Fiktion Aktuelt Inspirationslister og guides

10 romaner du skal læse i 2021 – her venter fantastiske læseoplevelser

romaner du skal læse i 2021

Hvilke romaner skal du læse i 2021? Uanset om du er til store romaner, historisk fiktion eller gribende familieportrætter, kan du glæde dig til en perlerække af bøger i det kommende år.


Årets første 6 måneder byder bl.a. på nyt fra Thomas Korsgaard, Camilla Grebe og Ane Riel.

Læs med her og bliv inspireret til, hvilke bøger der skal stå øverst på din læseliste!

Anbefalinger til 10 gode romaner du skal læse i 2021

Rakel Haslund-Gjerrild: Adam i Paradis

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ – “Fremragende … en intens romanoplevelse” – JYLLANDS-POSTEN

“Det er saftspændt sprog og fortræffelig litteratur .. Et frydefuldt lille mesterværk ..” – INFORMATION

“Det er som at læse en nyudgivelse af en af de helt store forfattere fra den skelsættende tid tilsat nutidig lyrisk magi.”” – LITTERATURSIDEN.DK

I 1913, på toppen af sin karriere, maler den danske billedkunstner Kristian Zahrtmann et portræt af det første menneske, der udstråler begær og erotik. Adam i Paradis.

Udenfor murene i hans eksotiske atelier i villaen på Frederiksberg har København imidlertid været vidne til to store retsforfølgelser af homoseksuelle.

Med inspirationen fra den ikoniske malers kunst og tid har Rakel Haslund-Gjerrild skabt en roman om århundredskiftets kulturelite og deres krukkeri, intriger og kærlighed på trods.

“Et frydefuldt lille mesterværk” – Information
 ★★★★★ – Jyllands-Posten
“Litterær kunst fra allerøverste hylde” – Weekendavisen
♥♥♥♥♥ – Politiken
“Stilsikkert sprog og lyrisk magi” – Litteratursiden.dk

Du kan købe Adam i Paradis online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandelCamilla Grebe: Alle lyver

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ – “Svensk krimi fra øverste hylde” – JYLLANDS-POSTEN

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ “En kvalitetskrimi af allerbedste slags” – FINDALS KRIMISIDE (læs anmeldelsen af Alle lyver her)

Camilla Grebe, Alle lyver, svensk krimi, krimi

En nat bliver Maria vækket til beskeden om, at hendes steddatter er forsvundet.

Efter flere samtaler med politiet, går det op for Maria, at hendes mand mistænkes for at have slået sin datter ihjel. Det nægter hun at tro, for hun kender sin blide, elskelige og omsorgsfulde mand.

Men alt begynder at smuldre omkring hende. Pludselig kommer hun i tvivl.

Kan han virkelig have begået en så grusom forbrydelse? Hvem kan hun stole på? Hvem taler sandt og hvem lyver?

Alle lyver er femte selvstændige bind i Camilla Grebes serie Den mørke side.

Du kan købe Alle lyver online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Thomas Korsgaard: Man skulle nok have været der

Thomas Korsgaard er klar med den længe ventede afslutning på hans romantrilogi om Tue, og helt sikkert en af de romaner du skal læse i 2021.

Thomas Korsgaard var blot 21 år gammel da han debuterede med den første bog om Tue Hvis der skulle komme et menneske forbi, som siden hen har ligget på bestsellerlisterne. Debuten blev fulgt op af nr 2. En dag vil vi grine af det.

LÆS OGSÅ: Thomas Korsgaard: Jeg vil fortælle om “taberne”. Fordi jeg kender dem. Det er dét, jeg kommer af.

Thomas Korsgaard, Man skulle nok have været der, En dag vil vi grine af det, Hvis der kommer et menneske forbi

Tue bor ikke længere hjemme – ja, faktisk bor han slet ingen steder, da han er blevet smidt ud af sin lejlighed på Frederiksberg.

Nu aner han ikke, hvor han skal tage, for han kan i hvert fald ikke tage hjem til Skive og sin voldelige far. I stedet flakker han rundt på gaden, indtil han en dag møder pigen Victoria, som lever et ganske andet liv end han selv.

Man skulle nok have været der er tredje bog om Tue, som vi mødte første gang i Hvis der skulle komme et menneske forbi. En rammende fortælling om at stå udenfor fællesskabet og drømme om at finde hjem.

Du kan købe Man skulle nok have været der online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Alex Schulman: Overleverne

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ – “En fantastisk bog. Ubarmhjertig, øm og overraskende” – FEMINA

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ – “Et brilliant psykologisk drama” – JYLLANDS-POSTEN

“En stærk og uafrystelig fortælling” – LITTERATURSIDEN.DK (Læs hele anmeldelsen af Overleverne her)

Overleverne

For første gang i 20 år er tre brødre kørt sammen op til den ødegård i Sverige, hvor de har tilbragt alle deres barndoms somre. Med sig har de deres mors aske, som de har planlagt at sprede ved stedet.

Sidst de besøgte stedet skete der noget, der resulterede i, at de aldrig tog tilbage til ødegården. Noget de aldrig har talt om, og som de tre brødre opdager, at de har meget forskellige erindringer om.

Overleverne er en rørende og foruroligende roman om at forstå sin familie og om at genopleve sin barndom og de hændelser, man er præget af.

Du kan købe Overleverne online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.

Se en video nederst på siden hvor forfatter Alex Schulman fortæller om inspirationen bag romanen Overleverne.Anna Grue: Døden i kurbadet

Anne Grue er klar med endnu en skøn hyggekrimi i serien om efterlønner Anne-Maj Mortensen, som vi mødte første gang i Mysteret i genbrugsen.

LÆS OGSÅ: Den danske Agatha Christie. Anna Grue skriver hyggelige bestsellerkrimier

Anne-Maj Mortensen er taget på luksus-kurbad efter en knæoperation.

Knæet værker, og det hele går lidt langtsom på grund af krykkerne.

Men da en af de andre kurgæster dør, sætter Anne-Maj smerterne til side og går i gang med sin egen efterforskning – også selvom den ikke ligefrem behager det lokale politi. 

Døden i kurbadet er andet selvstændige bind i Anne Grues hyggekrimiserie om efterlønneren Anne-Maj Mortensen.

Du kan købe Døden i kurbadet online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Ane Riel: Urværk

Ane Riel som har skrevet de prisbelønnede romaner Harpiks og Slagteren fra Liseleje er klar med endnu en usædvanlig roman om skæve eksistenser.

LÆS OGSÅ: Ane Riel skriver, så du bliver varm om hjertet, mens det løber dig koldt ned ad ryggen

Tiden er ved at rinde ud for Alma. Nu forbereder hun sig på at gå i stå sammen med det bornholmerur, som har fulgt hende igennem årtiers sorger og glæder.

Et uventet møde med en lille dreng puster nyt liv i den gamle kone, og samtidig ruskes der op i mindet om ægtemanden Otto og det, der skete med ham. Kun Alma kender sandheden, og den kan hun ikke altid huske.

Urværk er en kærlig skildring af et menneske, som forsøger at finde en fredfyldt afslutning på et langt liv. Det er svært, når nu Otto blev som han blev og Alma gjorde som hun gjorde. Og det bliver ikke lettere af, at både livet, døden og tiden spiller Alma et puds. 

En gribende og usædvanlig fortælling om livet.

Du kan købe Urværk online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Madeline Martin: Den sidste boghandel i London

Madeline Martin er klar med sin New York Times bestseller, den historiske roman om den unge Grace, der under 2. verdenskrig får job i en faldefærdig boghandel.

Elsker du romaner om 2. verdenskrig? Så tag et kig på denne liste med 20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

Skøn historisk roman om mod og udholdenhed i et lokalsamfund under Anden Verdenskrig.

Grace ankommer til London i 1939 med høje forventninger til sit nye fremtidige liv. Hun har lagt planer med veninden, Viv, om fest og farver og og drømmer om jobs i glamourøse stormagasiner. Efter moderens død er Grace blevet smidt ud af sit barndomshjem af sin skruppelløse onkel og ankommer derfor tomhændet uden en anbefaling med til at søge et nyt job.

Graces mors gamle veninde, Mrs. Weatherford åbner sit hjem for de to unge kvinder, og hjælper Grace med et midlertidigt arbejde i den faldefærdige boghandel, Primrose Hill Books. Den gamle boghandler, Mr. Evans, er en tvær mand, som først afviser Grace og hendes idéer for butikken. Men som tiden går, får hun mere ansvar og blod på tanden, hjulpet på vej af butikkens brogede kundeskare. Og i blandt dem, den flotte pilot, George Anderson.

Du kan købe Den sidste boghandel i London, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Jesper Bugge Kold og Mich Vraa: Pigen fra det store hvide skib

Er du til historiske romaner? Så er Pigen fra det store hvide skib en af de romaner du skal læse i 2021. Siden udgivelsen har den nemlig ligget i toppen af landets bestsellerlister.

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ – “En vellykket stor fortælling … velskrevet og troværdig” – FEMINA

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ – “En fejende flot roman” – POLITIKEN

“En rigtig god og vellykket roman” – LITTERATURSIDEN.DK

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐”Kold og Vraa har skabt en velskrevet roman om en verden i opbrud” – BOOKMEUPSCOTTY. (Læs hele anmeldelsen af Pigen fra det store skib her).

Mich Vraa, Jesper Bugge Kold, Pigen fra det store hvide skib, Jutlandia, Koreakrigen

Historisk bestsellerroman af Jesper Bugge Kold (Tiden før døden) og Mich Vraa (Trilogien om Dansk Vestindien).

Den 23. januar 1951 afsejler hospitalsskibet Jutlandia fra Langeliniekajen med kurs mod Korea. Om bord er den unge, idealistiske sygeplejerske Molly Dahl, som i kraft at sit arbejde på operationsgangen på Odense Sygehus under besættelsen har stiftet bekendtskab med døden på nært hold. Men befrielsen gav også Molly tunge, personlige oplevelser med i bagagen.

I Korea har elleveårige Yun mistet alt. Mens napalmflammerne æder alt, hvad hun har kendt, flygter hun mod syd, ind midt i slagmarkens ragnarok.

For både Molly og Yun er rejsen mod Sydkorea en mulighed for at starte forfra, at få et nyt og bedre liv. Men det skal vise sig at være en lang og uforudsigelig rejse. 

Du kan købe Pigen fra det store hvide skib online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.Lone Theils: De usynlige

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ – “Konstant højt tempo” – JYLLANDS-POSTEN

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ – “Man sidder med hjertet oppe i halsen” – KRUMMES KRUMMELURER (Læs hele anmeldelsen af De usynlige her)

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ “En page-turner med et budskab” – FRU TULSTRUP

LÆS OGSÅ: Lone Theils fortæller den virkelige (og skræmmende) historie bag Nora Sand-krimien De usynlige

Lone Theils, De usynlige

Under en ferie i Danmark bliver journalisten Nora Sand vidne til et drab, der viser sig at have forbindelse til Storbritanniens absolutte elite. Hun kommer på sporet af en gruppe mennesker, der ikke skyr nogen midler for at dække over fortidens synder.

Mennesker med penge, magt og indflydelse nok til at få ethvert problem til at forsvinde – og de anser Nora for at være præcis sådan et problem. Hendes eneste chance for redning bliver at opsøge sit værste mareridt.

De usynlige er femte bind i krimiserien om den danske journalist Nora Sand, der bor i London.

LÆS OGSÅ: Lone Theils fortæller den virkelige (og skræmmende) historie bag Nora Sand-krimien De usynlige

Du kan købe De usynlige online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.Sarah Engell: Den kinesiske tvilling

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ – “Jeg synes virkelig godt om ‘Den kinesiske tvilling” – FINDALS KRIMISIDE (Læs hele anmeldelsen af Den kinesiske tvilling her)

“Jeg har allerede lyst til at læse den igen” – BOGBLOGGER.DK

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ – “En dirrende intens og sært foruroligende thriller om familiens komplekse anatomi.” – BERLINGSKE

I en lille jysk provinsby sker en række forfærdelige forbrydelser.

En grav graves op, et barn kidnappes, og en kvinde forsvinder. Ved hver af gerningsstederne er eneste spor forskellige kinesiske tegn op, som bliver efterladt af forbryderen.

Midt i en personlig tragedie og med en mand, der pludseligt er blevet lam, bestemmer Eva sig for at finde svaret på hvem, der står bag forbrydelserne og hvorfor.

Det viser sig, at fortiden har en skræmmende og overraskende rolle.

Du kan købe Den kinesiske tvilling online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Familien er altid vigtigst. Altid … Smuglæs i Sarah Engells thriller Den kinesiske tvillingromaner du skal læse i 2021

Leder du efter flere anbefalinger til gode romaner du skal læse i 2021? Se oversigten over alle vores inspirationslister og guides her.

Du kan også holde øje med vores kommende udgivelser her.

Alex Schulman fortæller om inspirationen bag sin roman Overleverne: