’ din mad

I er ‘fire sultne venner’, der står bag Ottolenghi Comfort – hvad er jeres baggrunde?

Yotam, Helen, Verena, og Tara: Vi er en stor, global smeltedigel. Helens baggrund strækker sig fra Kina (fra hendes bedsteforældre), Malaysia, Melbourne (hvor hun voksede op) til London. Yotams går fra Italien og Tyskland (fra hans forældre), Jerusalem, Amsterdam, til London. Verenas går fra Tyskland og Skotland, til New York (hvor hun blev uddannet), til London, hvor hun bor nu. Tara blev født i Khartoum, voksede op i London, tilbragte et år med at spise tapas i Barcelona og tre år i Sarajevo, hvor hun fokuserede på auberginer.

Hvordan kom I på ideen med Ottolenghi Comfort?

Vi vidste altid, at vi ville lave noget ‘hyggeligt’ om den mad, vi spiser derhjemme. Før det var ‘comfort’, prøvede vi ‘home’ og ‘family’. Ottolenghi Comfort handler om både familie og det at føle sig hjemme, men på en universel måde, som også tilfører noget nyt til traditionerne.

Hvad er kernen i jeres fortolkning af ‘comfort’?

I bund og grund handler det om, hvad der sker, når du kombinerer ‘nostalgi’ og ‘nyt’. Med hver opskrift er der nostalgi – et minde om eller længsel efter at være hjemme hos den person, der lavede mad til os i barndommen – men i hver opskrift har vi også tilført noget nyt.

Kan I give et eksempel på en Ottolenghi Comfort-opskrift, der er både nostalgisk og ny på samme tid?

Stegt kylling med karryblad-dukkah ville være et klassisk eksempel. Hvem har ikke et minde om en stegt kylling, fra da man voksede op? Alligevel er det en unik idé at parre det med en spændende dukkah. Eller chokolademousse? Total nostalgi, men vi har lavet vores med en dejlig appelsinkaramel for dem, der ønsker at tilføre retten noget nyt.

Hvordan forbinder I mad, der skaber comfort og minder om at være hjemme, med det at være flyttet langt fra sit barndomshjem?

Det er det, der er nøglen til det hele. For enhver, der bor et andet sted end der, hvor de er født og opvokset, er mad den mest effektive måde at forbinde med dufte, smage og minder om hjemmet. Du kan muligvis ikke trylle din mor eller dit børneværelse frem, men du kan lave suppen, stuvningen eller bouillonen, der minder dig om duften af dit barndomshjem, og det kan få dig til at føle, at du er hjemme.

Hvilken opskrift håber I at have givet videre til jeres børn, der vil give dem en følelse af comfort og nostalgi og få dem til at mindes jer i fremtiden?

Yotam: The Dutch Baby men uden de ovnristede tomater, der er i opskriften i bogen. De kan ikke få nok af den ret, og det kan jeg heller ikke. Jeg håber, det giver dem en stærk fornemmelse af at være hjemme.

Helen: Fisk og ris med ingefær og grønt. Jeg kan sagtens forestille mig mine sønner lave denne ret til deres venner, mens de fortæller dem, at sådan lavede deres mor protein, ris og grønt til dem i én hurtig, lækker ret.

Tara: Gratinerede crêpes med karry – dem mine børn kalder de gule pandekager takket være gurkemejen, der er i. Theo får kylling i sit fyld, Scarlett og Casper får store, smørbløde butterbeans i deres fyld.

Verena: Yotams citronris med osteboller og chilismør har vi adopteret i vores familie, og den er blevet en favoritopskrift – den rammer altid spot-on på comfort-følelsen og er et godt eksempel på, hvordan man bliver inspireret af andres opskrifter og deler dem med venner og familie.

Ottolenghi Comfort - mad, der både er ny og nostalgisk
Yotam Ottolenghis citronris med osteboller og chilismør er blevet comfort food hjemme hos Verena Lochmullers familie.

LÆS OGSÅ: Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde

Hvad betyder det for comfort-følelsen, at det er den rigtige mad på det rigtige sted og det rigtige tidspunkt?

Comfort betyder ikke kun forskellige ting for forskellige mennesker; det betyder forskellige ting for den samme person, afhængigt af sæsonen, omgivelserne, grunden til et måltid. Det handler om årstiden, sæsonen, selskabet. En bagt kartoffel propfyldt med terninger af stegt aubergine og tahin vil være det, der er brug for om efteråret, men når det bliver sommer, vil vi have glatte kølige nudler eller silkeagtig tofu. Det handler ikke kun om, hvad vi spiser – det handler lige så meget om, hvordan og hvorfor vi spiser.

Hvilken opskrift i bogen får jer til at tænke på jeres mor?

Yotam: Kyllingekødboller med kartofler og citron. De får mig til at tænke på begge mine forældre, der lavede meget mad i mit barndomshjem. Der var altid kødboller i en eller anden form.

Helen: Kylling congee med porcheret kylling, som altid stod og simrede på komfuret lørdag morgen og ventede på, at vi skulle vågne – normalt ved 11-tiden, som var det perfekte tidspunkt for congee.

Tara: Tomatsuppen. Når jeg havde fri fra skole som barn, var en dåse Heinz-tomatsuppe det oplagte valg. Vores version (i Ottolenghi Comfort er tomatsuppen med ristet aubergine og rød peber) har ændret sig en del fra det udgangspunkt, men den vækker stadig minder om barndommens tomatsuppe.

Verena: Min Tilbage til barndommen-marmorkage. Den bærer så stærke og gode minder om fødselsdage og familiesammenkomster, hvor min mor stod for al bagning.

Hvad kan I godt lide at spise derhjemme, når I er alene?

Yotam: Hurtige toasties, som jeg steger på en pande, med en hvilken som helst ost, der er i nærheden, plus lidt pickles eller noget fermenteret. Det kunne f.eks. være cheddar og feta med skiver af syltet agurk, eller comte med kimchi. Det er også godt at smøre med lidt smør, mayo eller sennep (eller alle tre).

Helen: Jasminris lavet i mikrobølgeovn serveret med stegt æg, lup cheong-pølse og Chili Crisp (kinesisk chiliolie). To-minutters ramennudler med tangdrys og frosne gyozas med en klat Sriracha-chilisauce.

Tara: Jeg elsker at stable fyld i et stort romainesalatblad og spise det med hånden. Store skiver af stegt aubergine, terninger af saltet feta, baba ganoush, kogte æg og zhoug sauce (grøn sauce med frisk koriander og grøn chili). Og derefter mørk chokolade dyppet i tahin!

Verena: En stor skål dampende nudler eller pasta rammer altid plet – men det skal enten være ramen (eller udong), spaghetti eller linguini. Der er noget så tilfredsstillende ved at holde skålen lige under hagen og slurpe nudlerne op!

Foto af forfatterne – credit Jonathan Lovekin. PRinterview oversat og bragt med tilladelse fra Penguin Random House.

LÆS OGSÅ: Ottolenghis kogebøger. Til dig der vil have madoplevelser udover det sædvanlige


Ottolenghi Comfort – Mad, der gør dig glad

ottolenghi, comfort

Ottolenghi Comfort er den nyeste kogebog fra Yotam Ottolenghi med mere end 100 opskrifter, der forvandler simpel comfort food til lækre smagsoplevelser. 

Sammen med tre sultne venner går Yotam på opdagelse i minder fra barndommen og rejser, og udforsker hvad comfort food betyder for dem hver især. De udforsker madens evne til at skabe relationer og minder, og undersøger de fire elementer af comfort: “Hvem vi spiser med”, “Hvorfor vi spiser”, “Hvad vi spiser” og “Hvordan vi spiser”.

Ottolenghi Comfort er en hyldest til hjemmelavet mad; til de minder, vi skaber og videregiver, fra sted til sted og fra generation til generation. Det er nye bud på klassiske retter som pasta og kartofler, retter i fad, nudler, supper og søde sager. En skål pasta bliver til karamelliserede løg-orecchiette med hasselnødder og sprød salvie, en varm suppe bliver til ostebrødssuppe med savoykål og cavolo nero, og en tallerken mos bliver til aligot-kartoffelmos med porrer og timian. Det er retter, der føles både nostalgiske og nye, velkendte og friske. 

Du kan købe Ottolenghi Comfort online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.


Andre Ottolenghi-kogebøger

Enkelt

Enkelt, Yotam Ottolenghi, Ottolenghi, kogebog, kogebøger, nem mad, let mad, lækker mad

I ENKELT viser stjernekokken Yotam Ottolenghi, hvordan store smagsoplevelser og madlavning kan gøres helt simpelt alt efter, hvordan du selv arbejder bedst i et køkken.

Er du typen, der vil lave hurtig mad med få ingredienser, holder du af at forberede maden i god tid eller foretrækker du at lave ovnretter, der passer sig selv i timevis. Der er mulighed for det hele med ENKELT.

ENKELT er en stor og flot kogebog med 130 opskrifter – både til den hurtige aftensmad og til trerettersmenu.

Du kan købe ENKELT af Yotam Ottolenghi online her eller i din lokale boghandel.


Ottolenghi Testkøkken – Shelf Love

Ottolenghi Comfort - mad, der både er ny og nostalgisk

Da hverdagen i 2020 blev vendt på hovedet, gik Yotam Ottolenghi og holdet i hans testkøkken, OTK, i gang med at skabe opskrifter ud fra det, de havde i køkkenskabe, kølekabe, frysere og spisekamre. Ottolenghis forretninger var lukket, men det førte til den første kogebog OTK, hvor Ottolenghi og hans team videregiver deres erfaringer med at lave god og velsmagende mad med de ingredienser, man har i sit køkken. 

For de opdagede, at med know-how og opfindsomhed kan enhver ret få det umiskendelige Ottolenghi-udtryk.

Dette er en kogebog til dig, der ikke er bleg for at plyndre dit køleskab, dine skuffer og se, hvad der gemmer sig bagerst i din fryser. Der kan komme eksklusive madoplevelser ud af alting.

Du kan købe OTK Ottolenghi Test Køkken 1 – Shelf Love online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Ottolenghi Testkøkken – Ekstra lækkert

Ottolenghi Comfort - mad, der både er ny og nostalgisk

Extra Good Things er en hyldest til grøntsagerne. Det er mad med mellemøstlig inspiration med et twist, f.eks. kardemomme sammen med vanilje eller allehånde til tomaterne, og med et sidste touch, som kan være en syrlig salsa eller syltede urter.

Bogen handler om kreativitet og overflod, om at vælge og vrage, mixe og matche. Det er en udforskning af det specielt ottolenghiske via dressinger og saucer, olier og syltede sager, drys og sprøde islæt, salsaer og pickles, fermenter og saltkonservering og grunddesserter. Det er opskrifter på alt det ekstra, der gør en allerede god ret vidunderligt meget bedre.

Ottolenghi Test Køkken præsenterer 75 slags tilbehør og 10 desserter. Tilbehøret præsenteres i en enkelt opskrift, og der er forslag til andre retter, hvor det kan tilføje den ekstra nuance, som gør hele forskellen.

Du kan købe OTK Ottolenghi Test Køkken 2 – Ekstra lækkert online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.