Fagbøger Historie

Epokegørende øjeblikke: Taler der forandrede verden

Epokegørende øjeblikke: Taler der forandrede verden

Den verden, vi kender i dag, er resultatet af modige og fremadsynede mennesker, der turde kæmpe for det, de troede på. Nogle kampe fandt sted med våben på slagmarken, mens andre – og mindst lige så vigtige – kampe blev udkæmpet med retorikeres slagkraftige taler.

I Taler der forandrede verden er mere end 50 af de vigtigste og mest indflydelsesrige taler igennem verdenshistorien samlet, og bogen er dermed en samling af verdenshistoriens største – og sommetider værste – øjeblikke.


Indflydelsesrige taler: Fra Jesus til Hitler til Obama

Epokegørende øjeblikke: Taler der forandrede verden“Fader Vor, du som er i himlene!”

For nogle er det måske overraskende, at en samling af de mest betydningsfulde taler i verdenshistorien starter med et uddrag af Biblen. Det er ikke desto mindre tilfældet i Taler der forandrede verden, som tager udgangspunkt i Jesu Bjergprædiken. For mange udgør Jesu ord i Bjergprædikenen nemlig essensen af den kristne lære, for udover dens betydning for selve kristendommen udgør det også fundamentet for de grundlæggende moralbegreber om menneskers opførsel over for hinanden.

Epokegørende øjeblikke: Taler der forandrede verden

“Jeg er fra nu af blot første soldat i Det Tyske Rige”

Springer man en del længere frem i tiden, mere præcist frem til den 1. september 1939 i Berlin, finder vi Adolf Hitlers historiske krigserklæring mod Polen. Som vi alle ved, markerede dette begyndelsen på Anden Verdenskrig, en årelang krig mellem alle verdens nationer og en kamp for demokratiet. Uden tvivl en af verdenshistoriens mest indflydelsesrige, men samtidigt mest ildevarslende, taler.

Epokegørende øjeblikke: Taler der forandrede verden

“Amerika er et sted, hvor alting er muligt”

Efter en gennemgang af mere end 50 taler slutter Taler der forandrede verden af med Barack Obamas tale, fra da han vandt det amerikanske præsidentvalg i USA. Ligegyldigt hvorvidt han eller Hillary Clinton var blevet valgt som præsident, så ville de begge skrive historie, han som den første sorte amerikaner på posten og hun som den første kvinde. Dette markerede flere hundrede års kamp for ligestilling i “the land of milk and honey”, og for mange var Obamas sejr et tegn på en lysere fremtid i USA såvel som i resten af verden.

De tre ovennævnte eksempler er blot et lille udpluk af de taler, som Taler der ændrede verden tager fat i, da mere end 50 andre betydningsfulde taler i deres historiske kontekst ligeledes bliver berørt. Disse taler viser, hvordan ord kan forandre verden.

Og resten er, som man siger, historie.


Forord af Uffe Ellemann-Jensen: Ord kan flytte bjerge

Politiker Uffe Ellemann-Jensen har skrevet forordet til Taler der ændrede verden. Her tager han læseren med på en rejse i ordenes verden fra Jesu Bjergprædiken frem til nu, og han påpeger vigtigheden af ord, da de både kan bruges til at ødelægge verden men også til at gøre den bedre. Netop derfor er det værd at kende sin historie og de udsagn, som har formet verden på godt og ondt.

Som Uffe Ellemann-Jensen slutteligt konkluderer:

“… vi udsættes dagligt for et bombardement af indtryk, som søger at erobre vore hjerter og hjerner med ord. Listige ord. Stolte ord. Ærlige og uærlige ord. Det er vigtigt at kunne skelne. Her kan historien hjælpe os.”


Taler der forandrede verden af Mark Hawkins-Dady

Taler der forandrede verden, taler, berømte taler, historiske taler, Mark Hawkins-Dady

Taler der forandrede verden er en samling af mere end 50 af de vigtigste og mest indflydelsesrige taler igennem tiden. (Gen)oplev epokegørende øjeblikke med taler, der gjorde så stort et indtryk, at verden ikke var den samme bagefter.

Køb Taler der forandrede verden online her eller i din lokale boghandler

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.