CarlsenPuls Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge Young Adult-romaner

Bøger du skal læse, imens du lytter til Taylor Swifts album Folklore

taylor swift, folklore, ya, young adult, ungdomsbøger, læseliste, ya

Foto: © Taylor Swift

Kan du heller ikke få nok af Taylor Swifts senest album? Her er de bøger, du skal læse, imens du lytter til folklore.

Taylor Swift overraskede alle med et nyt album denne sommer. Hvis du heller ikke kan få nok af tonerne til folklore-albummet, får du her en række personlige anbefalinger til, hvilken bog der passer til de forskellige sange. Derfor: På med playlisten og læs, læs, læs!

Lyt til albummet her!


1. the 1

Forgyldte muligheder, solrige sommerdage og masser af hvad nu hvis-spørgsmål er det, jeg tænker på, når jeg lytter til the 1. Den får mig altid til at tænke på Becky Albertalli og Adam Silveras fællesroman Hvis det er os.

Hvis det er os af Becky Albertalli og Adam Silvera


hvis det er os, adam silvera, becky albertalli, ya, young adult

Da to drenge støder sammen på et posthus i New York er det måske skæbnen. Eller måske er det ikke …

Ben er ved at sende sin ekskæreste ejendele retur efter et break up, da han støder ind i Arthur, der kun er i New York sommeren ud for at arbejde. Her kæmper han for at føle sig hjemme. Deres møde er kort, men de finder hinanden igen ved hjælp af Craigslist.

Måske er det skæbnen, men efter en række katastrofale første dates, er de måske nødt til at indse, at det slet ikke var meningen, at de skulle finde sammen. Men hvad nu hvis det er?

Du kan købe Hvis det er os online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


2. cardigan

But I knew you’d linger like a tattoo kiss / I knew you’d haunt all of my what-ifs med disse linjer er den første bog jeg kommer til at tænke på Leah på offbeatet af Becky Albertalli.

Leah på offbeatet af Becky Albertalli


Leah på offbeatet, Lovebooks

Som trommeslager i et band har Leah intet problem med at finde takten – men det er ikke helt så let i det virkelige liv. Hun elsker at tegne, men tør ikke vise sine tegninger til nogen. Og selvom hendes mor ved, at hun er biseksuel, har Leah endnu ikke fortalt det til sine venner – ikke engang til sin bedste ven Simon, som er homoseksuel.

Afslutningen på high school nærmer sig, der er spændinger og uro blandt vennerne, og det går efterhånden op for Leah, at hun måske er ved at forelske sig i en af dem.

En fortælling om den første store forelskelse, om at acceptere sin seksualitet og om angsten for at skulle stå på egne ben

Du kan købe Leah på offbeatet online, fx på Saxo.com, eller hos din lokale boghandler. 


3. the last great american dynasty

Albummets tredje nummer behøver dårligt starte før jeg tænker American Royals af Katharine McGee, særligt Samantha, der er lillesøster til tronarvingen. Og hvordan kan man andet med denne tekst?

Filled the pool with champagne and swam with the big names / And blew through the money on the boys and the ballet / And losing on card game bets with Dalí

American Royals af Katharine McGee


american royals, katharine mcgee, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, ya-bøger

Siden Amerika vandt Uafhængighedskrigen, som gjorde George Washington til konge, har Washington familien siddet solidt på tronen.

Til at overtage tronen er prinsesse Beatrice, der er modsat sin festglade og rebelske søster Samantha, er den perfekte tronfølger. Hun ved nemlig, at tronen altid kommer i første række.

På den anden side står Daphne og Nina, som ikke har blåt blod i årene, men som alligevel vil gøre alt for at træde ind den royale familie. De fire unge kvinder må kæmpe sig gennem drama, sladder, intriger og hed romantik i verdens mest glitrende royale familie.

Du kan købe American Royals online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Uden filter – den ultimative Q&A med Sarah Engell

4. exile

No spoilers, men denne sang er som skrevet til Prinsen af ondskab – særligt anden bog Kongen af mørke! Det er næsten skræmmende hvor rammende teksten er. Og så har jeg ikke sagt for meget.

Folk of the Air (1) – Prinsen af ondskab af Holly Black


holly black, fantasy, magi, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, serier, serie, ya-bøger

Da Judes forældre bliver brutalt myrdet, bliver hun og tvillingesøsteren bortført til elvernes magiske verden.

De kæmper en hård kamp mod den arrogante adel, der finder de to menneskebørn latterlige og grimme. Især Jude står for skud.

Med livet som indsats forsøger hun at modsætte sig deres nedværdigende blikke. Hun tager til genmæle, og i sin kamp for at opnå respekt, får hun magtfulde fjender.

Men Jude er ikke uden evner, og hun finder snart ud af, hvordan hun opnår det, hun tørster allermest efter: magt.

Du kan købe Prinsen af ondskab i Bog & idé eller i din lokale boghandel.


5. my tears ricochet

Soundtracket til Kære Evan Hansen-musicalen er helt igennem fantastisk, men Taylor Swifts my tears ricochet får mig alligevel til at tænke på bogudgaven af Evans historie.

Kære Evan Hansen af Val Emmich m.fl.


YA, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, kære evan hansen, deaer evan hansen, Steven Levinson, Benj Passek og Justin Paul, Val Elmich.

Evan har altid følt sig alene. Men da hans brev til sig selv havner i de forkerte hænder, bliver han pludselig trukket ind i en families sorg over tabet af deres søn, åbner nye muligheder sig. Pludselig har den angstramte Evan et nyt formål.

Han er selvsikker, og han går viralt. Alle dage er fantastiske. Indtil alt truer med at falde sammen, og han bliver konfronteret med sin værste fjende: Sig selv.

En hvid løgn fører til store sandheder i denne varme coming-of-age-fortælling om sorg, autenticitet og kampen for at høre til i en tid med hurtige forbindelser og dyb isolation.

Du kan købe Kære Evan Hansen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


6. mirrorball

I’m a mirrorball / I can change everything about me to fit in / You are not like the regulars / The masquerade revelers / Drunk as they watch my shattered edges glisten.

Med disse ord kommer jeg øjeblikkeligt til at tænke på En af os lyver af Karen M. McManus, der netop handler om alt det, vi skjuler under facaden.

En af os lyver af Karen M. McManus


Bøger du skal læse, imens du lytter til Taylor Swifts album Folklore

Alle har hemmeligheder, ikke? Det, der betyder noget, er hvor langt du vil gå for at beskytte dem.

Fem elever mødes en helt almindelig mandag eftermiddag på Bayview High til eftersidning. Men en af dem kommer ikke ud i live, og de er resterende fire er alle mistænkte for mordet på deres klassekammerat.

Men hvem gjorde det? Var det stræberen Brownyn, den populære Addy, Nate med det dårlige ry eller sportsstjernen Cooper?

En ting er sikkert: Simon havde planer om poste noget saftig sladder på sin app om de fire andre.

Du kan købe En af os lyver online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: 60 uger. 2 forfattere. 1 udfordring. Det her er bogelskernes yndlings-binge lige nu

7. seven

Det er svært ikke at komme til at tænke på Twilight-sagaen med denne sang, der så fint fremkalder den kærlighed, der er mellem Bella og Edward.

Twilight (5) – Midnatssol af Stephenie Meyer


Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Den populære historie tager en ny og mørkere drejning, når den fortælles af Edward.

Mødet med Bella er både det mest skræmmende og det mest fascinerede, han har oplevet som vampyr, og efterhånden som flere fængslende detaljer gives om Edwards fortid og om hans dybeste tanker, forstår vi endnu bedre, hvorfor dette er hans livs største kamp. Hvordan kan han retfærdiggøre at følge sit hjerte, når det betyder, at han samtidig udsætter Bella for fare?

Midnatssol tager Stephenie Meyer os tilbage til den verden, der har betaget millioner af læsere og giver os en episk roman om udødelig kærlighed

Du kan købe Midnatssol online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


8. august

But I can see us lost in the memory / August slipped away into a moment in time / ‘Cause it was never mine / And I can see us twisted in bedsheets / August sipped away like a bottle of wine / ‘Cause you were never mine

Med sådan et omkvæd kan jeg ikke lade være med at tænke på, om Taylor Swift har læst Det øjeblik du tvivler af Sarah Engell. Sangen er spot on!

Det øjeblik du tvivler af Sarah Engell


Det øjeblik du tvivler Sarah Engell

Vigga er skater, en rigtig dygtig skater, og som ung kvinde i en mandesport skal man være hårdfør. Så Vigga har droppet dating og træner intensivt for at bevise, at kvinder er lige så gode til at skate som mænd. Lige indtil hun uventet forelsker sig.

Han er lækker, han er cool, han er skarp. Han ser ind under Viggas hårde ydre og vil gøre alt for at passe på hende. Også da hun pludselig begynder at modtage ubehagelige trusler.

Men truslerne og de ækle beskeder fortsætter. Og de bliver værre og værre. Nu skal Vigga for alvor til at passe på, for den, der står bag, har ikke tænkt sig at lade hende slippe.

Du kan købe Det øjeblik du tvivler online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


9. this is me trying

Jeg har det på samme måde med this is me trying som med august. Den sender mine tanker i retning af Ditte Wieses Og så drukner jeg …

They told me all of my cages were mental / So I got wasted like all my potential / And my words shoot to kill when I’m mad / I have a lot of regrets about that

Og så drukner jeg … af Ditte Wiese


all the feels, Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen,

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være lige så perfekt og dygtig som sine venner. Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt.

Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret.

Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Du kan købe Og så drukner jeg … online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Din næste store læseoplevelse står skrevet i stjernerne

10. illicit affairs

Hvis jeg skulle beskrive Nikolai Lantsov med én sang, så ville jeg beskrive ham med illicit affairs. Make sure nobody sees you leave / Hood over your head, keep your eyes down / Tell your friends you’re out for a run / You’ll be flushed when you return

King of Scars (1) – Den besatte konge af Leigh Bardugo


all the feels, den besatte konge, king of scars, nikolai lantsov, grisha, grishaverse, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, bog, bøger, læs, læsning, ungdomsroman, leigh bardugo

Nikolai Lantsov er en hemmelighedsfuld prins. Ingen kender til de rædsler, han gennemgik under borgerkrigen i hans land. Og han har ingen planer om at afsløre dem for nogen.

Nikolai er tvunget til at søge nye alliancer, da en voksende trussel mod den svækkede Grisha-hær nærmer sig.

Imens kæmper Nikolai selv med en mørk magi, der spreder sig inden i ham dag for dag, og som truer med at tilintetgøre det, han har kæmpet for.

Men nogle hemmeligheder bør forblive hemmelige, og nogle sår kan aldrig heles.

Du kan købe Den besatte konge online eller i din nærmeste boghandel. 


11. invisible string

Der er et eller andet over incisible string, der får mig til at tænke på Evighedssøn af Adam Silvera. Måske er det titlen, måske er det den urbane setting.

Eivhgedssøn af Adam Silvera


Adam Silvera, evighedssøn, infiinity son, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, fantasy

Brødrene Emil og Brighton er vokset op i New York og har altid set op til en gruppe magikere, Spell Walkerne, som har svoret at bekæmpe Specterne, som tilegner sig magiske evner på bekostning af andre magiske væsner.

Brighton ville ønske, han selv var en Spell Walker, så han kunne tilslutte sig kampen mod de onde.

Emil ønsker bare, at kampene skal stoppe. En dag viser det sig dog, at han har magiske evner, som placerer ham midt i kampens hede. Det slår revner i forholdet til broren. Broderskab, kærlighed og loyalitet bliver sat på prøve, og ingen slipper uskadt fra kampene.

Du kan købe Evighedssøn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


12. mad woman

Does a scorpion sting when fighting back? / They strike to kill, and you know I will. Med disse ord melder Bri sig i mine tanker fra On the Come Up af Angie Thomas, der med sin skarpe tunge og syge beats forsøger at opnå sine drømme og retfærdighed.

On the Come Up af Angie Thomas


YA, Young adult, On the come up, Angie Thomas, ungdomsbog, the hate u give

Bri drømmer om at blive en stor rapper, og som datter af en legendarisk rapper, der døde, inden han slog igennem, har hun et hul at udfylde.

Da Bris mor mister sit job, begynder ubetalte regninger og frygten for at miste deres hjem at fylde alt. Det går op for Bri, at hun ikke bare kan gå og drømme om at slå igennem på hip hop-scenen.

Hun SKAL slå igennem.

On the Come Up er den længe ventede 2’er fra Angie Thomas, hvis stærke debut The Hate U Give blev en international bestseller, som også er blevet filmatiseret. 

Du kan købe On the Come Up online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Hæng ud med dine læsevenner ― sådan starter du en digital læseklub

13. epiphany

Denne sang tager egentlig udgangspunkt i de oplevelser, Taylors bedstefar havde i militæret, men også om at finde ro i sine drømme. Uden at sige for meget om hvorfor, kommer jeg til at tænke på Mørke rum af Kristina Aamand.

Mørke rum af Kristina Aamand


all the feels, Mørke rum, Kristina Aamand, YA

Sophia starter i sygeplejepraktik på Klinikken for seksuelle overgreb. Veninden Maysun har regnet formlen på det gode liv ud, men kan hun være sikker på, at hun har regnet rigtigt.

Et sted langt borte får Parvati et ægteskabstilbud, som gør hendes forældre glade, men kan hun leve op til de krav, en mand stiller sin hustru?

Elias, Sophias storebror, er fornuftig og ansvarlig, der drømmer om Nanna, men da han er alene med hende, bliver drømmen til et mareridt. 

Og så er der pigen, der ligger alene, indtil døren til hendes værelse går op, og hun forsvinder ind i det mørke rum.

Du kan købe Mørke rum online, fx hos saxo.com eller hos din lokale boghandler. 


14. betty

Hivs du nogensinde har prøvet at slå op med en veninde, så skal du ikke kun læs Savn mig ikke af Carrie Fountain, du skal også lytte til denne sang.

Savn mig ikke af Carrie Fountain


Savn mig ikke YA, young adult, ungdomsbog,

Nogle gange er venskaber så stærke, at de erstatter al familie. Det er sådan Miranda og Syd har det med hinanden. Deres mødre er væk, og de har kun deres fædre.

En dag forsvinder Syd bare og efterlader en knust Miranda. Hvorfor?

Det bliver et spørgsmål, der plager Miranda nat og dag, og til sidst beslutter hun sig for at finde Syd, for hun kan ikke bære tanken om, at hendes bedste veninde er alene med de problemer, som hun tilsyneladende har fortiet.

Det bliver en rejse, der afslører hemmeligheder om Syd, hendes familie, og ikke mindst om … Miranda.

Du kan købe Savn mig ikke online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel. 


15. peace

I never had the courage of my convictions / As long as danger is near / And it’s just around the corner, darlin’ / ‘Cause it lives in me / No, I could never give you peace. Taylor Swift må være Patrick Ness-fan, for peace passer virkelig godt til Burn.

Burn af Patrick Ness


Burn, Patrick Ness, YA

Verden ender i flammer, og det begynder med en drage, en profeti og en helt almindelig pige.

Sarah Dewhurst og hendes far lever en fattig tilværelse som outsidere i den lille by Frome. Tilværelsen tvinger dem til at hyre en drage til at hjælpe til på gården, noget som kun de allerfattigste gør.

Da Kazimir lander på gården, vækker hans Sarahs nysgerrighed. Drager bør ikke have en sjæl, men den insisterer på at beskytte hende. Kazimir ved noget, Sarah ikke ved. Han er ankommet til gården med viden om en profeti. En profeti, der involverer en snigmorder, en dragetilbedende kult, to FBI-agenter og Sarah selv.

Du kan købe Burn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


16. hoax

You know I left a part of me back in New York / You knew the hero died so what’s the movie for? / You knew it still hurts underneath my scars / From when they pulled me apart

Åh, den kærlighed … Den kan både være den bedst og den værste følelse i verden. Nogle gange på samme tid, og uden at sige for meget, får hoax mig straks til at tænke på Izzy + Tristan af Shannon Dunlap.

Izzy + Tristan af Shannon Dunlap


Izzy + Tristan, YA, young adult, Shannon Dunlap

Tristan er 16 år, genial til skak og bor hos sin tante i Brooklyn sammen med sin fætter Marcus. Marcus er pusher og styrer nabolaget med hård hånd.

Han udnytter også Tristans skaktalent til at vinde penge.

Da Izzy flytter med sin hvide familie til den sorte bydel, forelsker hun og Tristan sig hovedkulds i hinanden.

Men deres kærlighed giver dem store problemer – ikke kun fordi de kommer fra to helt forskellige miljøer, men også fordi Marcus er interesseret i Izzy og slet ikke kan acceptere at Tristan ser Izzy.

Du kan købe Izzy + Tristan online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.