Biografier Fagbøger

På visit hos Søren Ryge

søren ryge

Vi har været på visit hos Søren Ryge, hvor vi fik serveret fedtebrød og talt om hans bog Naturglæde.

fedtebroed

”Tager du gummistøvler på ?”
Min kollega Karen forsøger at koordinere garderobe forud for ugens forfatterbesøg. Vi skal til Djursland og aflægge visit hos Søren Ryge i anledningen af hans kommende bog Naturglæde.

Selveste Søren Ryge får jeg lyst til at skrive, for jeg har i sjælden grad fået halvmisundelige bemærkninger fra kolleger, venner og familie over et forestående møde med en forfatter.

At det ville tage kegler hos min 64-årige, jyske haveglade far var jeg klar over, men at jævnaldrende veninder nærmest sukker og at forlagets unge studentermedhjælper af hunkøn får solskin i øjnene ved tanken om, hvor heldig jeg er, overrasker.

Alle elsker tilsyneladende Søren Ryge! Og det føles da også lidt stort at skulle mødes med manden, der altid har været der og som kan noget eftertragtelsesværdigt – at være sig selv, år efter år, upåvirket af monopolbrud, nye medier, al det nye… af udviklingen simpelthen.

Det med fodtøjet havde jeg nu ikke tænkt over, men om morgenen – meget tidligt! – overvejer jeg alligevel i al hast, om det skal være praktisk fodtøj a la Ryge eller de aldeles upraktiske, men flotte, ballerinaer. Og er den sædvanlige parfume egentlig upassende? Åh, hvad pokker, sprøjt og ud af døren.

Man skal stå tidligt op for at drikke formiddagskaffe med Søren Ryge

Man skal stå tidligt op i hovedstaden for at kunne drikke formiddagskaffe med Søren Ryge. Rejsen foregår i bil og med båd og så lidt mere i bil. Den berømte have ligger vitterligt langt ude på landet.

GPS’en giver da også fortabt til slut, og vi er overladt til os selv og de mere og mere bumpede veje.

Vi er havnet derude, hvor alle husene har navne, og hvor man mestrer kunsten at lave en perfekt brændestabel.

Og så står han der pludselig. Som man kender ham. Piben. Friluftstøjet. Stemmen. ”Så fandt I det” – og så en god, fast hånd. Og ligesom på tv falder man straks ind i en behagelig ro, når man er i hans selskab.

På rundtur i Søren Ryges have

Helt naturligt begynder vi med en tur rundt i den hyggelige have, hvor høstanemonerne har fået lov til at overmande et kæmpestort bed, og stærene har et helt hotelanlæg af stærekasser at vælge imellem, når de skal finde bolig.

Hunden YoYo bener rundt om os på hele havevandringen, konstant logrende og voldsomt hundebegejstret for selskabet. Dette er et venligt sted.

Søren-Ryge-blomsterhave

Indenfor fortsætter den rare stemning.

Overalt møder øjet tonsvis af farverige buketter af geoginer, litografier, personlige nips og sager; meget af det lavet af de mange børnebørn og samlet sammen gennem et langt liv. Her bor mennesker med mange glæder.

”En ugle!” skriger min kollega henrykt ude fra toilettet, da hun opdager den udstoppede kigger i vindueskarmen.

Mens vi holder vores møde, der handler om marketingsplaner, salgstal og pressestrategier sidder Søren og ryger, nikker med jævne mellemrum, mens hænderne arbejder i en plasticskål. ”Hvis I undrer jer over hvad jeg laver, så er det dejen til mine fedtebrød. Dem skal vi have til kaffen”.

Og kaffen får vi. I udestuen, der er et drivhus, hvor 30 år gamle vinstokke oppe under taget bugner af de sødeste druer (jeg smagte på dem i smug!)

Vi kunne have siddet lige der i den lune septembersol i dagevis, småsludrende, hvis ikke vi skulle nå en færge tilbage. Med maven fuld af fedtebrød – ”Spis endelig. I morgen er de kedelige” – og favnen begravet i en overflod af geoginer siger vi farvel til det særlige sted og den særlige mand. Salige og mætte.

søre-ryge-hjemme

Om Naturglæde:

Søren RygeNaturen har livet igennem været et omdrejningspunkt for Søren Ryge Petersen.

I denne bog skriver han for første gang om sin glæde ved naturen, lige fra han som knægt i det sønderjyske samlede på fugleæg, fiskede i vandhuller og satte en ære i som skolelærerens søn at være den bedste til botanik. Gennem en række personlige kapitler skildrer han fænomenet naturglæde på den særlige, sansemættede og livsbekræftende måde, som kun han kan gøre det.

“Et lykkeligt møde og en ualmindelig smuk bog” – INFORMATION

“En meget smuk bog, hvor Søren Ryge Petersen således ikke er alene om fortolkningen af det sete og erfarede i livet med naturen, men lader Johannes Larsens billeder følge tankens flugt” – POLITIKEN

Køb Naturglæde online her eller i din lokale boghandel

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.