Aktuelt Boganmeldelser Danske romaner Historiske romaner Merete Pryds Helle Skønlitteratur

Ugens anbefaling | Det vågne hjerte af Merete Pryds Helle

ugens anbefaling, lindhardt og ringhof, merete pryds helle, det vågne hjerte

Bliv tippet om din næste store læseoplevelse direkte fra Lindhardt og Ringhofs bogelskende medarbejdere.

Vil du gerne have en anbefaling til din næste bog? Så læs med her, hvor Lindhardt og Ringhof og Forlaget Carlsens medarbejdere hver uge giver et godt bogtip – og fortæller hvorfor, og hvem bogen passer særligt godt til.


Johanne Luise Boesdal, pressekoordinator

Hvilken bog vil du anbefale?

Merete Pryds Helle Det vågne hjerte.

______________

Beskrivelse af Det vågne hjerte

Ugens anbefaling | Det vågne hjerte af Merete Pryds Helle

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Vidunderlig roman” – BERLINGSKE

“Gavmild, rummelig, rund og varm roman” – INFORMATION

❤️❤️❤️❤️❤️ – FEMINA

Da Lis i det tidlige forår i 1984 bliver overfaldet i Utterslev Mose, forandres hendes liv totalt. For at bearbejde sine oplevelser, tager hun til Kvindehøjskolen i Visby, hvor opgøret med patriarkatet planlægges.

Selvom Kirsten, som også går på højskolen, endelig overgiver sig til Lis, er kærligheden ikke lige så nem hjemme i København, hvor tingene er mere komplicerede end som så.

Det vågne hjerte er en stor fortælling om kærlighed og venskab, køn og seksualitet i en tid præget af opbrud og nybrud, og er en selvstændig fortsættelse af Folkets skønhed og Vi kunne alt.  

Du kan købe Det vågne hjerte online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Hvorfor anbefaler du denne bog?

Efter at Merete Pryds Helle ud fra sin mormors historie har skrevet om husmødre på Langeland i 1930erne i Folkets skønhed og om 1970ernes forstadsliv i Vi kunne alt, er hun nu nået til sin egen ungdomstid, og det går ikke stille af.

LÆS OGSÅ: Det vågne hjerte. Ny, selvstændig roman af anmelderroste Merete Pryds Helle. Tyvstart din læsning her

Det vågne hjerte er en fantastisk roman om den unge kvinde Lis, som forsøger at finde fodfæste og finde sig selv i den turbulente og politiserede verden, 1980erne var.

Ligesom forfatteren selv bliver Lis forsøgt voldtaget, hun er aktiv i kvindebevægelsen, hun er med til besættelsen af Marienborg i 1984, hun tager på kvindehøjskole og deltager her i såvel kampen for matriarkatet, som onanikursus i det høje græs.

Bogen giver et skønt og detaljemættet tidsbillede, den har et rigt og finurligt persongalleri og den udvikling, hovedpersonen Lis gennemgår, er gribende og rørende. Det er både en grundlæggende god historie og samtidig en stor fortælling om det moderne Danmark.

Hør Merete fortælle


Hvad minder bogen om?

Romanen minder selvfølgelig om Merete Pryds Helles tidligere bøger i krøniken, Vi kunne alt og Folkets skønhed, men den giver også mindelser om andre store slægtsromaner som Kirsten Thorups Den lange sommer, Himmel og helvede, Den yderste grænse og om Linn Ullmanns formidable De urolige eller hendes nye Pige, 1983.

LÆS OGSÅ: 15 romaner du skal læse i 2022 – her venter fantastiske læseoplevelser

Hvad er det bedste ved bogen?

Det bedste er, at bogen er gribende som en pageturner, at tidsbilledet af 80erne står knivskarpt, at sproget er sanseligt og lækkert, og så er den lysere og mere humoristisk end de to foregående.

Nogen særlige du vil anbefale den her bog til?

Det vågne hjerte handler om at finde sig selv som kvinde i en tid, hvor gamle normer og kønsrollemønstre for alvor er i opbrud, og nye grænser prøves af, men hvor både sex, seksualitet og det omgivende samfund stadig sætter visse indimellem voldsomme begrænsninger.

LÆS OGSÅ: 20 forslag til gode romaner du kan læse

Man kan både læse den for at genopleve eller blive klogere på 1980erne, men yngre generationer kan også læse den, fordi vores egen samtid bliver spejlet på en ret bemærkelsesværdig måde i de begivenheder, som prægede 80erne.


Af samme forfatter

Folkets skønhed

dannelsesromaner

Vinder af De Gyldne Laurbær 2016.

Livet på Langeland i 1930’erne er hårdt og præget af økonomisk krise.

Det oplever Marie, som vokser op i en familie med mange børn og få penge, på egen krop. Her er vold en del af hverdagen – også før krigen kommer.

Maries redning bliver mødet med Otto, og sammen tager de til København for at skabe sig en ny og bedre tilværelse langt væk fra Langeland.

Men fortiden følger med på godt og ondt.

Du kan købe Folkets skønhed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Vi kunne alt

Vi kunne alt, Merete Pryds Helle

Den selvstændige fortsættelse til Folkets skønhed, som vandt De Gyldne Laurbær.

Merle vokser op på en villavej i Værløse i 1971. Hun bor sammen med sine forældre, og livet i hjemmet er præget af moderens sygdom og faderens hang til at gribe til flasken.

Men der er også gode dag på villavejen, og romanen tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 1970’ere.

Vi kunne alt er en roman om skyld og skam, om kærlighed på trods, og om børn, der får at vide, at fremtiden er deres.

Du kan købe Vi kunne alt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.