Historiske romaner Romaner Skønlitteratur

Xiania 1: Klara. Et glamourøst og beskidt drama om jazztidens Oslo af Lotta Elstad

Xiania 1: Klara. Et glamourøst og beskidt drama om jazztidens Oslo af Lotta Elstad

Xiania 1: Klara er den første roman i ny trilogi af forfatter Lotta Elstad, der tager os med tilbage til en stinkende fattig, men pulserende underverden i datidens Kristiania (Xiania).

Året er 1922. Klara tager toget fra en lille norsk flække til storbyen Kristiania for at håndtere en uønsket graviditet. Hun er 19 år gammel, og i hånden har hun en lap papir med et navn og en adresse: Madam Zavarella, Elvegata 2. Efter en abort, som næsten koster Klara livet, bliver hun en del af den sammensatte verden omkring Madam Zavarella i slummen Vaterland.

Det er en stinkende, fattig, pulserende underverden, men hos Madam Zavarella er der pengesedler gemt i alle sprækker af det vakkelvorne hus, forbindelser til de finere kredse på Bygdøy, og selvom det er forbudstid, flyder alkoholen frit.

LÆS OGSÅ: 25 historiske romaner til din læsning

Før Klara ved af det, har hun fået kort hår og bukser og færdes hjemmevant i byens natteliv, hvor hun føler sig splittet mellem revolutionære Matteo og smukke Leander.

Xiania 1: Klara er et portræt af en ung kvindes møde med et sydende Kristiania og med en farverig, excentrisk flok af outsidere – og et portræt af jazztiden i Norge, dengang Oslo hed Kristiania med X.   Det er første bind i en trilogi og hvert bind følger en ny karakter fra det samme univers.

Bogen er oversat til dansk af forfatter Thomas Korsgaard.

LÆS OGSÅ: Thomas Korsgaard fortæller om Snydt ud af næsen

Xiania – Klara af Lotta Elstad:


Xiania

Året er 1922. Klara tager toget fra en lille norsk flække til storbyen Kristiania (Xiania) for at håndtere en uønsket graviditet. Hun er 19 år gammel, og i hånden har hun en lap papir med et navn og en adresse: Madam Zavarella, Elvagata 2.

Efter en abort, som næsten koster Klara livet, bliver hun en del af den sammensatte verden omkring Madam Zavarella i slummen Vaterland. Det er en stinkende, fattig, pulserende underverden, men hos Madam Zavarella er der pengesedler gemt i alle sprækker af det vakkelvorne hus, der er en automobil i gården, forbindelser til de finere kredse på Bygdø, og selvom det er forbudstid, flyder alkoholen frit. Før Klara ved af det, har hun fået kort hår og bukser og færdes hjemmevant i byens natteliv, hvor hun føler sig splittet mellem revolutionære Matteo og smukke Leander.

Xiania er et portræt af en ung kvindes møde med et sydende Kristiania og med en farverig, excentrisk flok af outsidere. Det er et glamourøst og beskidt drama om jazztidens Oslo. Xiania 1: Klara er første bind i en planlagt trilogi af den norske forfatter Lotta Elstad.

Du kan købe Xiania 1: Klara online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel fra 2. april.