Boganmeldelser Fagbøger Sundhed og livsstil

Ugens anbefaling|Hvorfor lige mig? af Maren Weischer

ugens anbefaling, lindhardt, hvorfor lige mig, maren weischer

Bliv tippet om din næste store læseoplevelse direkte fra Lindhardt og Ringhofs bogelskende medarbejdere.

Vil du gerne have en anbefaling til din næste bog? Så læs med her, hvor Lindhardt og Ringhof og Forlaget Carlsens medarbejdere hver uge giver et godt bogtip – og fortæller hvorfor, og hvem bogen passer særligt godt til.


Tommy Heisz, ekstern redaktør og forfatter

Hvilken bog vil du anbefale?

Jeg vil gerne anbefale Hvorfor lige mig? af læge og forsker Maren Weischer.


Beskrivelse af bogen

Ugens anbefaling|Hvorfor lige mig? af Maren Weischer

Hvorfor lige mig? er bogen til alle, der har kræft inde på livet – både som patienter og som pårørende.

De fleste kender en, der har eller har haft kræft, men forstår vi egentlig sygdommen?

Kræft opfattes som en moderne sygdom, og der er meget fokus på årsager som rygning, kost og forurening. Men kræft kan spores 250 mio. år tilbage i tiden – længe før tobak og pomfritter var opfundet. Og faktisk skyldes kun 4 ud af 10 kræfttilfælde vores livsstil og miljø. De resterende tilfælde opstår på grund af indre årsager i kroppen, som vi ikke har indflydelse på.

Læge og kræftforsker Maren Weischer tager dig med på en tankevækkende rejse ind i kroppens indre. Via opsigtsvækkende fortællinger fra dyreriget og forskningsverdenen punkterer hun myterne om, hvordan man kan forebygge kræft, og klargør, hvordan man rent faktisk øger chancen for et liv uden kræft.

Du kan købe Hvorfor lige mig? online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Hvorfor anbefaler du denne bog?

Den er levende og godt fortalt – og så er den vedkommende. Det kan godt være, at kræft ikke lige er det første emne, man har lyst til at læse om, men virkeligheden er jo, at det påvirker så godt som os alle sammen. Når så mange mennesker rammes af sygdommen, kommer endnu flere til at skulle forholde sig til den. Og det kan man nemmere, når man har læst denne bog.

Først og fremmest fordi den er til at forstå. Maren Weischer har i mine øjne en særlig evne til at forklare kompliceret stof, så alle kan være med. Jeg er selv en af dem, der har ret vanskeligt ved at forstå naturvidenskab, men i den her bog bliver det skåret ud i så små fine bidder, at de fleste vil kunne tage det ind.

LÆS OGSÅ: Kræft: 3 myter og én sandhed, du bør kende. Bliv klogere på kræft i den ny bog Hvorfor lige mig?

Derudover synes jeg, det er en vigtig bog. Det er et stort problem, at skyld altid synes at klæbe sig til en sygdom som kræft. Fordi livsstil og kræft kan hænge sammen, får det mange til at konkludere, at hvis man bliver ramt af kræft, så er det nok et eller andet sted ens egen skyld.

Den holdning er der brug for at gøre op med, for som Maren Weischer viser i sin bog, så findes årsagerne i overraskende mange tilfælde andre steder end i vores livsstil.


Hvad minder bogen om?

Jeg kommer først og fremmest til at tænke på astrofysikerne Anja C. Andersen og Tina Ibsen. Deres bøger er skrevet på en måde, som kan få en uindviet type som mig til at forstå astronomi og astrofysik. Maren Weischer retter ikke blikket ud i verdensrummet, men derimod ind i kroppen – men dybest set er det nogle af de samme greb, hun tager på det komplicerede stof.  

LÆS OGSÅ: Tina Ibsen: Tænk, hvis der er liv på Mars …

Hvad er det bedste ved bogen?

At den går til kamp mod den ufattelige mængde bullshit, der findes derude om påståede quick-fixes, når det handler om kræft. På nettet, i blade og i bøger bugner det med gode råd om, hvordan man kan ruste sig mod denne usynlige fjende. Maren Weischer viser, at kræft opstår på langt mere komplicerede måder, og at det kræver mere forskning og indsigt i menneskekroppen, hvis vi skal værne os mod den.

Nogen særlige du vil anbefale den her bog til?

Hvis man har – eller har haft – kræft tæt inde på livet, er jeg sikker på, at bogen kan gøre en stor forskel. Men jeg vil faktisk også mene, at den er interessant for mange andre. For den rummer også nogle vigtige grundlæggende overvejelser om, hvordan vi som individer og som samfund skal forholde os til sygdommen.

Kræft er ikke kun et anliggende for de uheldige, der bliver ramt af sygdommen – det er noget, vi også bør tage endnu mere alvorligt som medmennesker og på samfundsplan.


Andre bøger om samme emne

Vejen til en ny hverdag

Ugens anbefaling|Hvorfor lige mig? af Maren Weischer

Et kræftforløb ændrer hverdagen for både patienter og deres pårørende. Det ved speciallæge Jette Vibe-Petersen og psykolog Marie Lawætz fra deres mange års arbejde hos Center fra Kræft og Sundhed. I denne bog fortæller de om mange af de forskellige fysiske, psykiske og sociale udfordringer, der opstår i forbindelse med et kræftforløb, og de har samlet råd og redskaber, de har stor erfaring med virker og hjælper både patienter og pårørende til igen at skabe en hverdag.

Læs bl.a. om kost, fysisk aktivitet, træthed, typiske reaktioner oven på et forløb og få gode råd til, hvordan du taler om kræft med dine nærmeste.

Du kan købe Vejen til en ny hverdag online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.